Jump to content
Undeath

Polskie Chmiele - nowe odmiany

Recommended Posts

16 minut temu, zasada napisał:

Z Browar Wagabunda uwarzyliśmy natomiast wytrawną, goryczkową i mocno chmielową Black IPę

Czyli jeżeli chmieli na zimno(a chyba powinni w tym stylu) to wychodzi  trochę kiszka,no chyba,że podkładka w miarę dobra i można traktować jak mocniejszego stauta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zapiskach piwowarow domowych widzialem ze uzytkownik Wania robil SH Polska Ipe na Zuli - mam nadzieje ze podzieli sie wrazeniami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, Hanys93 napisał:

W zapiskach piwowarow domowych widzialem ze uzytkownik Wania robil SH Polska Ipe na Zuli - mam nadzieje ze podzieli sie wrazeniami.

 

Jest jeszcze @BuDeX może on coś więcej wniesie. 

 

Z wieści to w tym roku monopol ma homebrewing, ale od przyszłego roku będzie praktycznie wszędzie w sprzedaży - plantatorzy zainteresowani są tym chmielem i robią więcej nasadzeń jego. Tak samo Izabelli i  Zbyszka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to czekamy na info, bo mnie juz ta paczka tak korci ze ledwo sie powstrzymuje zeby ja otworzyc ;)

 

Mam nadzieje ze dzieki tym nowym odmianom rozpowszechni sie polski chmiel nieco na swiat.

Podczas chwili gdy mialem okazje porozmawiac z Polish Hops na targach w Norymberdze mowili ze bylo duze zainteresowanie Magnatem i Pulawskim oraz sporo zamowien.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Undeath napisał:

 

Jest jeszcze @BuDeX może on coś więcej wniesie. 

 

Z wieści to w tym roku monopol ma homebrewing, ale od przyszłego roku będzie praktycznie wszędzie w sprzedaży - plantatorzy zainteresowani są tym chmielem i robią więcej nasadzeń jego. Tak samo Izabelli i  Zbyszka.

 

szkoda że Zula kosztuje podobnie co amerykańskie chmiele. dla mnie trochę za drogo jak na chmiel który nie musiał przepłynąć zza oceanu (i a który jest popyt na całym świecie) i po którym nie wiadomo czego się spodziewać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

 

szkoda że Zula kosztuje podobnie co amerykańskie chmiele. dla mnie trochę za drogo jak na chmiel który nie musiał przepłynąć zza oceanu (i a który jest popyt na całym świecie) i po którym nie wiadomo czego się spodziewać. 

Nie ma sie co dziwic ze wywindowali cene skoro maja monopol.. Prawa rynku.

Pozatym nowosc zawsze sie sprzeda nawet za wysoka cene przynajmniej na poczatku.

Jak juz wszyscy wyprobuja i bedzie srednio to ceny tez zaczna spadac ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widzę potrzeby powielania opracowania Dori.

Do jakich stylów użyć Zuli? Black IPA dobry wybór, chociaż Iza lepsza. 

Wiadomo, że wszelkie IPA, APA. 

Jeśli odpowiednio nachmielisz i przebije się przez Belgię to do saisona moim zdaniem idealnie. 

Generalnie wszędzie, gdzie pasuje Ci słodki, owocowy, cytrusowy aromat. 

Kwestia techniki chmielenia, ilości...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Hanys93 napisał:

Nie ma sie co dziwic ze wywindowali cene skoro maja monopol.. Prawa rynku.

Pozatym nowosc zawsze sie sprzeda nawet za wysoka cene przynajmniej na poczatku.

Jak juz wszyscy wyprobuja i bedzie srednio to ceny tez zaczna spadac ;)

 

oczywiście, rozumiem jak działa biznes i wiem że ten chmiel mógłby chodzić dwa razy drożej - przy takim hajpie i tak będzie sprzedawany. po prostu w moim odczuciu wolę tę kasę wyłożyć na jakiś amerykański pewniak. liczę że za rok jak już wszyscy ochłoną to ceny zejdą do normalnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

 

oczywiście, rozumiem jak działa biznes i wiem że ten chmiel mógłby chodzić dwa razy drożej - przy takim hajpie i tak będzie sprzedawany. po prostu w moim odczuciu wolę tę kasę wyłożyć na jakiś amerykański pewniak. liczę że za rok jak już wszyscy ochłoną to ceny zejdą do normalnych.

