Jump to content
Sign in to follow this  
Westvleteren

Wysoka temperatura w mieszkaniu - czy będzie fermentacja?

Recommended Posts

Cześć.

 

Na wstępie zaznaczę, że dopiero zaczynam swoją przygodę z warzeniem piwa. Dość gruntownie się przygotowuję, już prawie wszystko wiem i widzę jeden kluczowy problem: Mam w mieszkaniu temperaturę 23-24 stopnie i nie mogę jej zbić (niestety, stare zawory na stałe odkręcone na ful, próba regulacji skończyła się na konieczności wizyty hydraulika - może wymieni zawory to będzie po kłopocie, a może nie;)). W związku z tym:

 

1. Czy fermentacja w ogóle zajdzie?

2. Co najlepiej warzyć w takich warunkach?

3. Jak schłodzić najlepiej fermentor, jak utrzymać stałą temperaturę przez kilka dni? Jak ją kontrolować i sterować?

 

Pomóżcie, proszę. Dzięki z góry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatkowo jeżeli nie stać Cię na dedykowanie lodówki pod fermentację, co jest chyba najlepszym rozwiązaniem, to świetnym patentem jest skrzynia ze styropianu, do której wkładasz lód, albo jakieś inne "chłodziwo" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Na wstępie zaznaczę, że dopiero zaczynam swoją przygodę z warzeniem piwa. Dość gruntownie się przygotowuję, już prawie wszystko wiem i widzę jeden kluczowy problem: Mam w mieszkaniu temperaturę 23-24 stopnie i nie mogę jej zbić (niestety, stare zawory na stałe odkręcone na ful, próba regulacji skończyła się na konieczności wizyty hydraulika - może wymieni zawory to będzie po kłopocie, a może nie;)). W związku z tym:

 

1. Czy fermentacja w ogóle zajdzie?

2. Co najlepiej warzyć w takich warunkach?

3. Jak schłodzić najlepiej fermentor, jak utrzymać stałą temperaturę przez kilka dni? Jak ją kontrolować i sterować?

 

Pomóżcie, proszę. Dzięki z góry.

Prawie robi wielką różnicę, wiele nie przeczytałeś skoro nie znasz podstaw. Na tym tylko forum jest masa gotowych odpowiedzi na Twoje pytania. Ale żeby nie było,że się czepiam to odpowiem

 

Ad1. Zajdzie i to jeszcze jak, będzie naprawdę spektakularna, tylko to co otrzymasz będzie dalekie od tego co zamierzyłeś,

Ad2. Wszelkiej maści piwa belgijskie,

Ad3. Skrzynia sklejona ze styropianu do której wstawiasz fermentor i wrzucasz po rogach 4 butelki pet z zamarzniętą wodą. Wkłady (PET-y ) wymieniasz co jakieś 8-12h zależy jak szybko będą się nagrzewać. Dobrze jest mieć w tej skrzyni termometr, albo lepiej sondę od termometru, który mocujesz na wieku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kiedyś niedopilnowałem temp. fermentacji i skoczyła mi do 27 stopni, robiłem Pale Ale na polskich chmielach. Do momentu rozlewu waliło spirytusem, po miesiącu w butelkach ułożyło się wzorcowo. Ale fakt faktem, temp. otoczenia trochę za wysoka. Możesz fermentor owijać mokrą zimną szmatą/tshirtem, ale na dłuższą metę to trochę męczące. Piwnicy nie masz? Pamiętaj, że w wiadrze będziesz miał te parę stopni więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Skrzynia sklejona ze styropianu do której wstawiasz fermentor i wrzucasz po rogach 4 butelki pet z zamarzniętą wodą

 

No chyba, że na lagera, do ale wystarczy 1.

 

