Jump to content
Sign in to follow this  
sziszi

Barwa ekstraktów słodowych

Recommended Posts

Jak to jest z ekstraktami WES? Bursztynowy ma j. 300EBC, co wydaję trochę za dużo:)

Może jest to barwa samego ekstraktu w puszce?

Ekstrakty słodowe Coopersa też mają podobne wartości, natomiast wartości dla ekstraktów Muntonsa są podawane jakby po rozcieńczeniu.

Jak to przeliczyć na 20 litrową warkę?

Jak liczą to program( tam przy ekstrakcie podane jest ~8-170)?

Rozsądnie rzecz biorąc kolor uzyskany z ekstraktu będzie uzależniony od rozcieńczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli patrzyłeś na EBC między Coopersem a Wesem na HB to na pewno mam tam błąd (w Coopersie) i jutro go rozwieję. Tu przepraszam.

 

Co do reszty pytań.

Chętnie poprosiłbym WESa o pomoc, bo nie chcę podawać nie prawidłowych informacji, a nie ukrywam, że sam jestem ciekawy:) Zreszta nie znam się na technologii produkcji. Panie Darku, odpowie Pan ? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno jest tak, że jedynie WES podaje tak wysokie barwy swoich ekstraktów.

Jeśli dobrze rozumuje to:

-1,7kg bursztynowego ekstraktu WES ma 1,2 litra

- to daje rozcieńczenie ekstraktu ~17 razy w 20 litrach wody

- czyli barwa brzeczki powinna zostać zmieniona o około 15 do 21 j. EBC

A to wydaje mi się znowu lekko mało.

Wtedy nasuwa się pytanie: w jaki sposób podają barwę inni producenci ekstraktu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...