Jump to content
Sign in to follow this  
kopyr

uCieszny Browarek, #45 Saison II

Recommended Posts

Piwo miało być nalane klarowne do kielicha, a osad drożdżowy do kieliszka. Nie do końca udało się zamiar zrealizować, ale po kolei...

 

Piana: obfita, gęsta, średnio- i drobnopęcherzykowa, oblepia szkło.

Kolor: bursztynowo-miedziany, znacznie jaśniejszy od Saisona I.

Wysycenie: zbyt wysokie, piwo wychodziło z butelki. To było też powodem tego, że nie udało się nalać klarownego.

Zapach: przyjemny owocowy, typowy dla Belgów, brzoskwinie, cytrusy. Przez chwilę wyczułem nawet lekki ocet, co chyba nawet mieści się w stylu.

Smak: wyraźna goryczka, tak jak w saisonach komercyjnych, wyraźna kwaskowość, sporo owoców z zapachu, wyczuwam też alkohol. Nie jest mocnoodfermentowane, wytrawne, podobnie jak mój.

Opakowanie: wielki plus za etykietę. Ślimaki już się do niej dobrały, ale chyba im nie smakowała :D

 

Zupełnie inny saison, niż champion z Żywca. Wg mnie jest to bardziej typowy saison.Jak już pisałem wyczuwam sporo podobieństw do mojego, właśnie to płytkie odfermentowanie, przegazowanie, bukiet bardzo podobny (u mnie jury też wyczuło ocet). Saison II mógłby polec właśnie na zbyt dużej zdaniem jury kwaśności, choć przecież jest ona typowa dla stylu.

Gratuluję dori dobrego wyboru, bo mój, tak podobny, saison (choć miał jeszcze jedną wadę, której ten nie ma, czyli zbyt niską goryczkę) zajął 12. miejsce.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Kopyr za ocenę :(

Z mojej piwniczki Saisony już dawno znikły. Ostatni z warki 44 (wygrał w Żywcu) otworzyłam na Brackiej Jesieni, też był przegazowany :D Czes sugerował nawet jakąś infekcję bakteriami octowymi, ale dla mnie to była normalna zmiana pod wpływem czasu. Saisony chyba z reguły są lekko kwaśne... przegazowanie niestety też wychodzi z czasem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...