Jump to content
Sign in to follow this  
Morten

Witam

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie!

 

Nazywam się Marcin i pochodzę z okolic Raciborza.

Piwowarstwem zainteresowałem się na początku tego roku, także narazie straszny ze mnie świeżak.

Swoje pierwsze piwko uwarzyłem 17marca :) Dzisiaj mierzyłem BLG i nie zmieniło się od tygodnia, tak więc jutro postaram się zabutelkować mojego stouta:) Stout został uwarzony na zestawie surowców ześrutowanych z BA. 

Następna warka już w planach, a ma nią być Pale Ale(zestaw BA), a do tego kupiłem 100g citry :) Więc wyjdzie chyba takie pseudo-apa :P

 

Aktualnie szukam pracy ;; więc mam sporo czasu na czytanie forum i zadawanie głupich pytań.

Już kiedyś tutaj pisałem z innego konta, ale e-mail przepadł więc założyłem nowe. Warzę w starym emaliowanym garze 40l. A i korzystam z starego piecyka na węgiel, bo gazu się boję pomimo ukończenia studiów związanych z gazownictwem :P

 

Interesuje się fotografią, zdrową żywnością, pszczelarstwem, naukami technicznymi i przyrodniczymi (tj. lubię czytać czasopisma i książki popularnonaukowe :P), oglądać dobre seriale/filmy oraz słuchać muzyki.

Uwielbiam herbatę i chyba mam manię na tym punkcie,a i nie piję kawy (preferuję yerba-mate).

 

Pozdrawiam wszystkich piwowarów :)

Edited by Morten

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 marca to ważna data. Oby ten dzień przyniósł Ci szczęście w warzeniu piwa. Poczytaj trochę o tym chmielu. Citra ma to do siebie, że nie trzeba jej dużo używać. Moja APA miała 30 g Citry na zimno (plus trochę innych chmieli) i czuć ją bardzo intensywnie. Single Hop na tym chmielu też dobrze wychodzi. Poczytaj, przeanalizuj, działaj i pij w miarę świeże piwo po nagazowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka yerba aktualnie w obiegu? ;)

Hej! Colon Seleccion Especial, całkiem dobra :)

 

 

17 marca to ważna data. Oby ten dzień przyniósł Ci szczęście w warzeniu piwa. Poczytaj trochę o tym chmielu. Citra ma to do siebie, że nie trzeba jej dużo używać. Moja APA miała 30 g Citry na zimno (plus trochę innych chmieli) i czuć ją bardzo intensywnie. Single Hop na tym chmielu też dobrze wychodzi. Poczytaj, przeanalizuj, działaj i pij w miarę świeże piwo po nagazowaniu.

Hej. Tja, sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. W zestawie pod tego Pale Ale, jest 30g East Kent Goldings oraz 30g Fuggles także kombinuje wrzucić 50g na 0' i 50g na zimną. Ale nie spieszę się z warzeniem drugiej warki, narazie muszę poprawić kilka rzeczy przy chłodnicy oraz wykombinować gdzie przerzucić butelki z refermentującym stoutem (narazie stoją w garze warzelnym, w razie wybuchu:P).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.