Jump to content
Sign in to follow this  
jarodek

Jak dbać o czystość rurek/wężyków ?

Recommended Posts

Witam. Jestem świeżo upieczonym piwowarem domowym, mam na swoim koncie 3 warki. Mam pytanie do bardziej doświadczonych (czyli do niemal wszystkich ;)) a mianowicie jak dbacie o czystość wężyków ?

Do tej pory po każdorazowym użyciu przepłukiwałem taki wężyk ciepłą/gorącą wodą, suszyłem i tyle..potem przed użyciem traktowanie pirosiarczanem itd. Mam wrażenie, że na dłuższą metę to będzie zbyt mało skuteczne, wreszcie coś tam się zalęgnie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej myć razem z fermentorem, gdy zalewasz go NaOh, czy tam wybielaczem czy czego tam użwasz do mycia, niech poleży, potem płukanie, a przed użyciem dezynfekcja (piro tylko dezynfekuje). Tak będzie najbezpieczniej. 

A i ja mam oddzielnie wężyk do "brudnej części" czyli przed gotowaniem oraz do "czystej" czyli przelanie po gotowaniu oraz przy rozlewie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wydaje mi się, je dezynfekuję przed i po użyciu, czyli po przepłukaniu trzymam wszystko w wiadrze z roztworem

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nie wydaje mi się,

Mógłbyś rozwinąć myśl (czego dotyczy Twoje 'nie wydawanie się')?

 

Ja wężyki płuczę w gorącej wodzie, potem wtryskuje do środka rozpylaczem piro/NaOH/oxi/Savo zależnie, czego akurat używam do dezynfekcji sprzętu.

Przed użyciem wężyk jeszcze raz płuczę i wrzucam do fermentora z piro/NaOH/oxi/sraczoChlorem na ok pół godziny. Każdą końcówkę spryskuje też z zewnątrz piro/oxi/Savo, tuż przed zanurzeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam dwa węże. Pierwszy do przelewania piwa, drugi do pobierania próbek. (próbki pobieram dwie: przed zadaniem drożdży i przy butelkowaniu).

 

Pierwszy zawsze leży w wiadrze rozlewowym, które z kolei stoi wypełnione roztworem 2-3% NaOH. 

Drugi sobie wisi w kuchni.

 

Każdy przed użyciem jest dokładnie myty, w środku przelewany ClO2. Ten z kuchni po tym jeszcze moczę w ClO2 przez jakieś 10 minut.

 

Po użyciu węże obowiązkowo gorąca woda i dezynfekcja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mycie płynem, suszenie, dzień przed użyciem do wiadra z NaOH, w dzień użycia ostre płukanie gorącą i zimną wodą i do wiadra ze star sanem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dwa węże ? hmmm... dziwny jestem :) ja po robocie myję samą gorącą wodą ,wlewam przez niego wodę do wiadra czy gara 

przed rozlewem 2-3 krople płynu do myci naczyń ,pod kran i chwilę przelewam gorącą wodą z kranu,do wiadra ze starsanem na kilka min i tyle,jak jest wiadro z kranem to chwilę spuszczam starsan przez niego i tyle ,a czasami używam go do .......... spuszczania wody z akwarium 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wężyk do filtracji tylko płuczę.

Drugi wężyk po użyciu płuczę. Co jakiś czas wężyk, albo gotuję aby odmoczyć i wypłukać potencjalne brudy, albo co jakiś czas robię kąpiel w roztworze NaOH.

Jeśli chodzi o dezynfekcję to zazwyczaj w 1 wiadrze mam roztwór piro i do tego wiadra leci wężyk, użyciem zazwyczaj jeszcze psikam nadwęglanem z zewnątrz, do środka zazwyczaj wpsikuję nadwęglanu tyle, żeby praktycznie cały wężyk się napełnił, zostawiam w pozycji takiej, żeby roztwór się nie wylewał na kilkanaście-kilkadziesiąt minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja od jakiegoś czasu zostawiam czysty wężyk wypełniony roztworem oxi. Przed użyciem wrzucam do wiadra z piro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelałem 101 warek, po każdej wężyk przepłukany gorącą wodą i bezpośrednio przed użyciem również płuczę gorącą wodą (kranówka, ale gorąca na tyle, że ciężko wytrzymać dłoń dłużej niż kilka sekund).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelałem 101 warek, po każdej wężyk przepłukany gorącą wodą i bezpośrednio przed użyciem również płuczę gorącą wodą (kranówka, ale gorąca na tyle, że ciężko wytrzymać dłoń dłużej niż kilka sekund).

powiedziałbym, że to jest słuszna koncepcja, ale może być do czasu.... ja też przepłukuję wodą a dodatkowo starsanem, ale mam pewne obawy - póki co bez wpływu na ilość infekcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się trochę pod temat. Czy to normalne, że wężyk zmienia kolor? Zasadniczo jakaś zmiana była już widoczna przy drugiej warce która była stoutem. Wężyk jest oczywiście płukany pod ciepłą wodą i dezynfekowany oxi. Nic złego się nie dzieje, ale również nie chciałbym aby stało się coś w przyszłości. Podobnie sprawa wygląda z fermentorem gdzie widać lekkie zabarwienie w miejscu gdzie tworzy się drożdżowa czapa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyj NaOH. Przy okazji pozbędziesz się zapachu po poprzedniej warce (chmiel).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Do tej pory po każdorazowym użyciu przepłukiwałem taki wężyk ciepłą/gorącą wodą, suszyłem i tyle..potem przed użyciem traktowanie pirosiarczanem

Bez obawy, robię podobnie od kilku lat. Tyle, że po przepłukaniu wodą, psikam jeszcze piro do środka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czyli najgorzej nie jest, co nie znaczy, że można coś zmodyfikować by zminimalizować ryzyko infekcji. Następnym razem po każdorazowym użyciu wężyków będę je przepłukiwał gorącą wodą jak do tej pory, plus dezynfekcja piro oraz kąpiel w NaOH raz na jakiś czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swoje wężyki, strzykawkę, uchwyty i zapinki do węzyków  itp po uzyciu tylko plucze wodą, a przed uzyciem wrzucam do garnka z odrobina wrzatku, przykrywam i gotuje przez 5 min. Nie dezyfekuje tak tylko plastikowych rurek, bo sie odkształcają

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.