Jump to content
BartoszSz

Foreign Extra Stout - uwagi do fermentacji i słodów

Recommended Posts

Witam,

chciałbym uzyskać 25 litrów Foreign Extra Stoutu, własna kompozycja na bazie danych znalezionych w internecie o BLG rzędu 17', bo pewnie i tak uzyskam ostatecznie około 14:

  

Słody:

  • 5kg słodu pilzneńskiego ( Może być taki, tani? )
  • 1kg słodu monachijskiego ( monachijski typ I weyermann)
  • 500g słodu karmelowego ciemnego Caraaroma
  • 250g jęczmienia palonego 
  • 500g słodu pszenicznego czekoladowego
  • 250g Carafa typ III (pozbawiona łuski)
  • 500g płatek owsianych (nie mam pojęcia jak skleikować/jakie wybrać, aby były bezpośrednio do użycia)

Chmiele:

  • East Kent Goldings 50g
  • Styrian Goldings 30g

Drożdże:

  • Mauribrew Ale 514, lub
  • Gozdawa BFSAY

Zacieranie:

Na lenia w 20 litrach, w temperaturze 68'C przez 60 minut, po czym 10 minutowy wygrzew w 76'C.

 

Wysładzanie:

 Do uzyskania 30 litrów, bądź mniejszej ilości o Blg równym 13'.

 

Gotowanie:

Przez 85 minut,

  • East Kent Goldings 50g na 60 minut
  • Styrian Goldings 30g na 15 minut

W otwartym garnku poczekam aż temperatura opadnie do 80'C, przeleję do wysterylizowanego fermentora zamknę pokrywą bez otworu i na noc zostawię na balkonie. Rano wniosę do mieszkania i zadam drożdże( nie wiem które?) rehydratyzowane przez godzinę do brzeczki o temperaturze w przedziale 16-19'C.

 

Proszę o uwagi, skomponowałem to na podstawie komentarzy na forum i receptur na BYO.

Pozdrawiam.

Edited by BartoszSz

Share this post


Link to post
Share on other sites

25L może uciekać z fermentora 30L przy takim ekstrakcie. Użyj S04 2 saszetki obie uwodnione, lub gęstwa, pamiętaj aby dobrze schłodzić brzeczkę tak do 17-18 st.C. Proponuje również obniżyć temp. zacierania tak do 63-64 st.C potem ewentualnie chwila w 72. W 68 st.C będzie za słodkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

25 litrów pójdzie rurką. Celuj w 22-23 albo i mniej. Postaraj się skrócić czas między wyłączeniem palnika a zadaniem drożdży. Jeśli nie masz chłodnicy to przetrasferuj wrzątek do wiadra i schłodź w wannie zimnej wody. W 2 godziny się odbędzie, góra 2 i pół. Wtedy mocno napowietrz bujając zamkniętym fermentorem (na przykład opartym na piłce!)  i zadaj drożdże uwodnione na wodzie a nie na brzeczce. Też polecam S04 . Co do zasypu i chmielenia posłuż się brewtargetem, zakładając wydajność 65%. Proporcja i użyte słody wydają się sensowne. Płatki weź błyskawiczne, nie trzeba kleikować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten fermentor jednak w sklepie stoi jako 33 litrowy, a ostatnia "widoczna" podziałka to 31, która się niemalże chowa pod wystającym uchwytem do łapania wiadra. TOTO-klik

 

W jakiej temperaturze fermentować i przez jaki czas? Zlewa się na cichą?

post-12030-0-30064600-1428529541_thumb.jpg

Edited by BartoszSz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Conajmniej 10 dni burzliwej, po 10 dniach zbadaj bailing i trzy dni potem znowu. Zlewanie na cichą nie jest obowiązkowe, ja akurat mocniejsze piwa przeważnie zlewam. Postaraj się, żeby temperatura otoczenia nie przekraczała 18C, w czasie cichej najlepiej kilka stopni niżej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w związku z tym, że fermentor ma większą pojemność zmieści się owe 25l?

Czy możecie mi polecić jakiś internetowy kalkulator, który mi przeliczy blg? Te nieprzetłumaczone kalkulatory z amerykańskimi jednostkami miary są straszne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli skorzystam z tego zasypu co w pierwszym poście przy wydajności 65% otrzymam równe 14'Blg. Teraz pytanie czy zmieści się to 25 litrów w moim fermentorze, link i zdjęcie powyżej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem się podpiąć pod temat z nieco inną sprawą. Jaką wersję Stout'a uwarzyć? Powiem szczerze, że ilość ciemnych piw, które spróbowałem można liczyć na palcach jednej ręki. Część z nich dosłownie wymęczyłem, a może jedno wypiłem normalnie jednak bez specjalnego zachwytu. Chciałbym zmienić podejście, może własny Stout mi zasmakuje. Dobrze żeby było to coś zupełnie odmiennego niż Guinness, który wiem, że mi nie smakuje. Także coś raczej słodkiego, jak najmniej kawowo-palone. Może być czekoladowy, mleczny itd. Co sądzicie o Oatmeal Stout lub właśnie Foreign Extra Stout? Jak skonfigurować recepturę żeby uzyskać takiego lajtowego w smaku stouta? Mam nadzieję, że mnie rozumiecie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz wypić kilka stoutów żeby znaleźć cos dla siebie. Jedni lubią oatmeal, inni sweet stouta. Ja osobiście po wrażeniu jakie na mnie zrobił 6 Joseph Street planuje w najbliższym czasie stouta żytniego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracając do pierwotnego założenia, czy przez godzinkę na lenia w 63'C da odpowiedni balans między wytrawnością, a lekką słodyczą, a potem do tego 10 minut mashout w 76'C?

2 paczki S04 na burzliwą, ale w jakiej temperaturze, 17'C będzie OK? Do ilu trzymać na burzliwej, do 4-5 Blg? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy przez godzinkę na lenia w 63'C da odpowiedni balans między wytrawnością, a lekką słodyczą

 

Nie da, piwo będzie wytrawne

 

 

 

17'C będzie OK?

 

Tak, jeśli pytasz się o temperaturę fermentacji

 

 

 

Do ilu trzymać na burzliwej, do 4-5 Blg?

 

Do zakończenia fermentacji, tj. do braku spadku Blg w odstępie 3 dni

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...