Jump to content

Browar Kęs


kesek
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Najwyższy czas zacząć prowadzić zapiski z moich piwowarskich dokonań.

Za sobą mam 3 warki:

 

#1 American Amber Ale  - zestaw z Alepiwo

#2 Black IPA - wg receptury Scoobiego

#3 Belgian Blonde Ale - receptura Zibiego

 

Z warką #1 coś było nie tak, nie wchodząc w szczegóły wypiłem to co nawarzyłem.

Black IPA i BBA  smakują wszystkim, najbardziej oczywiście mi - mogę to uznać za pierwszy sukces.

 

Cała zabawa odbywa się w garażu Teścia. 

Na wyposażeniu mam:

 

- Taboret gazowy

- Garnek 30L

- Fermentator z kranikiem

- Filtrator z oplotu

- Chłodnica zanurzeniowa - nierdzewka

- Kapslownica Greta

- Pozostały drobny sprzęt pomocny w warzeniu i pomiarach.

 

Jutro planuje warkę #4 wg własnej receptury.

 

#4 Czerwony American Pale Ale:

 

Warka 25L

42,5 IBU

5,6  ABV

13,7 Blg

 

Pale Ale - 4,5 kg

Karmelowy Czerwony - 1kg

Monachijski II - 1kg

Karmelowy 300 - 0,5kg

 

60 min - Citra 10g & Marynka 10g

40 min - Simcoe  10g

20 min - Smcoe 10g & Citra 10g

0 min - Cascade 30g

 

Drożdże Safale S-04

 

Chmielenie na zimno:

Citra/Cascade/Simcoe/Willamette (takie chmiele obecnie posiadam) - nie wiem jeszcze co rzucę - jakieś propozycje?

 

Zacieranie

67* 60min

76* 10min

 

Szacuje wydajność na poziomie 70%

Edited by kesek
Link to comment
Share on other sites

#4

5h 15min - czas poświęcony na warzenie.

26,5L 

14 Blg

Wydajność wg BeerSmith 76%

 

Po trzech dniach fermentacji Blg spadło do 3

 

26.04 Przelanie na cichą fermentację

 

28.04 Chmielenie na zimno

Citra/Cascade/Willamette/Simcoe (po 10g)

Edited by kesek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#5 Dry Stout

Warka 27L

35 IBU

4,4  ABV

12,5 Blg

 

Pale Ale - 3,2 kg

Monachijski II - 1kg

Czekoladowy ciemny - 0,25kg

Jęczmień prażony - 0,35kg

Płatki owsiane - 0,6 kg

Ciemne słody wrzucone w 50 min zacierania

 

60min Marynka 43g

 

Drożdże Safale S-04 gęstwa z #4

 

Zacieranie 

68* 80 min

76* 10 min

 

Po 4 dniach zlano na cichą fermentację.

Edited by kesek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

08.05.2015 Butelkowanie #4 i #5

 

Stout - 150g cukru rozpuszczone w ok 0,5l wody - 51butelek

 

APA -  162g cukru rozpuszczone w 0,5l wody - 49 butelek

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.