Jump to content

Piwo z ekstraktów i płatki ryżowe?


Rysiu
 Share

Recommended Posts

Cześć

Czy przy gotowaniu piwa z ekstraktów jest sens dodawania płatków ryżowych? Planowałem zrobić takie piwo, ale teraz doczytałem, że dodatki niesłodowane nie posiadają własnych enzymów i powinny być zacierane wraz ze słodami aby te rozłożyły skrobię. Jeśli więc nie zacieram słodów tylko robię z ekstraktów, to czy będzie jakikolwiek efekt? Może ktoś próbował? Proszę o radę.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Płatki ryżowe dodaje się podczas zacierania by później je odfiltrować

Teoretyzujesz czy faktycznie wiesz coś na ten temat?

 

Ja pierwszy raz słyszę taką teorię chyba, że pomyliłeś płatki z łuską :smilies: ?

Link to comment
Share on other sites

Płatki można zatrzeć amylazą z torebki. Nie jest to ani drogie, ani szczególnie skomplikowane. Ot, rozgotować, odczekać do prawidłowej temp, zadać enzym, i czekać ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.