Jump to content
Undeath

Polskie Chmiele - nowe odmiany

Recommended Posts

Zauważyłem stronkę: http://www.polishhops.com/Wiem, że kolega Budex współpracuje z tym plantatorem, ciekaw jestem jakie minimalne ilości można zamówić na próbę i jak jest ich cena, wysłałem zapytanie mailowe o to.

 

A tym czasem może Łukasz byś wypisał efekty tych chmieli w twoim piwie, na BGM niestety nie spróbowałem piwek bo byłem zajęty czymś innym. Gdybyś opisał krótko chmiele: Izabella, Tomyski i Zulu. Magnata, Oktawii i Lubelski Select już są jako takie opisy. Widziałem, że Izabelle stosowałeś w dwóch piwach, do tego znalazłem tylko recenzję tego piwka od Browarnika Tomka, ale mało tam jest o nim napisane. Może ktoś inny używał już tych chmieli i może się wypowiedzieć? 

 

Trzeba by było stworzyć jakieś opisy, coś w tym stylu: http://www.wiki.piwo.org/Charakterystyka_polskich_odmian_chmielu tylko zwiększyć nacisk na cechy potrzebne piwowarom czyli aromat i smak ;) Moglibyśmy się wtedy pochwalić ładnym opisem i przekrojem Polskich chmieli.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i przede wszystkim świeży chmiel a nie po półrocznej podróży przez pół świata... Zajarałem się!

Uwierz, że jak wpakowałem siaty ze świeżą szychą do kegeratora, to każde otwarcie drzwiczek lodówki powodowało eksplozję aromatów na całą chałupę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i świetnie o to właśnie chodziło :D Wiadomo, że to ameryka nie będzie nasze chmiele są o wiele subtelniejsze powtarzam to od zawsze.

Dostałem odpowiedź, że w tym roku już niestety nie mają prawie nic dopiero od jesieni, na nowy zbiór trzeba czekać. No nic trzeba się uzbroić w cierpliwość, ale z chęcią wypróbuje je, po testach z Iungą, Lubelskim Select i Taurusem jestem bardzo zadowolony z Polskich odmian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i świetnie o to właśnie chodziło :D Wiadomo, że to ameryka nie będzie nasze chmiele są o wiele subtelniejsze powtarzam to od zawsze.

Dostałem odpowiedź, że w tym roku już niestety nie mają prawie nic dopiero od jesieni, na nowy zbiór trzeba czekać. No nic trzeba się uzbroić w cierpliwość, ale z chęcią wypróbuje je, po testach z Iungą, Lubelskim Select i Taurusem jestem bardzo zadowolony z Polskich odmian.

Generalnie panuje przeświadczenie, że polski chmiel jest do bani i że jak powiedział jeden z piwowarów ze znanego browaru rzemieślnicznego "nie da się uwarzyć dobrego IPA na polskim chmielu", owszem da się :)

No ale jak uwarzyć dobre IPA na trawie z łodygą?

Testowałem jeszcze 3 odmiany, które Paweł wskrzesił i byłem równie zadowolony z efektów, ale o tym pisać nie kazano :)

Jeden z nich był bardziej kwiatowy, drugi dawał smak i aromat słodkich owoców, a trzeci to może być hicior, więcej nie powiem, bo nie mogem :)

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie panuje przeświadczenie, że polski chmiel jest do bani i że jak powiedział jeden z piwowarów ze znanego browaru rzemieślnicznego "nie da się uwarzyć dobrego IPA na polskim chmielu", owszem da się :)

No bo jak uwarzyć dobre IPA na trawie z łodygą?

No ale to już sami plantatorzy/dystrybutorzy muszą się postarać o jako-taką dystrybucję. Bo jeśli kupić da się głównie "trawę z łodygą" to trudno mieć pretensje do browarów, że mają wylane na takie eksperymenty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam akurat po 100g Izabeli i Oktawi. Za jakiś czas będę robił jakieś piwko z tymi chmielami. Najpewniej APA żeby móc się zorientować ile są warte. Chmiele mam od Pawła Piłata, który dał trochę do rozdysponowania wśród lubelskich piwowarów. Może do Niego piszcie na FB np czy jeszcze cos Mu zostało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Generalnie panuje przeświadczenie, że polski chmiel jest do bani i że jak powiedział jeden z piwowarów ze znanego browaru rzemieślnicznego "nie da się uwarzyć dobrego IPA na polskim chmielu", owszem da się :)

No bo jak uwarzyć dobre IPA na trawie z łodygą?

No ale to już sami plantatorzy/dystrybutorzy muszą się postarać o jako-taką dystrybucję. Bo jeśli kupić da się głównie "trawę z łodygą" to trudno mieć pretensje do browarów, że mają wylane na takie eksperymenty.

 

A ja napiszę tylko tyle, że próbując 4-ech piw warzonych przez różne osoby na dokładnie tym samym chmielu od tego samego plantatora, zbieranego w tym samym czasie można uzyskać zupełnie inne piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo Polskie chmiele są kojarzone głównie z Lubelskim, Marynką i Magnum... Powoli trzeba zmienić to przeświadczenie, ja tam uważam, że da się zrobić IPA z Polskich chmieli trzeba tylko sypać chmiel z głową nie na łopaty jak to rzemieślnicy mają w zwyczaju.

