Jump to content
darth_y2k

Piwny Depozyt - Poznań "Dom Piwa" (ul. Mokra 2)

Recommended Posts

Wczoraj zostawiłem swoje:

Bury me in smoke - Smoked Ale

No milk today - Oatmeal MIlk Coffee Stout

Curse - nz ipa

 

Pobrałem:

Imperial rye red ale z browaru Olfrygt

Rosomilk z browaru Siemirad

Nihilizm dnia powszedniego z Goat City Brewery

 

Na miejscu poczęstowano mnie milk coffee stoutem z nieoznakowanej przeźroczystej butelki 0,3. Na kapslu było MS z jakąś liczbą. Samo piwo bardzo wysoko wysycone, po otwarciu uciekało z butli. Aromat kawy, laktoza dopiero na języku. Dla mnie za słodkie, ale moja kobieta byłaby wniebowzięta. Ciekaw jestem formy i czasu w jakiej została dodana kawa. Obstawiam, że nie były to ziarna, tylko kupna-mielona i dodana powyżej 5 minut przed flame outem. Strzelam. Podsumowując: słodziak do picia, żeby nie zasnąć przy książce w zimowy wieczór.

 

 

"Rosomilk" Milks Cascadian Dark Ale, Browar Siemirad,

 

Piękna piana. Drobna, zbita i trwała. Barwa pod światło rubinowa. Aromat odsłodowy, brak akcentów chmielowych. Lekki karmel, laktoza, o ile jest, to odrobinę, gdzieś z tyłu zmieszana z palonością. Gdyby mi ktoś Rosomilka podsunął pod nos i kazał zgadywać co to za styl, strzelałbym w bittera albo jakieś czeskie tmave/polotmave. Na języku ciekawsze niż w nosie. Wysycenie średnie do wysokiego. Lekko kwaśne, średnia palona goryczka z takim alkoholowym sznytem. Po etykiecie oczekiwałem czegoś innego. Brakuję tutaj chmielu i zaskakuje wyraźny alkohol. Czekam na prawdziwe CDA z laktozą.

 

Imperial rye red ale, Browar Olfrygt

 

Aromat delikatnie chmielowo owocowy (chmiel jak ze świeżo otwartej paczki) z karmelowo rozpuszczalnikową kontrą. W smaku ciężkie, goryczka niezbyt przyjemna, chyba alkoholowa. Nie smakowało mi, piwo wymęczyłem.

 

Nihilizm dnia powszedniego, Goat City Brewery

 

Piękna wędzonka w aromacie rodem z wigilijnego suszu. W smaku niezbyt pełne, nawet płytkie. Delikatnie owocowo słodkie, z popiołową goryczką. Warto spróbować głównie dla tej charekterystycznej wędzoności.

Edited by Sekator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minął prawie kwartał od ostatniego wpisu - działa nadal?

 

Z tego co wiem działa, tylko od dawna nie było ruchu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawiłem dwa piwa:
15B czyli ESB na Mangrove MJ70 i 18F czyli pszeniczne na Fermentum Mobile 41.

 

Zabrałem: Curse - NZIPA 16 BLG od nieopisanego piwowara i Wheat Ale 10,5 BLG z Gzubolatorium które mi się uwidziało wheat winem 10,5 ABV i dopiero dokładna lektura ety przyniosła rozczarowanie.

 

Większość piw z których mogłem wybierać to staruszki - na oko ponad pół roku w depozycie.

Pytanie o miarodajność/ zasadność etc. trzymania ich tak długo... Szczególnie dla niskich BLG wyobrażam sobie to jak jakąś tragedię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W skrzyni którą dostałem, nie widziałem żadnego RISa, NZIPA tylko ta 16.
Kilka coffee stoutów, american weizenów, wędzone z zestawu CP - więcej grzechów nie pamiętam.
Może jest jeszcze jedna skrzynia, ze świeższymi wypustami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Orajtman, Wheat Ale.

 

Kapsel: golas. bez niczego
Etykieta: jest styl, jest zasyp, są chmiele, drożdże OG i FG. Nie ma ABV, IBU a przede wszystkim daty warzenia i rozlewu.
Kolor: jasny, lekko mętny.
Piana: szybko się zbudowałą i zaczeła opadać ale skończyło się na grubym dywanie średnio i mało pęcherzykowej, zostawiającej ślady na szkle.
Aromat: niski, nie moge powiedzieć więcej.
Smak: piwo z jednej strony wodniste, z drugiej ma w sobie smak który dotychczas kojarzyłem z sorachi ace - zdecydowanie nie mój ulubiony. Owoce? Cytrusy? Kwiaty? Goryczki właściwie nie czuć ale jest coś drapiącego w tym piwie. Może to moje chore gardło, ale coś haczy.
Podsumowując: kończy się listopad i lekkie piwo pszeniczne nie jest czymś co chciałbym pić, ale gdybym pił je w lipcu/ sierpniu w pobliżu rusztu nie miałbym pytań. Tymczasem idę do piwnicy po swoje ESB ;)

 

YYY Wheat Ale od Orajt Man!

