Jump to content
roznetakiekonta

zawartość alkoholu w cydrze...jak zmierzyć...?

Recommended Posts

zrobilem cydr z brewkidu, calkiem dobry lezy juz okolo miesiaca, ale nie wiem ile ma procent, a wszyscy co go probuja o to pytaja czy moge jakos zmierzyc teraz ile ma procent alkoholu gdy wczesniej nie mierzylem blg, jest na to jakis prosty sposob, czy pozostanie to tajemnica...? :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szklana kula :)

Jak z brewkitu to powinno pisać ile ma mieć blg przed fermantacją a po fermentacji to tylko domysł . Mniej więcej możesz powiedzieć ,że pomiędzy 3 a 5% :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak , można byłoby zmierzć blg cydru z butelki , odgazować . W sumie  jeżeli producent podał blg początkowe to można obliczyć alko :)

Mosz recht synek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaleźć dwóch bliźniaków: jednego częstować wódką i zobaczyć po jakiej ilości padnie. Drugiego to samo, ale cydrem. Znając obydwie ilości oraz zawartość alkoholu w wódce, łatwo wyliczymy alkohol w cydrze.

Ważne: obaj dzień przed eksperymentem powinni jeść to samo.

Edited by Robin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są co najmniej trzy metody sprawdzenia "voltażu". Tylko w jakim celu? Jeżeli napiwszy się ze dwa litry nieco sponiewiera, to znaczy, że "prąd" był na odpowiednim poziomie.

 

Znalazłem pewną adnotację na aukcji, zacytuję:

"W ramach wyjaśnienia informujemy, bo bardzo dużo ludzi błędnie myśli że alkoholomierzem można zmierzyć poziom alkoholu w winie czy nalewkach. A tym czasem z tego co nam wiadomo nie ma jeszcze na świecie takiego areometru który by to zrobi. Jest wprawdzie winiomierz kapilarny (ale nie jest to areometr i mierzy zawartość alkoholu tylko w winach wytrawnych oraz areometr - cukromierz, którym mierzy się zawartość cukru w moszczu czy winie przed fermentacją, później po i na podstawie wyliczeń oblicza się stężenie alkoholu. (mamy te urządzenia w ofercie). Bezpośrednio stężania alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylacje i pomiar alkoholomierzem destylatu. Areometry typu winiomierz czy alkoholomierz działają na zasadzie wyporności - gęstości cieczy więc - inaczej będzie pokazywał np. w winie wytrawnym a inaczej słodkim czy nalewce chociaż stężenie alkoholu może być w nich takie samo, ale ze względu na zawartość cukrów czy garbników będzie różna gęstość czyli wyporność a tym samym inny odczyt"

 

 

Również wujek Google podpowiada:

 

 

http://www.winiarze.pl/artykuly/winiarstwo/oznaczanie-mocy-wina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaleźć dwóch bliźniaków: jednego wać wódką i zobaczyć po jakiej ilości padnie. Drugiego to samo, ale cydrem. Znając obydwie ilości oraz zawartość alkoholu w wódce, łatwo wyliczymy alkohol w cydrze.

Ważne: obaj dzień przed eksperymentem powinni jeść to samo.

O to jest dobre, na podobnej zasadzie oblicza mi spółdzielnia zużycie ciepła(podzielniki ciepła na grzejnikach)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Znaleźć dwóch bliźniaków: jednego wać wódką i zobaczyć po jakiej ilości padnie. Drugiego to samo, ale cydrem. Znając obydwie ilości oraz zawartość alkoholu w wódce, łatwo wyliczymy alkohol w cydrze.

Ważne: obaj dzień przed eksperymentem powinni jeść to samo.

O to jest dobre, na podobnej zasadzie oblicza mi spółdzielnia zużycie ciepła(podzielniki ciepła na grzejnikach)

 

Sprawdź, czy nie płacisz za sąsiada, który największy grzejnik przed sezonem grzewczym wystawia na balkon, a na jego miejsce montuje inny bez podzielnika ciepła. Bo wygląda to trak, jakbyś warzył piwo, ale pił wraz z tymi podkradającymi. Dlatego pomysł z bliźniakami jest lepszy, bo transparentny.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podzielnik elektroniczny ma zabezpieczenia i go tak łatwo nie da się oszukać, ale zasada obliczania zużycia na podstawie różnicy temp i charakterystyki cieplnej grzejnika(której nikt tak na prawdę nie zna) jest trochę śmieszna. Śmiałem się kiedyś z bratem że to tak jakby badać zaw alkoholu w piwie pijąc i badając się alkomatem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz i refraktometr i aerometr to możesz z jakąśtam dokładnodnościa zmierzyć po fermentacji - jest do tego kalkulator w BS2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skąd wziąłeś ten wzór? Na forum króluje Blg początkowe - Blg końcowe)/1,938 i taki powinien i w przypadku cydru dobrze działać. Co do Twojego wzoru, to 0.4 może być z refermentacji, ale nie mam pojęcia skąd to dzielenie przez 100.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...