Jump to content

Double American Stout - prośba o sprawdzenie receptury


Grabarz
 Share

Recommended Posts

Witam. 

 

Zamierzam uwarzyć coś między RISem, a stoutem.

 

Celuję w ok. 20 litrów i 19 blg.

 

Słody ze Strzegoma:

 

(69%) 5,5 kg Pale ale

(10%) 0,8 kg Czekoladowy 1200

(10%) 0,8 kg Karmelowy 300

(6%) 0,5 kg płatki owsiane

(5%) 0,4 kg Jęczmień prażony

 

30 g Marynka 60'

25 g Cascade 20'

25 g Cascade 10'

25 g Cascade 5'

 

(chmielenie jeszcze do przemyślenia, ale generalnie planuję lekką goryczkę od chmieli i lekkie smaki i aromaty od amerykańców).

 

Drożdże: Danstar - Nottingham

 

 

Moje pytania odnośnie powyższego:

 

1) Czy 8 kg zasypu przy 30 l garze nie będzie za gęsto? Może lepiej trochę zmniejszyć zasyp i gotować 90 min? Zależy mi na ok 19 blg.

2) Chcę uzyskać dużą paloność, czy dzięki powyższej proporcji taką uzyskam, czy lepiej coś zmienić?

3) W jakiej temperaturze najlepiej zacierać to piwo, na słodko czy wytrawnie?

 

 

Proszę o pomoc i o inne sugestie :)

Link to comment
Share on other sites

Zacieraj na wytrawnie, i tak z takiej ilości słodów będzie słodko. 8 kg Ci się raczej nie zmieści, lepiej dłużej gotować albo poratować się ekstraktem, w skrajnym wypadku cukrem, może być brązowym. Może być problem z filtracją 8 kg, chyba że na dwa wiadra albo na dwa razy. RISy chmieli się trochę mocniej, tym bardziej że piwo będzie wymagało leżakowania i wtedy część aromau straci. Ja osobiście bym zdjął po 200 - 300 gram czekolady i karmelu a dodał np. dla wydelikacenia kilo ciemnego pszenicznego.  Nie będzie błędem zastąpienie części pale ale monachijskim.

Link to comment
Share on other sites

Za dużo karmelu w mojej opinii, ilość czekoladowego tez bym zmniejszył tak aby była wyrównana z jęczmieniem prażonym. Co do chmielenia to pamiętaj że w american stoucie stosunek IBU:SG powinien być na poziomie 0,88 około. Taka ilość chmielu raczej zgubi się i nie będzie wyczuwalna w aromacie, szczególnie że stout musi dłużej leżakować. Sporo osób american stouty chmieli dodatkowo na zimno. 8 kg może być ciężko zmieścić, ja ostatnio wcisnąłem 7,4kg słodu przy stosunku woda:słód 2,4:1 . Możesz spróbować zacierać przy mniejszym udziale wody, ale wtedy musisz uważać żeby nie przypalić i dodatkowo wydłużyć czas zacierania

Link to comment
Share on other sites

Ja 8,5kg zatarłem w 30l garnku i nie było tragedii. Nawet wydajność całkiem przyzwoita. A w tym konkretnym przypadku za słabe chmielenie i to niezależnie od tego czy mierzysz raczej w stouta czy RIS-a. A jeśli już ma być American, to tym bardziej. Dorzuć chmielu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.