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwowar nieznany, Curse.

Kapsel: biały z napisem WRIPA. Jeśli to oznacza wheat rye to się etykietka odkleiła temu piwku.
Etykieta: jest nazwa, FG, ABV, chmiele i daty warzenia i butelkowania. Nie ma zasypu, IBU i informacji o tym kto warzył (ksywa, namiar na forum, nazwa browaru - nic)
Kolor: bursztynowy, zmętniony.
Piana: bardzo duża, bardzo gęsta, utrzymująca się, znacząca szkło, drobnopęcherzykowa - drugi element kierujący w strone wheat & rye.
Aromat: niski, owoce tropikalne. Piwo pite chłodne, z czasem oddaje tez nieco alkoholowego zapaszku, niezbyt natrętnego.
Smak: wyraźna goryczka, nieco zalegająca, szorstkie. Nie wiem na ile to deklarowany chinook, na ile domyślane żyto.
Podsumowując: jak na 4 miesięczne piwo jest dobrze, nie zostanę jednak fanem.

 

edit: po poszukiwaniach na forum, najpewniej jest to piwo kolegi z Piły.

WRIPA NZIPA

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwowar nieznany, Curse.

Kapsel: biały z napisem WRIPA. Jeśli to oznacza wheat rye to się etykietka odkleiła temu piwku.

Etykieta: jest nazwa, FG, ABV, chmiele i daty warzenia i butelkowania. Nie ma zasypu, IBU i informacji o tym kto warzył (ksywa, namiar na forum, nazwa browaru - nic)

Kolor: bursztynowy, zmętniony.

Piana: bardzo duża, bardzo gęsta, utrzymująca się, znacząca szkło, drobnopęcherzykowa - drugi element kierujący w strone wheat & rye.

Aromat: niski, owoce tropikalne. Piwo pite chłodne, z czasem oddaje tez nieco alkoholowego zapaszku, niezbyt natrętnego.

Smak: wyraźna goryczka, nieco zalegająca, szorstkie. Nie wiem na ile to deklarowany chinook, na ile domyślane żyto.

Podsumowując: jak na 4 miesięczne piwo jest dobrze, nie zostanę jednak fanem.

 

edit: po poszukiwaniach na forum, najpewniej jest to piwo kolegi z Piły.

WRIPA - Waimea, Rakau w składzie. Z piwa nie jestem do końca zadowolony, starość chmielu w nim wychodzi. Poznaniak się połasił na przecenę szyszki NZ z 2013 i wyszła z deka kicha. Etykietę masz dobrą. Dzięki za recenzję.

Edited by Sekator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem aktualny spis skrzynki (stan na dziś, 18:30)

nazwa / styl | nazwa browaru | data butelkowania

White Privilige / wheat nettle IPA | Libertatian Homebrewery | 22/3/2015

Agora! Anarchy! Action! / smoked rye IPA | Libertatian Homebrewery | 23/3/2015

Oklahoma AIPA | Siemirad | 7/5/2015

Leszek bursztynowy górniak | Siemirad | 25/5/2015

Red Ale | darth_y2k | 6/12/2014

Coffee Stout 14,5 Blg | Grabarz | 9/2/2015

Coffee Stout 16 Blg (chyba 2 szt., jeśli jest to piwo w bączkach) | Komornicki | ? 

Bury me in smoke / smoked ale | ? | 22/5/2015

We No Speak Americano / am wheat 10 Blg (3 szt.) | Minibrowar domowy | ?

HueHueTePiwo / Coffee Stout | Skotar | 14/4/2015 (warzone)

Zaorany Bitter / ESB 8C | Zasadniczo / Browary Maltańskie | październik 2015? (wg zapisków)

Weizen 15A | Zasadniczo / Browary Maltańskie | październik 2015?

APA Citra Amarillo (2 szt.) | mkmk | 28/10/2015

 

Do tego 2 butelki zupełnie bez etykiet, tylko z nic nie mówiącymi podpisami na kapslach (pierwsza butelka 0,5, druga 0,3, oba chyba ciemne): http://imgur.com/a/5jBh9

 

Żadnego RISa, IIPA >25 blg, altbiera i belgijskiej IPA nie widziałem także, była jedna skrzynka 19 butelek piwa.

 

Zostawiłem 2x American Pale Ale Citra Amarillo od mkmk.

Wziąłem:

No Milk Today od ?

Coś ciemnego w niepodpisanej butelce 0,3 l (butelka z drugiego zdjęcia - były 2 sztuki).

 

Pytanie do kolegów co zrobić z tymi najstarszymi (starsze niż maj 2015?), jasnymi piwami (wędzonka, coffee stouty raczej powinny dobrze ten czas przetrzymać). Strzelam, że raczej aż tak chętnie wymieniane nie będą, a trzymać je na siłe, to chyba nie ma sensu, nowsze piwa może zwiększyłyby rotację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, że wziąłeś się za to, dzięki!

 

 

 

październik 2015?

Tak, październik - daty warzenia albo warzenia i butelkowania na etach.

