Skocz do zawartości

Zawór - mosiądz, nikiel, chrom


DonBeer

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar przerobić swoją lodówkę turystyczną na kadź zacierno-filtracyjną.

Myślałem ze nie będzie problemu z wyborem materiału. Wybrałem zawór czerpalny 1/2".

Większość zaworów to mosiądz niklowany lub chromowany. Moje pytania:

Jak będzie reagowała kwaśna brzeczka z mosiądzem, chromem i niklem?

Jakie mogą byś skutki wykorzystania tych materiałów?

Niklowane są do 110°C, a chromowane do 65°C, a brzeczka przy mash out 80°C. Co w tych temp. może się stać z chromem?

 

Proszę o pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro chirurgiczne narzędzia wytrzymują suchą i mokrą sterylizację powyżej 100 st. C, to i w piwowarstwie nic się im nie stanie.

 

W zaworach zapewne nie chodzi o galwaniczne pokrycie, ale o rodzaj uszczelek i ich odporność termiczną. Nikiel i chrom są metalami nie wchodzącymi w reakcje z większością czynników z jakimi są używane i z praktycznego punktu widzenia, jest bez znaczenia, który zawór wybierzesz.

 

Gdybyś nawet wybrał zawór mosiężny, to jego powierzchnia i czas kontaktu z brzeczką nie ma najmniejszego wpływu na brzeczkę. Zapewne jakieś atomy przeniknęłyby do cieczy i chyba w ilości mniejszej, niż ta jaką woda pitna łapie od ujęcia wody do krany czerpalnego. Przecież rury są albo miedziane, albo cynkowane. Wirniki pomp - mosiężne i jakoś nikt z tego powodu nie umarł.

 

Według mnie - możesz rzucać monetą, który zawór wybrać, bo niezależnie od wyniku - będzie dobrze.

Masz inną opcję drogie specjalistyczne zawory z kwasówki, czy kwaso i zasadoodporne dla przemysłu chemicznego

Edytowane przez avicena
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aby nie być gołosłownym, pokazuję zawór czerpalny podłączony do fermentora. Fermentor stoi na poduszce elektrycznej i jest owinięty kablem grzejnym. Całość ocieplona matą używaną w hydraulice. Nad stałością temperatury czuwa termostat.

 

Naczelną zasadą jaką wyznaję, jest osiąganie celu w najprostszy sposób przy najniższych nakładach. W końcu liczy się wynik końcowy.

 

Przeglądając oferty ładnie nazywanych "zestawami startowymi" kubłów i dodatków, wybrałem grupę ofert i skorzystałem z najbliższej mojej lokalizacji, gdzie za niewielkie pieniądze kubeł po majonezie awansowałem na fermentor.

 

Poniżej garść ofert w różnych cenach:

 

http://olx.pl/oferta/wiadro-30l-CID628-ID9fad5.html#f921f10163

 

http://olx.pl/oferta/wiadro-30l-na-nastaw-wino-bimber-mocne-CID628-ID6lzKx.html#34811cfbc8

 

http://olx.pl/oferta/duze-wiadro-wiadra-33-l-z-pokrywa-CID628-IDsVtt.html#ed10fa8a1a

 

http://www.skleppszczelarski.com.pl/wiadro-do-miodu-33-polipropylenowe-p-535.html

 

http://www.sklep.kolskibrowar.pl/com_shop/com_shop_products/viewOneCat/17

 

 

Rozumiem, że inne osoby mogą chcieć być posiadaczami najpiękniejszych i najdroższych urządzeń w specjalnych pomieszczeniach. Każdy robi to co lubi, lecz jakość piwa nie zależy od wartości posiadanego zestawu, ale od własnych umiejętności i korzystania z rozumu.

post-11584-0-06803100-1428681548_thumb.jpg

Edytowane przez avicena
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie proszę o dowody, bo według mojej wiedzy, a nie tylko doświadczenia przedmioty wrażliwe na wpływ środowiska są galwanicznie pokrywane niklem, lub chromem. Chrom jest twardszy i znalazł zastosowanie w medycynie.

Natomiast mosiądz (stop cynku z miedzią) jest wrażliwy na warunki środowiska pokrywając się tzw. grynszpanem

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grynszpan

 

Natomiast niklowanie i chromowanie jest stosowane powszechnie jako zabezpieczenie antykorozyjne odporne na słabe kwasy i zasady.

 

http://www.tecechromowanie.pl/3/galwanizacja

 

Jeżeli jestem w błędzie, proszę o merytoryczne dowody, bo mnie dla odmiany nie interesuje doświadczenie bez podparcia dowodami.

Edytowane przez avicena
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że na takim poziomie nie wypada dyskutować, bo to tylko bicie piany.

Mogę polemizować używając argumentów i dowodów, a nie bzdurnych przypowieści, bo nawet w tym krematoryjnym przykładzie nie podałeś źródła swojej teorii.

Co miałem do powiedzenia, to wyraziłem, a dalsza dyskusja jest bez sensu, bo zaczyna być brzydka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

​Nikiel i chrom z czasem zejdzie w kwaśnej brzeczce. Tyle wiem z doświadczenia, a teoria mnie nie interesuje.

​Czysty mosiądz jest raczej OK.

 

​Czyli jak włożysz rękę do pieca i się zwęgli, a teoria będzie mówiła, że powinna tylko się zarumienić, to znaczy, że teoria jest ważniejsza?

 

​Podałem przykład z życia wzięty. A wszelkie dygresje, że to bicie piany itp. to tylko zasłona dymna, żeby wyszło, że to ja biję pianę, wiec to pewnie ja nie mam racji.

 

Jak masz tak się wypowiadać to sobie daruj najzwyklej w świecie, bo nikt nie przyzna ci racji jak nie podasz teorii dlaczego tak się dzieje. I tak wygląda to na najzwyklejsze bicie piany. Z wszystkich wypowiedzi jakie do tej pory zrobiłeś na forum to zaczepki i widać, że robisz to specjalnie, było kilka osób wcześniej które pisały w podobnym tonie i szybko pożegnały się z forum. Zacznij normalnie odpowiadać, bez wycieczek osobistych rzeczowo i konkretnie, to ludzie będą wdzięczni za użyczenie twojej "szerokiej" wiedzy.

 

Co do twojego problemu Don w tych tematach jest wszystko na ten temat: 

http://www.piwo.org/topic/1580-materialy-do-piwowarstwa-domowego/

http://www.piwo.org/topic/3521-emalia-czy-nierdzewka/

 

Moim zdaniem warto jednak wykosztować się na kwasówkę, masz pewność że nic nie przechodzi do piwa. Kwasówka wyjdzie cię parę dyszek więcej, ale na dobrą sprawę jak sprowadzisz sobie na Aliexpressie od chińczyków zawory i inne elementy może być taniej. 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

​Podałem przykład z życia wzięty. A wszelkie dygresje, że to bicie piany itp. to tylko zasłona dymna, żeby wyszło, że to ja biję pianę, wiec to pewnie ja nie mam racji.

Robin, daj fotkę zaworków z Twoich piwowarskich sprzętów :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co widzę to ok 50% więcej niż zwykłe. Skoro mówisz że galwaniczne pokrycia są właśnie do słabo kwaśnych rzeczy, takich jak brzeczki, czy zacier, to chyba nie ma sensu bawić się w kwaówkę. Dzięki avicena, za rozwianie wątpliwości, bo ja też grubo się zastanawiałem nad tym jakie zawory użyć. Chociaż jestem na etapie planowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.