Jump to content
TKF

piwo z zieloną herbatą

Recommended Posts

Witam, zajmuję się obecnie warzeniem piwa z zieloną herbatą z mango (dobrej jakości, nie żadne zmiotki w torebkach). Obecnie w fermentorze od soboty siedzi dobie piwo na razie bez herbaty, plan był taki, żeby na ostatnie 48h fermentacji dorzucić herbatę do fermentora, po jej uprzednim wygrzaniu w 70 stopniach celem lekkiej sterylizacji w piekarniku przez 5 minut. Później herbata na zasadzie maceracji przejdzie do piwa. Przeprowadziłem wstępnie doświadczenia:

1. do zwykłego sklepowego piwa (zdaje się że była to warka) na około 6 godzin wsypałem ok. 3g herbaty, i później ją wyłowiłem. Aromaty były wyraźne

2. macerowałem wygrzaną herbatę w wodzie, żeby sprawdzić czy taki zabieg nie wpłynie negatywnie na "puszczanie aromatów"

 

Wybicie warki to 20l, herbaty posiadam 45g.

 

 

Czy taki sposób zadania herbaty będzie optymalny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

żeby na ostatnie 48h fermentacji

mocno opanowany masz proces jak wiesz kiedy się zacznie ostanie 48 godzin fermentacji 

 

a czemu nie chcesz zaparzyć i wlać wywaru ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ostatnie 48h przez zabutelkowaniem, myślałem że to dość oczywiste

 

Temu, że nie chcę wprowadzać dodatkowej goryczki z herbaty, oraz wg moich testów herbata po zaparzeniu posiada aromat silniejszy, jednak dużo mniej trwały niż macerowana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko przez około 12, 48 wzięło mi się z proporcji tak na oko - macerowałem w zimnej (tj temp pokojowa) wodzie herbatę w ilości około 3g/szklanka wody, tutaj tej herbaty mam sporo mniej, i myślę żeby dać jej więcej czasu - jeżeli to za dużo/za mało to powiedz wprost, bo własnie dlatego tutaj pytam

Edited by TKF

Share this post


Link to post
Share on other sites

pytam, bo piszesz że testowałeś i jestem ciekaw rezultatów. niemniej jednak ekstrapolacja to żadne testowanie, więc polecam Ci jednak pełne 48 godzin żebyś nie miał niespodzianki - pijam zieloną codziennie i wiedząc co wychodzi z pierwszego parzenia nie podchodziłbym do tego tak luzacko...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale porównując macerację i parzenie to jednak z maceracji wychodziły mi same aromaty, bez goryczki. Tak samo przy maceracji w sklepowym piwie - tyle że był to krótszy okres. Jak więc radzisz, na ile to wrzucić mając 45g i 20 litrów warki? Dodam, że chmielu na goryczkę dałem trochę mniej, żeby zostawić jakiś margines :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja Ci nie powiem ile i na ile, bo nie mam doświadczenia w tym temacie. ja Ci tylko wskazuje pewne, moim zdaniem, błędy w podejściu i procedurze testowej, które mogą być brzemienne w skutkach. nie dość, że trzymałeś za krótko, to jeszcze musisz brać poprawkę na to, że w piwie jest alkohol który zapewne w jakimś tam stopniu wspomoże ekstrakcję. oczywiście piwo w stosunku do wody na pewno więcej przykryje, ale też nie wiesz ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzałem dobrej jakości zieloną herbatę z maliną i powyżej 12h w wodzie wychodziła trawiastośc, a po 48h było niepijalne, więc do piwa powędrowała herbata na ostatnie 12h przed butelkowaniem. Aromat malin pozostał ale po zielonej herbacie nie zostało śladu...

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma czegoś takiego jak "wysokiej jakości herbata z ... (mango, maliną, truskawką....)" To są zmiotki podłej jakości herbat. Też przymierzam się do takiego piwa, tylko przyjąłem, że herbaty będę potrzebował minimum 100g, a może nawet 150g. Oczywiście nie z mango czy maliną, ale też chyba nie najwyższej jakości, bo mi trochę szkoda 100zł na eksperyment. Wezmę chyba japońską Senchę - zobaczymy jak wyjdą ryby w piwie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no spokojnie. A to jakiś problem dodać do dobrej senchy kilka% suszonych owoców? Osobiście jestem miłośnikiem herbaty bez dodatków, ale piłem wiele herbat z dodatkami i nie mogę powiedzieć że nie była ona wysokiej jakości.... nie przesadzajmy.

 

Swoją drogą super pomysł z herbatą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale po co te dodatki? Herbata sama w sobie ma mnóstwo bardzo subtelnych nut, jeżeli dowalimy owocem, to kompletnie je przykrywamy. Tak samo z piwem - jak dowalisz coca colę do ipy to przykryjesz jakieś 80% tego, co ma do zaoferowania ipa. Jasne, pierwsze i drugie skrzypce da się wyłapać, ale całe tło zanika. Są oczywiście dodatki "mniej agresywne", jak np niektóre kwiaty czy zioła dodane w rozsądnych ilościach, albo chociażby prażony ryż (genmaicha).

Do piwa z herbatą również robię przymiarki. Kilka różnych prób wystarczy, żeby zauważyć, że jest to temat co najmniej ciężki. Z rzeczy oczywistych, to dodatek herbaty do warzenia to nieporozumienie. Zielona herbata to 3 minuty w 80 stopniach góra. Parzona na zimno jest dobra po 9-12 godzinach (6 stopni, 0,5l 2,5 łyżeczki) a co oczywiste, im wyższa temperatura tym "parzenie" zajdzie szybciej i szybciej złapiemy aromaty niepożądane. Całkiem dobry efekt daje cold brew zrobiony z wcześniej zaparzonej herbaty. Na ten moment zrobiłem eksperyment z herbatą po pierwszym parzeniu.

W bonusie dodam, że aromaty z herbaty przy kontakcie ze światem zewnętrznym lecą na mordę chyba nawet bardziej niż chmielowe, więc bazą musi być piwo, które będzie gotowe szybko, lub nawet szybciej. Rozsądnym wyborem będzie piwo lekkie (piwo ma dużo mocniejszy smak i aromat od herbaty) i myślę, żeby herbatę wrzucić na cold crash lub odpowiedni macerat wlać do piwa zaraz przed butelkowaniem - przy czym wciąż należy pamiętać o sterylności i fakcie, że herbata nie lubi wrzątku bardziej od bakterii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś ma jakieś nowe przemyślenia co do sposobu dodania? Poniżej filmik z robienia ice tea:

Myślę czy właśnie w taki sposób nie dodać herbaty, tylko zastanawiam się nad ilością i nad czasem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też planuje uwarzyć piwo z herbata.

Tutaj jest dobry link o odrobinie teorii. Kolejne filmy beda juz z warzenia (kanal Chop&Brew)

 

Reasumując... Są 3 sposoby:

1. dodać herbate na ostatnie 5min gotowania, ale tylko czarna.

2. dodac herbate na cicha np. na 7 dni. Polecają 1uncje na 1 us galon. Czyli ok 150g herbaty na 20 litrow.

3. zrobic napar i dodawac go przed zabutelkowaniem

 

Planuje sprawdzić sposób nr 2 - który jest w tym filmie polecany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...