 

 

 

co zrobić z tymi najstarszymi

Ja bym komisyjnie otworzył i zdał relację w wątku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, że wziąłeś się za to, dzięki!

 

 

 

październik 2015?

Tak, październik - daty warzenia albo warzenia i butelkowania na etach.

 

 

 

co zrobić z tymi najstarszymi

Ja bym komisyjnie otworzył i zdał relację w wątku.

 

Nie spisywałem z Twoich butelek, bo pamiętałem, że masz zapiski. Niestety tam były warki na 2 różnych drożdżach i nie pamiętałem, które zostawiłeś w depozycie.

 

Na komisyjne otworzenie i wypicie można się kiedyś umówić, jeśli taka będzie wola piwowarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

We No Speak Americano / am wheat 10 Blg (3 szt.) | Minibrowar domowy | ?

Te są ode mnie. Mają już swoje lata jak na lekkie piwo, więc w najbliższych dniach wymienię je na coś innego, może na dubla lub coffee stouta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No milk today - Oatmeal MIlk Coffee Stout od Sekatora (musiałem znaleźć na forum - brak info na etykiecie)

 

Iinm5f9.jpg?1

 

Etykieta na plus: jest styl, OG i ABV, są daty warzenia i butelkowania, na minus: brak informacji czyje to, brak zasypu.

Wygląd barwa czarna, prześwitująca, piana ładna średniopęcherzykowa

Aromat średnio mocna siarka, mało przyjemna, taka z kanalizacyjnych niestety; po odstaniu trochę się redukuje. W tle trochę słodu i czekolady. Kawy brak.

Smak duża słodycz i... nic poza tym. Piwo jest moim zdaniem bardzo puste jak na 17,5 Blg. Brak smaków typowych dla stouta, paloności. Tutaj także brak kawy.

Podsumowanie Piwo co najwyżej średnie, przede wszystkim siarkowy aromat plus pustka w smaku. No i nie czuć zapowiadanej kawy ani w smaku, ani w aromacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imperial rye red ale, Browar Olfrygt

 

Aromat delikatnie chmielowo owocowy (chmiel jak ze świeżo otwartej paczki) z karmelowo rozpuszczalnikową kontrą. W smaku ciężkie, goryczka niezbyt przyjemna, chyba alkoholowa. Nie smakowało mi, piwo wymęczyłem.

Wybacz zapłon w odpowiedzi :P Fakt, jest ciężkie, przesłodzone (za dużo słodu karmelowego), niestety wkradł się też aldehyd/rozpuszczalnik. Natomiast z goryczki jestem akurat zadowolony, Iunga zrobiła robotę ;) Ciekawe jak będzie się leżakowało, może nawet jakieś bieda-barley wine powstanie :P Dzięki za feedback ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coffee Stout 14,5 Blg | Grabarz | 9/2/2015

 

Jest (była?) to zdecydowanie ostatnia butelka tego stouta na świecie; że też nikt się nie połasił :D

 

Według mnie, warto po prostu rozlać te piwa w pubie, podczas gdy będą przy barze jacyś piwowarzy domowi. Wystarczy napisać potem kilka słów na forum i tyle. Tak jak pisaliście, teraz to już pewnie nikt tych piw nie weźmie na wymianę, a coś z nimi zrobić trzeba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwoliłem sobie zabrać 2 piwa:
metalsrem - huehuetepiwo

Kociołek Komorniksa.

 

Było to wczoraj w nocy, swoje piwka doniosę jak będzie czas, czyli na 100% do końca tego tygodnia, muszę dorobić jakąś etykietę. Spisu nie robiłem, ale bida jest straszna, ledwie 4 piwa w skrzynce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ledwie 4 piwa w skrzynce

Niezła magia.

Piw nie ma, nie ma relacji, mam wrażenie, że idea depozytu poszła się ebać.

Boom po kościach się rozszedł czy co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

ledwie 4 piwa w skrzynce

Niezła magia.

Piw nie ma, nie ma relacji, mam wrażenie, że idea depozytu poszła się ebać.

Boom po kościach się rozszedł czy co?

 

 

W sobotę zgodnie z sugestiami wypiliśmy parę starszych piw razem z Jozefikiem, Marcinem (darthy2k czy jakoś tak), Szejkiem, Vamim i mtk.

Były to: Kociołek, Bury me in smoke, red ale od darthy2k, nieopisany stout z jagodami (który okazał się być od jozefika). Mam nawet jakieś zdjęcia na telefonie, więc spokojnie dziś albo jutro krótką notkę wrzucę, muszę tylko chwilę znaleźć po weekendzie.

 

Ale piwa proszę przynoście, ja się chętnie powymieniam - za koło 2-3 tygodnie przyniosę pszenicę amerykańską i dark milda, 2 tygodnie później IPA i ESB (oczywiście jak wyjdą dobre).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojego punktu widzenia w Poznaniu depozytowa flauta trwa baaaardzoooo długo.

Oby: Nowym rokiem - nowym krokiem.

 

2 tygodnie później IPA i ESB

Na ESB czekam z niecierpliwością - jakie drożdże planujesz!

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...