Jump to content
lesiux

Wątpliwości co do fermentacji

Recommended Posts

WItam,

 

W niedzielę uwarzyłem swoją 4 warkę. Była to black IPA. Początkowo wyszło 22L 18 blg, ale bałem się, że drożdze tego nie ruszą więc rozcieńczyłem do 25L i 16 blg. Drożdze Gozdawa US west coast. Uwodniłem je na pół godziny przed zadaniem i dodałem do piwa o temp ok 20 stopni. Dziś mija 3 dzień od ich zadania. Na powierzchni piwa zrobiła się obfita piana, lecz rurka fermentacyjna nie daje oznak życia. Miałem pewne wątpliwości co do szczelności fermentora więc pokrywę obkleiłem dookoła taśmą, jednak dalej nic nie bulka. Temperatura na fermentorze 20-21 stopni. Pytanie co z tym począć? Drożdzy było tylko 10g, nie wiem czy nie za mało jak taki ekstrakt i ilość piwa. Wcześniej robiłem piwa na US-05 i po 24h fermentacja pełną parą, aż wodę z rurki wychlapywało. Dokupić drugą paczkę drożdzy i zadać czy zostawić jak jest?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurka to nie przyrząd pomiarowy. Jest piana czyli coś się dzieje. Rączki pod kołderkę i wróć do wiadra za dwa tygodnie ;)

 

EDIT

NA KOŁDERKĘ, GODDAMMIT

Edited by alechanted

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Na powierzchni piwa zrobiła się obfita piana

I to powinno wystarczyć za odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ok, uspokoiliście mnie, ale może ktoś wytłumaczyć czemu nie bulka? Czy piwo może fermentować bez wydzielania CO2?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentor nie jest naczyniem idealnie szczelnym, CO2 uchodzi tam gdzie ma najmniejszy opór do pokonania, a to nie zawsze jest rurka bulkacyjna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentor nie jest w 100% szczelny. Ja sam już wcale nie stosuję bulkadełek od ponad dziesięciu warek i jest ok. Zostawiam tylko niedomknięte wieko.

Edited by HerrOs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak na przyszłość, dla takiego ekstraktu postaraj się o świeżą gęstwę i zadbaj o niższą temperaturę fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gęstwę mam zamiar teraz zebrać, w poprzednim piwie za dużo chmielin miałem. Niższą temperaturę tzn ile? Przeważnie fermentuję w 19 stopniach. Ciężko zejść niżej w mieszkaniu. Lodówki się jeszcze nie dorobiłem, radzę sobię mokrymi szmatami na razie.

Edited by lesiux

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...