Jump to content
nie ten koziol

coś poszło nie tak

Recommended Posts

Ucieszony nowym garnkiem szybko zakupił zestaw surowców.

6x bruntal i 4x100g chmieli z alepiwo wydawało się dobrym rozwiązaniem

Dodatkowo dokupił kilo słodu pils i ale. W końcu czas zacząć się rozwijać.

Zrobiłem 2 warki 

Nastaw: 2x 1.7kg Brunal + słód 1kg Pale Ale 3.5l na zacieranie +2.5l wysładzanie

Drożdze: US-05 uwodnione, śliczna czapa, drożdże zebrane 1 raz

Chmiel: Amarillo 30g 60min, Amarillo 30g 20min, Amarillo 40g 0min

Brzeczka: 12.5Blg 22.5l    

oraz

Nastaw: 2x 1.7kg Brunal + słód 1kg Pilzneński 3.5l na zacieranie +2l wysładzanie + costam ekstraktu suchego

Drożdze: US-05 uwodnione, śliczna czapa

Chmiel: Centennial 30g 60min, Centennial 30g 20min, Centennial 40g 0min

Brzeczka: 12.5Blg 23.5l

Niestety obydwie zamiast pięknego aromatu chmielu mają warzywa.

Nie wiem niestety co poszło nie tak.

Może znalazł by się ktoś w okolicach pragi płd Warszawa w celach konsultacji ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do ekstraktu dodałem brzeczkę ze słodu, 1kg pale ale zacierane  w 3.5l wody i 2.5l wody do wysładzania

Gotowałem bez przykrywki.

Chłodzenie w wannie dość długo.

później mogę napisać jak zacierałem, info mam w domu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obstawiam na kiepskie chłodzenie, szczególnie do 70o C

Ewentualnie jeśli używałeś gęstwy po pierwszej warce do drugiego piwa, to coś z drożdżami nie tak, czasem po prostu trafiają się kiepskie paczki sucharów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...