Jump to content

Resztki - jaka receptura?


xjaniux
 Share

Recommended Posts

WItam!

Posiadam następujące surowce:

2,65kg Pilsner

1,6kg pszeniczny jasny

1,65kg wiedeński

0.28kg caraaroma

0.28kg carahell

0,15kg zakwaszjący

0.2kg jęczmień palony

chmiele: simcoe, el dorado po 100g, troche: saaz, marynki, challenger.

 

i pytanko co można z tego zrobić, docelowo myślałem nad 20l barley wine ale chyba za cienki z tego wyjdzie - 18-19blg.

mógłbym go bardziej odparować, ale grzałki w BK mam na wysokośći 23litra :)

Link to comment
Share on other sites

Od dłuższego czasu sadzę się na Barley Wine, Black Barley na palonym, mocno chmielone hmmm.. Odpuszczę temat i zasypię co mam, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przeglądałem swoje receptury i robiłem na podobnym zestawie Saisona. Ciekaw byłem czy z tymi surowcami możnaby zbliżyć się do jakiegoś konkretnego stylu, a to moje pierwsze z resztek :-)

Link to comment
Share on other sites

kurczę zapomniałem o cukrze :) rzeczywiście można podbić ekstrakt tym sposobem, odparuje ile się da i zobaczymy co wyjdzie. A jak polecacie go chmielić ?

A i jeszcze laktozy mam z 0.5kg po milk stoucie, może na słodko?:)

Edited by xjaniux
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.