Jump to content
Swiezy

Odfermentowanie Belgian Saison

Recommended Posts

Witam piwowarzy,

 

Ostatnio warzyłem Saison na drożdżach płynnych Belgian Saison i po 2 tygodniach fermentacji z 14 blg zeszło tylko do 10. Startera nie robiłem bo stwierdziłem ze nie ma potrzeby ( ostatnio robiłem Apa na 1056 bez startera i ruszyło normalnie ). Co sie dzieje i czy da sie to jakoś uratować? Narazie zrobiłem tak ze zebrałem gęstwę, napowietrzylem to co niedofermentowalo i zadałem jeszcze raz. Pomoże ? Da sie tu coś jeszcze zrobić żeby to uratować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Czym robiłeś pomiar cukru? Jesteś pewny że dobrze pokazuje wynik?

2. Jak wyglądała fermentacja, kontrolowałeś ją, piana była? Jak w smaku i zapachu po tych dwóch tygodniach?

3. Jeśli to było 20l i 14Blg to świetne stwierdzenie że startera nie potrzebujesz....

4. Może i pomoże, ale efekty utlenienia są tu raczej nieuniknione. Źle zrobiłeś napowietrzając, trzeba było zadać nowe inne drożdże.

5. Poda jeszcze schemat zacierania i ilość słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Balingometrem. Na kranowce pokazywał 0 wiec powinno być ok.

2. Piana była co2 sie wydzielało, fermentacja ruszyła szybko, po 6-8 godzinach gdzieś.

3. Nie mam mieszadła temu odpuściłem :).

5. 44c - 30min

64c - 60min

72c - 15min

Pilzneński 3,8 kg

Pszeniczny 0,75

Monachijski 0,5

Cukier 0,4

Cara gold 0,2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

3. Jeśli to było 20l i 14Blg to świetne stwierdzenie że startera nie potrzebujesz....
 

zawsze zalecają robienie startera z płynnych ,może do 8-9 blg bym się pokusił bez 

to że raz się udało nie znaczy że zawsze tak będzie ,tak na prawdę nie wiadomo w jakich warunkach były trzymane drożdże wcześniej (może w kontenerze na morzu +50C było) to że wcześniej przefermentowało nie znaczy że poprawnie ,do poprawnej fermentacji jest potrzebna odpowiednia ilość drożdży w b.dobrej kondycji 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże tak mają. Mi z 15 zjechały do 8,5°Blg. Podnieś temperaturę, ale znacznie tak do 26-27°C. Dojedzą. Zeszły do 1,5°Blg.

Dori na blogu coś pisała o tym stylu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

3. Jeśli to było 20l i 14Blg to świetne stwierdzenie że startera nie potrzebujesz....
 

zawsze zalecają robienie startera z płynnych ,może do 8-9 blg bym się pokusił bez 

to że raz się udało nie znaczy że zawsze tak będzie ,tak na prawdę nie wiadomo w jakich warunkach były trzymane drożdże wcześniej (może w kontenerze na morzu +50C było) to że wcześniej przefermentowało nie znaczy że poprawnie ,do poprawnej fermentacji jest potrzebna odpowiednia ilość drożdży w b.dobrej kondycji 

 

To była ironia ;)

 

edyt.

Tak na przyszłość. Jak nie masz mieszadła to możesz ewentualnie w słoiku sobie starter zrobić.

Edited by dzeju

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak zbiorę z tego gęstwę, zrobię starter około 8 blg namnożą się ? I kolejne pytanie, czy faktycznie może to być temperatura ? Mam 20C a wszyscy wiemy, że te te drożdże lubią cieplej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...