 

 

Mam akurat po 100g Izabeli i Oktawi. Za jakiś czas będę robił jakieś piwko z tymi chmielami. Najpewniej APA żeby móc się zorientować ile są warte. Chmiele mam od Pawła Piłata, który dał trochę do rozdysponowania wśród lubelskich piwowarów. Może do Niego piszcie na FB np czy jeszcze cos Mu zostało.

 

Tak amorph z nim się właśnie kontaktuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja BuDeX, dużo zależy od piwowara. Natomiast były głosy, że lubelski kupiony w sklepie to trawa, a lubelski prosto od plantatora to super chmiel. Były też pogłoski że do lubelskiego itp czasem mogą być dodawane odpady z innych chmieli, gorszej jakości. Jak każdy wie, warunki przechowywania chmielu mają bardzo duże znaczenie, a ten sam chmiel kupiony w dwóch różnych sklepach potrafi całkiem inaczej pachnieć... Pomijając to że są podejrzenia, że niektóre sklepy sprzedają stary chmiel jako nowy rocznik.

 

Dlatego zajarałem się możliwością kupienia chmielu z hurtowni bezpośrednio od osoby która wie jak należy z nim postępować, żeby był wysokiej jakości.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja BuDeX, dużo zależy od piwowara. Natomiast były głosy, że lubelski kupiony w sklepie to trawa, a lubelski prosto od plantatora to super chmiel. Były też pogłoski że do lubelskiego itp czasem mogą być dodawane odpady z innych chmieli, gorszej jakości. Jak każdy wie, warunki przechowywania chmielu mają bardzo duże znaczenie, a ten sam chmiel kupiony w dwóch różnych sklepach potrafi całkiem inaczej pachnieć... Pomijając to że są podejrzenia, że niektóre sklepy sprzedają stary chmiel jako nowy rocznik.

 

Dlatego zajarałem się możliwością kupienia chmielu z hurtowni bezpośrednio od osoby która wie jak należy z nim postępować, żeby był wysokiej jakości.

Fakt, na początku współpracy z Pawłem mówiłem: Iunga i owoce? żartujesz sobie? przyjemna goryczka - ok, ale owoce? Co do praktyk sklepów i dostawców się nie wypowiadam, bo nie mam żadnych dowodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polskie IPA da się robić pod warunkiem że się zmieni trochę perspektywę i koncepcję tego piwa. Jak się dowali karmelu i chmieli bez opamiętania to wychodzi potworek. Lżejsze i subtelniejsze piwo - jak najbardziej.

 

Osobne pytanie jest czy da się zrobić "polskie IPA" z tego co jest na rynku, nie mając układów z plantatorami. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polskie IPA da się robić pod warunkiem że się zmieni trochę perspektywę i koncepcję tego piwa. Jak się dowali karmelu i chmieli bez opamiętania to wychodzi potworek. Lżejsze i subtelniejsze piwo - jak najbardziej.

 

Osobne pytanie jest czy da się zrobić "polskie IPA" z tego co jest na rynku, nie mając układów z plantatorami. :)

Podejmę wyzwanie i spróbuję z Marynką single hop za jakiś czas ;) tylko, że Marynkę też mam od Pawła. To się łapie pod Twoje pytanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zrobisz udane IPA na Marynce, to albo jednak masz jakąś specjalną Marynkę, albo powinieneś składać CV do Russian River. :)

Nie wiem jaką mam :) Mało tego jest plan, żeby zrobić też na lubelskim z tegorocznego zbioru. Jesli uda się na lubelskim to dokąd mam składać CV? :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marynka na FWH i w smaku będzie prawie tak czysta, jak Iunga.

 

Lubelski Selekt - jak dla mnie żadnych różnic względem zwykłego Lubelskiego.

Magnat - "spolszczone" Magnum, może co najwyżej trochę delikatniejsze w smaku, mniej wysuszająca goryczka, ale nie tego szukam w chmielu który ma być "clean bittering hop" (nie jest ani trochę "clean").

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem całkiem niezłe bittery na Marynce ze sklepów to i IPA się da

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam śledzić profil ich na FB co chwilę coś ciekawego wrzucają na stronkę ;) Mówiłem o opisach stylu zrobione są 5 najpopularniejszych chmieli: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.977325245634083.1073741830.974838935882714&type=1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może macie trochę próbek sprawdzonego towaru do wachania? Chetnie zobaczylbym różnice w rzeczywistości.

Narkotykom mówimy stanowcze NIE! :beer:

Wszyscy by chcieli widzieć różnicę w rzeczywistości, szczególnie w poniedziałek rano :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem od samego Pawła to na Warszawskim Festiwalu będzie miał na swoim wykładzie jakieś próbki tych nowych chmieli. Będzie można samemu sprawdzić, powąchać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wąchanie na sucho daje później takie efekty jak marketingowe opisy aromatów polskich chmieli, które przestają pachnąć zaraz potem jak trafią do brzeczki. Trzeba zrobić piwo i wtedy dopiero będzie wiadomo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...