Jump to content

Sok jabłkowy


mietekii
 Share

Recommended Posts

Dostałem 20 l soku jabłkowego, tłoczony, nie koncentrat, w workach z kranikiem . Bliski termin ważności.

No i co teraz?

Z drożdży mam s-04 i us-05 i ewentualnie gęstwę s-33 (za kilka dni)

 

Ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł co zrobić z tym fantem?

 

Dodam że mam za sobą już eksperyment z Cydrem z Gozdawy i wyszło kiepskie tanie wino jabłkowe.

Edited by mietekii
Link to comment
Share on other sites

jaki to by musiał być słodzik że by w 6 czy 7 g były drożdże i do tego dał słodkość  w 20l 

 wiem że dwa razy zrobiłem na próbę po 5l raz na pszeniczny nie pamiętam jakich i na US-05 i ten na cydrowych to  dwa światy 

ale kto co lubi,ja za cydrem nie przepada,a na pewno nie za wytrawnym 

Edited by Gawon
Link to comment
Share on other sites

Wiadomo ze nie wszystkie mają ten słodzik. Ale ponoć czasem potrafi być, napisałem o tym bo może ktoś zwróci na to uwagę przy zakupie.

Osobna sprawa ze do cydru warto tak czy siak dać słodzik lub ksylitol

Link to comment
Share on other sites

Z powodzeniem przerobiłem na s-04 przy cydrze wzmocnionym miodem w temperaturze 20 stopni. Cydr wyszedł naprawdę dobry, alkohol niewyczuwalny, lekka kwaśność, odrobina estrów. Nie mam wielkich doświadczeń z cydrami, ale to był udany eksperyment ;)

Link to comment
Share on other sites

Gozdawowskie są ok, inne które polecam to winne tokay na s04 nie robiłem więc nie wiem. Ktoś robił na pszenicznych i był zadowolony kwestia co się chce osiągnąć. Dla mnie tokay i gozdawa są super do cydru.

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem cydr na US05 i wyszedł całkiem dobry. Alkohol nie wyczuwalny w ogóle (zeszło z 9 blg do -1?? :D ). Czyli cukrów nic nie pozostało. A drożdże do cydrów nie przefermentowują wszystkich cukrów (skoro twierdzicie, że cydr nie jest tak wytrawny na nich)?

Link to comment
Share on other sites

Robiłem z soku niepasteryzowanego na gęstwie z Nottinghamów - bez szału, w cydrze czuć posmak drożdży i piwa. Gęstwa była płukana 3x wodą.. Także skłaniam się jednak ku opinii, że lepiej użyć drożdże dedykowane do cydrów lub jakieś winiarskie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

A drożdże do cydrów nie przefermentowują wszystkich cukrów (skoro twierdzicie, że cydr nie jest tak wytrawny na nich)?

wydaje mi się że coś raczej przerabiają jakość część kwasu

ale połowa sukcesu to mieszanka jabłek "cydrowych" kiedyś czytałem jakie to są,było też napisane jakich nie używać

też zależy kto jaki lubi  

Link to comment
Share on other sites

Robiłem cydr na takim soku i powiem Ci że jeśli jest mętny jeszcze w worku to po przerobieniu przez drożdże też będzie mętny. Ogólnie więcej problemu niż przyjemności.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.