To już zależy od tego jak szczelne będzie pudło i jaki styl piwa będzie kolega warzył. Jak zamontuje termometr to będzie widział jaką temperaturę ma w środku, a po kilku dniach już będzie mógł stwierdzić na oko kiedy wkłady będą do wymiany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy za pomocą takiej komory da się obniżyć temperaturę brzeczki z 15 stopni po chłodzeniu do np. 10, czy służy ona tylko do utrzymywania niskiej temperatury?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja to mam tyle w mieszkaniu przy zakręconych zaworach jak bym je rozkręcił na full, to bym miał ze 30°C, Mam taką możliwość to fermentory obecnie 7 stoi w osobnym pokoju z leciutko uchylonym oknem temp ok 19°C , siostra przyjechała na święta i śpi w salonie na materacu bo piwka muszą mieć chłodek  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo Wam dziękuję! Kurczę naprawde fajne to forum:). Ale zapytam jeszcze inaczej: ktoś podpowie, jak zrobić lodówkę do piwa? Bo przecież takie zwykłe lodówki to mają niższe (chyba?) zakresy temperatur, niż 20 stopni? Chcę uwarzyć na początek ale'a jakiegoś (nie czepiajcie się, proszę, że piszę "jakiegoś ale'a";)). Rozważam zakup lodówki, tylko boję się, jak potem sterować w niej temperaturą. Czy nie okaże się, że będzie np. niewięcej niż 10 stopni? MAcie doświadczenia z lodówkami? Z góry dzięki za odpowiedzi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno ? Pierwszy raz słyszę coś takiego. To już bardziej osobiste preferencje wchodzą w grę. Ja bez ogrzewania w domu mam ok 23°C i to dla mnie dobra temp przy 21 już dla mnie troszkę mało a w 20 trochę chłodno, jak spałem u babci przy 18 to był dla mnie mróz musiałem spać w dresie z kapturem na głowie. I tak się nabawiłem przeziębienia. Więcej niż 24 to też już dla mnie za dużo ale co mam zrobić jak latem mam po 28°C 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy ją podpiąć pod jakiś zewnętrzny regulator temperatury/termostat. A nie masz możliwości wyniesienia do osobnego pokoju i uchylić okno, lub do piwnicy. Zanim sprawisz sobie lodówkę to może zrób skrzynię ze styropianu. Ale to też na 1-2 fermentory. Lodówka podobnie chyba, że jakaś wielka, więc na przyszłość zmień te zawory i warz zimą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. Co do temperatury: trochę w tym prawdy, że powinna być niższa dla człowieka też. Hartując się nie narażamy się na przeziębienia. Problem w tym, że te zawory są po prostu "zatęchłe". No mniejsza z tym, to już moja sprawa. A co do okna: jak otworzę, jest 20 stopni, tylko problem w tym, co będzie w nocy... Teraz mamy +10 w dzień, 0 w nocy. Wahania będą 2-3 stopnie, jak sądzę, a to przecież dla drożdży bardzo niedobrze... No nic, jakoś poradzę. Dzięki za porady, otwieram nowy temat  z lodówką. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A czy za pomocą takiej komory da się obniżyć temperaturę brzeczki z 15 stopni po chłodzeniu do np. 10

Nie zawracając sobie głowy termodynamiką i całkami, w prosty sposób można sobie to policzyć znając różnice temperatur i ciepło właściwe brzeczki i lodu oraz ich masę ;)

ale to jest arytmetyka i fizyka na poziomie podstawówki więc ja już mam prawo nie pamiętać wzorków ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno ? Pierwszy raz słyszę coś takiego. To już bardziej osobiste preferencje wchodzą w grę. Ja bez ogrzewania w domu mam ok 23°C i to dla mnie dobra temp przy 21 już dla mnie troszkę mało a w 20 trochę chłodno, jak spałem u babci przy 18 to był dla mnie mróz musiałem spać w dresie z kapturem na głowie. I tak się nabawiłem przeziębienia. Więcej niż 24 to też już dla mnie za dużo ale co mam zrobić jak latem mam po 28°C 

http://www.planowo.pl/pokaz/6693/Jaka_temperatura_w_sypialni/1/1

http://www.budnet.pl/Jaka_temperatura_powietrza_bedzie_najodpowiedniejsza_w_sypialni,Pokoje,100846-czytaj.html

http://www.kobieceprawdy.pl/article_uni/zdrowie/nizsza_temperatura_w_sypialni.html

http://termodom.pl/inne/komfort_cieplny/temperatury_w_pomieszczeniach

http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zdrowie_artykul,10026454.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

A czy za pomocą takiej komory da się obniżyć temperaturę brzeczki z 15 stopni po chłodzeniu do np. 10

Nie zawracając sobie głowy termodynamiką i całkami, w prosty sposób można sobie to policzyć znając różnice temperatur i ciepło właściwe brzeczki i lodu oraz ich masę ;)

ale to jest arytmetyka i fizyka na poziomie podstawówki więc ja już mam prawo nie pamiętać wzorków ;)

 

Po co liczyć jak można zapytać? Nikt nie liczy, czy dany materiał wytrzyma dany nacisk tylko sprawdza to w bazie danych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wręcz przeciwnie - twierdzę że miał, opisał (może niekoniecznie założył osobny temat do tego, ale szukajka forumowa nie takie rzeczy ze szwagrem po pijaku znajdowała), dlatego też przychylałbym się do Dr2 oceny Twojej osoby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...