Jump to content
Sign in to follow this  
Vitos

pytanie dotyczące pils'a

Recommended Posts

Witam,

W ubiegłą sobotę warzyłem pilsa 12 Blg , brzeczka miała 12,5 Blg dzisiaj po burzliwej ma 8,5 Blg (fermentacja miała miejsce w temp. 13-14 stopni C zamiast jak w wskazówkach 10-12 st. C) i teraz nie wiem, czy już przechodzić do fermentacji cichej, czy jeszcze mimo wszystko zostawić by drożdże miały czas popracować?

Share this post


Link to post
Share on other sites
poczekaj jeszcze tydzień to dofermentuje. dla piwa na Dolniakach 2 tygodnie burzliwej to raczej standard

dzięki wielkie:) to moja pierwsza warka więc sorry za te może trywialne pytania.

dzisiaj jestem w trakcie warzenia Pale Ale 12 Blg i już się okazuje że nie mam gipsu- czy on jest potrzebny? jeżeli go nie dodam to jaki to będzie miało wpływ na finalny smak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaki to był konkretnie Pils i jakie drożdże? Bo jak z puszki, to musisz podnieść temp. W tej temp. dolniaki powinny pożreć tę brzeczkę, a widać, że się nie kwapią do roboty. Coś jest nie tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jaki to był konkretnie Pils i jakie drożdże? Bo jak z puszki, to musisz podnieść temp. W tej temp. dolniaki powinny pożreć tę brzeczkę, a widać, że się nie kwapią do roboty. Coś jest nie tak.

do pilsa zadałem drożdże Saflager W 43/70 11,5 g takie jak w zestawie z Browamator'a ześrutowana wersja-taki kupiłem

teraz przeniosłem fermentator do pomieszczenia o niższej temperaturze 10 st C oczywiście skosztowałem i smak rewelka:)

Edited by Vitos

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzisiaj jestem w trakcie warzenia Pale Ale 12 Blg i już się okazuje że nie mam gipsu

Pierwszego pilsa zrób bez zadnych dodatków gipsu, mozesz tyle samo popsuć co poprawić.

Niewielka ilość gipsu byłaby na miejscu jeżeli chcesz uwarzyć niemieckiego pilsa na miękkiej wodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mimo ze jestem zwolennikiem modyfikacji wody pod dane style, to przestrzegam przed dodawaniem czegokolwiek bez znajomości parametrów wody jaka używany do warzenia. Lepiej użyć w ciemno taka wode co sie ma niż zniszczyć piwo próbując ją polepszyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

uuu to jeszcze trochę czasu upłynie, póki co mam 4 zestawy surowców do zrobienia- każdy inny:) czyli dopiero za ok. 2 miesiące będę wiedział co i jak smakuje

dzięki wszystkim za podpowiedzi;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...