Jump to content
Forest

Zacieranie,Warzenie.

Recommended Posts

Witam mam pytanko czy można (czy nie zaszkodzi to zbytnio gotowemu piwu) jednego dnia zrobić zacieranie a w kolejny dzień uwarzyć piwo ??

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W związku z brakiem czasu kilka razy kończyłem dzień wysładzaniem żeby następnego dnia warzyć.

Podstawowy problem jest długi czas doprowadzania brzeczki do wrzenia, po tym jak już ostygła przez noc.

Generalnie staram się z tego względu unikać takich praktyk, ale bywają różne sytuacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale nie powinno mieć to negatywnego wpływu na końcowy smak piwa. Jedynym problemem będzie doprowadzenie do wrzenia 24litrów brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie, wiele razy tak robiłem i nic złego z piwem sie nie stało. Problem jest tylko z podgrzaniem takiej ilości brzeczki do wrzenia.

Ja na kuchence gazowej wspomagam się jeszcze grzałką zanurzeniową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...