Jump to content
Sign in to follow this  
TurTle

moje warzenie

Recommended Posts

Witam,

na wstępie witam wszystkich, jeszcze nie pisałem nic na forum.

 

Postanowiłem popisać trochę o swoich, na razie nielicznych, warkach.

 

Zaczynam od warki nr 3, poprzednie dwie były dawno, z puszek i już niewiele pamiętam.

 

#3 Irish Red Ale

 

zestaw z BA, wersja śrutowana, warzenie 3.10.09.

 

Cały proces ściśle wg. przepisu. Popełniłem trochę błędów organizacyjnych, przez co zajęło mi to duuużo czasu. Ostatecznie uzyskane 20 l. ekstrakt 12 Blg.

Na cichą zlane 11.10, 3 Blg.

Butelkowane 22.10, do refermentacji dodane 170 g glukozy przegotowane w 0,5 l. wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 Hefe-Weizen 31.10

 

Pszeniczny jasny 3 kg

Pilzneński 3 kg

Cara-hell 0,25 kg

Lubelski szyszki 50 g

Safbrew WB-06

 

zacieranie:

miało być 42°C - 20', ale za bardzo podgrzałem wodę przed wsypaniem słodów i wyszło 47°C,

potem już bez pomyłek:

64°C - 35'

72°C - 20'

negatywna próba jodowa, 75°C i filtracja

 

wysładzanie - 2 x 7 l.

chmielenie 60':

20 g - 0'

30 g - 45'

 

ostatecznie 26 l, 13°Blg, zadane 'na sucho' wsypanymi drożdżami.

 

Teraz podziwiam ładną piankę i jeszcze przyjemniejszy zapach :D

Edited by TurTle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie skończyłem butelkować Weizena z dodatkiem 170 g glukozy.

Miałem w planach w ten weekend uwarzyć Dunkelweizena, ale dopadł mnie jakiś wirus i dałem radę tylko z tym butelkowaniem. Warzenie za tydzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, wezmę i napiszę o mojej warce #5 - Dunkelweizenie

 

Uwarzona co prawda 13-go ale jakoś nie mogłem się zebrać do opisania.

Zasyp:

pilzneński 1,3 kg

pszeniczny jasny 2 kg

monachijski ciemny 0,6 kg

Carawheat 0,2 kg

pszeniczny czekoladowy 0,05 kg

 

lubelski szyszka 40g

 

Zacieranie temperaturowe:

10' w 46°C

15' w 53°C

30' w 63°C

10' w 72°C, negatywna próba jodowa,

podgrzanie do 76°C i filtracja.

Wysładzanie 2 x 7l.

 

Chmielenie 80',

20g w 10'

10g w 50'

10g w 75'

 

Piwo wyszło eksperymentalne. Zadane gęstwą WB-06 z poprzedniego warzenia (zebrałem dla eksperymentu, sprawdzenia sterylności, jaką mogę uzyskać, a po miesiącu w lodówce tak ładnie się prezentowała wizualnie i zapachowo, że nie miałam serca jej wylać). Pierwsze użycie ClO2, w tym do przepłukania gęstwy. I niestety brzeczka, w wyniku błędu, wyszła za rzadka. Wziąłem za dużo wody do zacierania. w czasie wysładzania brzeczka miała 6°Blg i żal było przerwać przed końcem. Nie zmierzyłem Blg całości, bo już się grzała w czasie wysładzania, więc nie wiedziałem, ile wyszło. Odparowaną wodę w czasie chmielenia uzupełniałem wrzątkiem i koniec końców po schłodzeniu okazało się, że mam ok. 23 l. o Blg 11.

 

26-go zlałem na cichą przy Blg ok 1,5. Aż się zdziwiłem, to normalne, że tak nisko spada? Fermentacja w temp. 21-25°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
te drożdże są żarłoczne

Oj, owszem. Ale chyba jakoś dodatkowo zmutowały, bo w poprzedniej warce tak nie szalały. Teraz, na cichej, w szczelnie zamkniętym fermentorze muszę co jakiś czas lekko 'popuszczać gazy' :tort: bo się wieko wybrzusza...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mi kiepsko idzie z aktualnością wpisów... Dunkel 10-go stycznia poszedł w butelki, dodałem 150 g glukozy.

Jak podejrzewałem, wyszło cieniutkie. Czuć, że powinno być bardziej ekstraktywne. Ale i tak jest dobre :)

 

Za to wczoraj była warka #6, Wittbier.

 

Przepis wg Dori, lekko zmodyfikowany:

 

pilzn. 2,3 kg

psz. jasny 1 kg

płatki psz. błyskawiczne 0,8 kg

pł. ows. błyskawiczne 0,4 kg

 

marynka 25 g

kolendra 16 g

kurakao 10 g

skórka stara z pomarańczy, świeża, 20 g

 

drożdże Brewferm Blanche

 

zacieranie całości od razu, bez kleikowania:

45°C - 20'

65°C - 90'

72°C - 40'

podgrzanie do 75°C i filtrowanie.

Nawet dobrze szło, wolniej niż wcześniejsze, ale szybciej niż się nastawiałem. Wysładzałem 2 x po 7 l, ale przerwałem na jakieś 2-3 l przed końcem, bo skończyło się miejsce w garze :) Tych 3 litrów zabrakło, bo po wszystkim mi wyszło 15°Blg.

Gotowanie 60':

w 0' - marynka

w 45' i 55' po połowie kolendry i skórek.

 

Chłodzenie itd, nawet dobrze poszło i przed spaniem dodałem drożdże. Rano już pracowały.

 

Wyszło ok. 22 l przy 15°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę przekalibrować fermentatory. Mam jeden z BA z oryginalną skalą, pozostałe skalowałem sam garnkiem z zaznaczonymi pojemnościami i mam różne wskazania :smilies:

W każdym razie tydzień temu zlałem na cichą wita, przy ok. 2°Blg. Dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem mieszanym - 60g glukozy i 70 g sacharozy (skończyła mi się glukoza).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...