Jump to content
Darkloczek

Refermentacja Portera Bałtyckiego

Recommended Posts

Witam serdecznie !

 

W sobotę mam zamiar butelkować Portera Bałtyckiego. Jak do tej pory refermentacja odbywała się dzięki cukrowi ale tym razem chcę użyć glukozy.

W poprzednich warkach używałem programiku "Refermv 21" ale pokazuje tam tylko ile trzeba dodać cukru.

I tutaj moje pytanie...

 

jaka jest zależność między cukrem a glukozą ? jeżeli mi pokazuje programik abym dodał 60g cukru to ile jest to glukozy ?

 

Dane piwka:

 

Początkowe BLG: 24blg

Końcowe: 8BLG

Objętość zielonego piwka: 12l

Temperatura przy rozlewaniu: 5 oC

 

Chciałbym uzyskać 2.5 CO2

 

Pozdrawiam !

I czekam na odpowiedź :)

Edited by Darkloczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja korzystam z Beersmitha, tłumaczenie zawiera glukozę, ale ja daję cukru tyle samo. Niedawno również butelkowałem BP i wszystko wskazuje na to, że jest ok, piwo powoli się nagazowuje - dokładnie tak jak chciałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

a jeszcze mam takie pytanie. Pewnie dość banalne.

Jak na tej stronie mam okienko gdzie wpisuję: "Beer temperature at bottling (°F)". Jeżeli schładzam piwo do 5 stopni Celcjusza przed butelkowaniem to mi pokazuje, abym dodał 27g glukozy. A gdy zmieniam na 20 stopni Celcjusza to ilość glukozy wzrasta do 55g. Skąd taka różnica ?

Skoro piwo będzie później stało w normalnych warunkach ( około 14 stopniach) to po co podaje się temperature piwa przy rozlewie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...