Skocz do zawartości

Mocno torfowy stout


meszek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy z takiego zasypu coś wyjdzie ?

 

Castle Malting (30 - 45 ppm.) 1,6 kg

Pilzneński 1,4 kg

Weyermann jęczmienny wędzony 450 g

płatki owsiane - 400 g

jęczmień palony 300 g

caraaroma 200 g

czekoladowy pszeniczny 200g

 

Drożdże S-04 czy jakieś inne będą lepsze ?

Chcę żeby było mocno torfowo, coś luźno opartego na Smoky joe, ma wyjść 20 l, 15 BLG.

Jakieś sugestie ? Takie coś zbudowałem przeczytawszy kilka receptur podobnych piw.

A no i jeszcze jak to najlepiej zacierać ? Tak dokładnie jeśli można :)  kiedy które słody, w jakiej temp jakie przerwy. To moje pierwsze takie piwo.

Edytowane przez meszek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem Us-05 będą lepsze, dają mniej estrów a o to chodzi żeby estry nie przykryły Ci wędzonki. Fermentuj też w jak najniższych temperaturach od 15 do 18 stopni. Zasyp jest ok. Zacierać możesz na lenia w 66-67 stopni. Jeśli nie popełnisz jakiś błędów po drodze powinno wyjść dobre piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jeczmien palony wcześniej wymoczył w zimnej wodzie i wlał tą wodę.

Nie ma potrzeby. To ma być stout, ma być palony.

 

Poza tym dałbym więcej torfu jeśli ma być naprawdę mocno. Tak około 50% zasypu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja bym jeczmien palony wcześniej wymoczył w zimnej wodzie i wlał tą wodę.

Nie ma potrzeby. To ma być stout, ma być palony.

 

Poza tym dałbym więcej torfu jeśli ma być naprawdę mocno. Tak około 50% zasypu.

 

Też o tym pomyślałem z tymi palonymi słodami, niech oddadzą to co muszą. A jakby zamiast wędzonego Weyermanna dać ten Castle Malting, ale 20 ppm ? Nie chcę przegiąć, a poza tym ten Weyermann trochę mi się tutaj gryzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobra, to usuwam ten wędzony dymem, daje za to słabszy Castle Malting,  to daje ok. 50 % słodów wędzonych torfem. Jedno jest pewne - tym piwem raczej nie będę częstował "niedoświadczonych"  :D Postaram się poinformować o rezultatach, jak będzie czym się chwalić. Dzięki !  :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.