Jump to content
Dagome

Sprzęt do mierzenia pH zacieru i brzeczki

Recommended Posts

Odczyn sprawdzasz ph metrem?

Dobrze się sprawdza? Zastanawiam się, czy wkrótce nie zainwestować. Tylko drogo trochę.

Do normalnego warzenia odradzam, chyba że tak jak ja lubisz się bawić mierzeniem wszystkiego co się rusza.

 

Rozsądny pH metr kosztuje ~200 zł z osprzętem, a min. co 2 lata trzeba wydać 100 zł na nowa sondę, baterie i roztwory kalibrujące.

 

Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny, a są wystarczajaco dokładne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co do kosztów początkowych to się zgodzę fakt drogo ale sprzęt jest dokładny a roztwór buforujący kupuje na litry tak jest taniej a sonda wcale tak szybko się nie zużywa aktualnie drugi rok robi 1den pomiar dziennie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny, a są wystarczajaco dokładne.

12,73 zl za 20 pasków w BA, a zużyją się szybko. Nie taki tam ułamek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny' date=' a są wystarczajaco dokładne.[/quote']

12,73 zl za 20 pasków w BA, a zużyją się szybko. Nie taki tam ułamek.

Jak już ustalisz swój warsztat, to zużywasz jeden na warkę. Dla oszczędności można je jeszcze przeciąć wzdłuż na dwa.

 

@szamankfc: jak długo działa taki roztwór kalibracyjny? Liczy się czas, czy ilość wykonanych kalibracji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paski będa kosztowałby ułamek tej ceny' date=' a są wystarczajaco dokładne.[/quote']

12,73 zl za 20 pasków w BA, a zużyją się szybko. Nie taki tam ułamek.

ułamek bo każdy pasek można po ciąć

jak długo wystarcza bufor to mogę teraz przywołać danych. ja jutro odpowiedzieć jak zajrzę w zapiski zakładowe. ale już ci mogę powiedzieć że bufor jak dobrze poszukasz to ktoś ci załatwi. najgorsze to sam czujnik bo choć ten co mam aktualnie hasa aż miło to przezd tym miałem 2 inne które się źle sprawowały to zostały wymienione na gwarancji.

ogulnie jestem z tego sprzętu zadowolony ale jak się wysypie czujnik to się trochę wkur... bo u mnie w pracy pomyłka o 0\1 to oznacza około 1000zł w plecy

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok bufor jest potrzebny tylko do kalibracji nowej końcówki i chyba jeszcze przy wymianie baterii więc zużywa się mało i rzadko ;)

Właśnie po wymianie baterii musiałem skalibrowac pH metr, a roztwory miałem dwuletnie, pływają w nich jakieś glonowate farfocje :D

Tak czy inaczej skalibrowałem, i chyba mierzy dobrze, bo porównuję z paskami i wychodzi podobnie. Sonda mam nadzieję podziała mi jeszcze trzeci rok, u mnie nie ma wielkiej tragedii jak się pomyli o 0.1.

 

Nie wiesz jakie sa objawy zużywania sondy? Szybciej sie rozkalibrowuje czy daje mniej dokładne wyniki niezależnie od kalibracji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
co do zużycia elektrody to większość ph-metrów sama kontroluje poziom zajeżdżania niestety robi to tylko w czasie kalibracji jak coś nie jest ok to sygnalizuje.

To w moim (kalibracja dwupunktowa) pewnie braknie po prostu zakresu kalibracji na jednym z potencjometrów, już to raz przerabiałem.

 

PS. Mój miernik to UP5

http://www.żarówki.biz.pl/u40s40p34_kieszonkowy_miernik_ph_z_kablem_bnc.html

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświerzę temat. Pojawiło się trochę tanich kwasomierzy elektonicznych np:

http://allegro.pl/pehametr-kwasomierz-0-14-ph-z-kalibracja-plyny-i3920638905.html

http://allegro.pl/miernik-ph-kwasomierz-do-pracy-ciaglej-nowosc-i3946719221.html

http://allegro.pl/zw32-miernik-tester-ph-wody-test-kwasomierz-wodny-i3898953987.html

Czy ktoś używa któregoś z nich? Ciekawi jesteśmy opinii.

Edited by anmar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voltcraft jest bardziej dokładny 0,01 pH, ten z aliexpress 0,2

 

Bez przesady browar to nie apteka, moim zadaniem na potrzeby piwowarstwa wystarczą zwykłe papierki lakmusowe za kilka złotych, lepiej zainwestować w dobry termometr z sondą lub np refraktometr. Przy pomiarze pH ważne jest, aby nie było większe od 6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak już jest to lepiej żeby był bardziej dokładny niż mniej ;)

idąc tym tropem zgadzam się z kolegą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, mam pytanie techniczne. W kranie leci twarda woda a w planach są jasne piwa. Jakie przedziały na paskach powinny mnie interesować, jeśli planuję zakwaszać zacier i wodę do wysładzania? Macie jakieś sprawdzone metody obliczania ile kwasu trzeba zużyć do zakwaszania wody (kupiłem kwas fosforowy)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie przedziały na paskach powinny mnie interesować, jeśli planuję zakwaszać zacier i wodę do wysładzania?

przedział pH 5,4 - pH 5,8, generalnie teoria jest taka, że powinno się zakwaszać zacier jeżeli jego pH jest 6 i powyżej 6. Wodę do wysładzania zakwaszamy też poniżej pH 6 tylko tutaj należy uważać z ilością kwasu, bo można łatwo przedobrzyć, ponieważ woda w przeciwieństwie do zacieru nie ma właściwości buforujących i w przypadku wody zwykle wystarczy 1-2ml kwasu. Co do zacieru to pH sprawdzamy dopiero jakieś 10 minut od czasu kiedy wrzuciliśmy słody aby zaszły wszystkie reakcje zakwaszające, zaleca się również wrzucanie słodu zakwaszającego już przy podgrzewaniu wody. Po sprawdzeniu pH i po wlaniu pierwszej porcji kwasu czekasz chwilę i dokonujesz następnego pomiaru i tak aż osiągniesz żądaną wartość. Generalnie zakłada się, że jeżeli do zbicia pH z 5,8 do 5,7 potrzebowałeś 2ml kwasu do, aby zejść z 5,7 do 5,6 też będziesz potrzebował 2ml kwasu. Siła buforująca zacieru jest również uzależniona od zasypu im większy, tym więcej będziesz potrzebował użyć kwasu.

Pamiętaj, że pH zależy od temperatury, więc pomiaru należy dokonywać na wystudzonej próbce.

Edited by Bzdzionek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja korzystam z pH-metru do pomiaru gleby dla ogrodników. Nie jest super hiper dokładny, ale zgadza się z papierkami, ma metalową szpryckę i jest wygodny w użyciu. No i kosztował kilkanaście złociszy w sklepie ogrodniczym. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie przedziały na paskach powinny mnie interesować, jeśli planuję zakwaszać zacier i wodę do wysładzania?

Pamiętaj, że pH zależy od temperatury, więc pomiaru należy dokonywać na wystudzonej próbce.

Wystudzonej do jakiej temperatury?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.