Jump to content
Porywacz Ciał

Zapach zgniłych jaj podczas fermentacji pilsa

Recommended Posts

Witam

​Po kilku dniach fermentacji w temperaturze ok. 8C z rurki zaczął się wydobywać zapach zgniłych jaj i tak już trzeci dzień. Czy to normalne podczas fermentacji lagerów czy coś nie tak z fermentacją? To nie mój pierwszy lager, ale jakoś nigdy tego nie zauważyłem albo po prostu nie patrzyłem. Robię piwo na konkurs i chcę, żeby wszystko zrobić zgodnie ze sztuką. Brzeczka była zadana jednodniową gęstwą z innego lagera, więc drożdże powinny być raczej dość żywotne. Więc co może być problemem (jeżeli to w ogóle problem)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

​​

Przyczyny powstania
  • zakażenie bakteryjne
  • nie dokończona fermentacja
Możliwości eliminacji
  • zachowanie lepszej higieny w browarze
  • dłuższe leżakowanie piwa
  • użycie innego szczepu drożdży

​Czyli co zrobiłem nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój pils tak śmierdział jajami (fermentowałem w piwnicy) że myślałem czy jakaś rura od ścieków nie poszła, a po tygodniu zapachu już nie było, historia się powtórzyła przy fermantacji portera bałtyckiego na gęstwie z pilsa, piwka wyszły całkiem smaczne więc nie martwił bym się na Twoim miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na spokojnie. Podczas fermentacji zawsze wyzwalają się związki siarki. Raz bardziej intensywnie raz mniej. W lagerze to norma.

 

Nie ma się czym przejmować fermentuj według zasady: Nie kończ burzliwej póki nie przestanie śmierdzieć ;) No a potem lagerowanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Być może to zbieg okoliczności i po prostu trafiałem w taki a nie inny moment, ale w moim przypadku zapach zawsze znikał po przelaniu na cichą. Nigdy mi to nie zostało w piwie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tej pory nie miałem okazji poczuć siarkowodoru w swoich piwach.

Tak podczas fermentacji jak i w gotowych piwach. Raz miałem przez chwilę w winie z Regenta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem to samo przy swoim Hefe-weizenie chmielonym amerykańskim chmielem, ale poczekałem dodatkowe dwa dni z przelaniem na cichą i teraz ani śladu jaj. Został tylko sam grejpfrut od cascada. :D

Edited by oju

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.