Jump to content

White IPA i Rye IPA - prośba o weryfikację


Deuce
 Share

Recommended Posts

Proszę o weryfikacją receptur przez bardziej doświadczonych piwowarów.

 

 

White IPA 

Zasp: 

- 1kg pszeniczny

- 1kg pilzneński

- 2kg Pale Ale 

- 2kg pszenica niesłodowana

- 200g płatki owsiane

- łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)

 

Chmiel:

- warrior (goryczka)

- chinook (smak)

- amarillo, sorachi ace, mosaic (aromat)

 

dodatki:

- cukier

-kolendra

-trawa cytrynowa

-skórka pomarańczy 

-rumianek

 

Celuję w 14 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże jakich mam zamiar użyć to brewferm blanche. Nie będę chyba tego piwa chmielił na zimno, aby nie przykryć aromatu dodatków. Chcę uzyskać piwo łatwo pijalne, orzeźwiające, z bogatym cytrusowym aromatem.

 

 

(Smoked) Rye IPA 

Zasyp:

- 4kg Pale Ale

- 1kg żytni wędzony 

-900g płatki żytnie

- 300g Amber Crisp

- łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)

 

Chmiel: 

- galaxy (goryczka)

- simcoe (smak)

- galaxy, chinnok, simcoe (aromat)

- amarillo (na zimno)

 

Celuję w 13 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże: Safale US-05. Zastanawiam się czy nie zmniejszyć ilości płatków o połowę, a podwoić ilość słodu żytniego wędzonego. Nie chcę jednak, aby dym dominował to piwo, a grał raczej rolę drugoplanową. 

Edited by Deuce
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.