Wiesz, sprobowac mozna nawet za wyzsza cene zeby sie chociaz dowiedziec czego sie po nim spodziewac. Potem bedziesz wiedzial ile jest wart w twoim odczuciu :)

A ceny spadna tak czy siak, jest duzy hype i Undeath wspominal ze plantatorzy coraz wiecej go sadza wiec zbior z 2019 napewno bedzie tanszy - no oczywiscie wszystko zalezy tez od pogody jaka w tym roku bedziemy mieli :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrobiłem ostatnio patriotyczną wersję IPA single hop na Magnacie - po wstępnej ocenie próbnej butelki po 3 dniach od rozlewu - wyszło to średnio, ale ciągle czekam, że się polepszy z czasem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

I się doczekałem - jeszcze nie dojrzały, a już naprawdę ciekawy ten Magnat - sosnowo-korzenny aromat, dobra goryczka. Można robić IPA na polskim chmielu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem jak kilka złotówek może powstrzymać od próby uwarzenia piwa na nowych polskich chmielach. No chyba że warzy się kilka set litrów to wtedy kwota już się robi spora. W domowych warunkach +-10zł na warce wielkiej różnicy nie robi. A przecież wiele zbiorów popularnych "amerykańców" już też zawiodło.

 Osobiście uwarzyłem kilka warek, mniej chmielowych piw i nigdy się na nich nie zawiodłem (marynka, lubelski, iunga).

W ten weeknd robię smash zula jakieś 100g/12l i jestem bardzo ciekaw efektów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 13.07.2019 o 17:36, zegancio napisał:

Nie rozumiem jak kilka złotówek może powstrzymać od próby uwarzenia piwa na nowych polskich chmielach. No chyba że warzy się kilka set litrów to wtedy kwota już się robi spora. W domowych warunkach +-10zł na warce wielkiej różnicy nie robi. A przecież wiele zbiorów popularnych "amerykańców" już też zawiodło.

 Osobiście uwarzyłem kilka warek, mniej chmielowych piw i nigdy się na nich nie zawiodłem (marynka, lubelski, iunga).

W ten weeknd robię smash zula jakieś 100g/12l i jestem bardzo ciekaw efektów.

Będziesz Pan zadowolony. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 15.05.2019 o 17:20, DevilNoOne napisał:

I się doczekałem - jeszcze nie dojrzały, a już naprawdę ciekawy ten Magnat - sosnowo-korzenny aromat, dobra goryczka. Można robić IPA na polskim chmielu :)

A  ile dawałaś tego chmielu,

kupiłem 0,5kg  szyszki z tego roku i właśnie zastanawiam się  czego się mogę spodziewać,jak łodyga, trawa,to wolę dać mniej.juz

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 15.11.2019 o 13:07, dziedzicpruski napisał:

Testuję Iungę, Magnata i sybille (szyszka od plantatora), na razie Magnat słabo ,goryczka w parodniowym piwie dosyć słaba- łodyga, zalegająca strasznie,  ibu piwa to jakieś 25-30.

 

Magnat już od kilku lat jest słabym chmielem. Doradzam na goryczkę Iungę - kilka browarów leci na niej jako goryczkowy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Undeath napisał:

 

Magnat już od kilku lat jest słabym chmielem. Doradzam na goryczkę Iungę - kilka browarów leci na niej jako goryczkowy. 

Magnata kupiłem z ciekawości, mama też Iungę od niego, butelkowałem wczoraj normalne piwsko i jest dużo lepiej , może na aromat Magnata wykorzystam,

jeszcze zobaczę co się będzie działo po miesiącu, może się ułoży trochę.

 

A jak nie to z kwasem wypije, z nim to wszystko wchodzi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mialem do tej pory okazji jakos bardzo eksperymentowac z polskimi chmielami, ale najwiecej poprobowalem z Iunga.

Jak dla mnie bardzo fajny, uniwersalny chmiel do wielu piw. Goryczka na nim jest przyjemna.

Probowalem cos z Izabella w Pilsie, ale chyba przesadzilem z nim ilosciowo na Whirpool i mi do Pilsa nie pasowal - zbyt slodkawo mi podchodzil.

Zabieram sie i zabieram na polska sesyjna ipe, ale cos sie nie moge zabrac.

Mam w repertuarze wszystkie polskie z 2018 i 2019, moze ktos cos doradzi do tego stylu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Hanys93 napisał:

moze ktos cos doradzi do tego stylu

Robiłem NE na polskich chmielach: iunga, puławski, oktawia i izabella, w sumie 220g/ 9l. Wyszło bardzo ciekawie, a nie przepadam za supergorzkimi ipami.

Robiłem też SH na oktawii i sybilli, te za to nie wyszły za dobrze, ale chyba skopałem schemat chmielenia, same chmiele mają potencjał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, BuDeX napisał:

Jesteś pewien? 😎

 

W kazdym badz razie te ktore sa dostepne w sprzedazy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, x1d napisał:

Robiłem NE na polskich chmielach: iunga, puławski, oktawia i izabella, w sumie 220g/ 9l. Wyszło bardzo ciekawie, a nie przepadam za supergorzkimi ipami.

Robiłem też SH na oktawii i sybilli, te za to nie wyszły za dobrze, ale chyba skopałem schemat chmielenia, same chmiele mają potencjał.

 

Tak wlasnie myslalem o uzyciu Iungi w trakcie gotowania, a Oktawia w polaczeniu z Zula na Whirpool i zimno.

Laczyl ktos moze Zule z Oktawia czy moze lepiej sama Zula? Jak mocno aromatyczny jest ten chmiel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...