Skocz do zawartości

Zapach zgniłych jaj podczas fermentacji pilsa


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

​Po kilku dniach fermentacji w temperaturze ok. 8C z rurki zaczął się wydobywać zapach zgniłych jaj i tak już trzeci dzień. Czy to normalne podczas fermentacji lagerów czy coś nie tak z fermentacją? To nie mój pierwszy lager, ale jakoś nigdy tego nie zauważyłem albo po prostu nie patrzyłem. Robię piwo na konkurs i chcę, żeby wszystko zrobić zgodnie ze sztuką. Brzeczka była zadana jednodniową gęstwą z innego lagera, więc drożdże powinny być raczej dość żywotne. Więc co może być problemem (jeżeli to w ogóle problem)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój pils tak śmierdział jajami (fermentowałem w piwnicy) że myślałem czy jakaś rura od ścieków nie poszła, a po tygodniu zapachu już nie było, historia się powtórzyła przy fermantacji portera bałtyckiego na gęstwie z pilsa, piwka wyszły całkiem smaczne więc nie martwił bym się na Twoim miejscu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na spokojnie. Podczas fermentacji zawsze wyzwalają się związki siarki. Raz bardziej intensywnie raz mniej. W lagerze to norma.

 

Nie ma się czym przejmować fermentuj według zasady: Nie kończ burzliwej póki nie przestanie śmierdzieć ;) No a potem lagerowanie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.