Sebastian120 0 Posted March 31, 2015 01.03 uwarzyłem warkę, BLG na starcie 14 fermentacja w 16 stopniach do 25.03 i przelanie na cichą plus chmielenie na zimno i wstawione w 18 -20 stopni BLG 5. Dziś BLG dalej 5. Zacieranie 10 min. 52 stopnie, 25 min. 62 i 50 min. 72stopnie. Zatarłem, więc na słodko więc domyślałem się że nie zejdzie do 2 BLG gdzie zazwyczaj butelkuje ale 5 ? BLG nie spada więc zabutelkuje tylko ile cukru co by granatów na wszelki wypadek nie było? Standardowo daje 3,5g (płaska mała łyżeczka) na 0,5 litra. Ile proponujecie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted March 31, 2015 http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip- sam sobie policz Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafael52 3 Posted March 31, 2015 Możesz też użyć tej aplikacji: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Zamiast sypać cukier do butelek proponuję zrobić roztwór i wlać do wiadra przed rozlewem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pinhead 9 Posted March 31, 2015 http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip- sam sobie policz To jest do rezerwy brzeczki a nie do cukru. Quote Share this post Link to post Share on other sites
camilos 82 1 Items Posted March 31, 2015 (edited) http://www.piwo.org/files/file/67-piwowar/ daleko nie trzeba szukać. Edited April 1, 2015 by camilos 1 AGR reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Areh 5 1 Items Posted March 31, 2015 http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip- sam sobie policz To jest do rezerwy brzeczki a nie do cukru. Jak wpiszesz 0 przy rezerwie, to pokaże Ci ile trzeba wsypać cukru. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pinhead 9 Posted March 31, 2015 (edited) Ano faktycznie Edited March 31, 2015 by Pinhead Quote Share this post Link to post Share on other sites
AGR 7 Posted March 31, 2015 (edited) Nieskromnie polecam:Piwowar Edited March 31, 2015 by AGR Quote Share this post Link to post Share on other sites
stach 4 Posted April 1, 2015 (edited) Skoro jesteś kolego początkujący to najprościej... - 7gr glukozy lub cukru.. na litr piwa , zalej ciepła wodą ok 0,5l .. taki syrop wlej do pojemnika , a następnie wlej do tego pojemnika piwo , które rozlewasz.. delikatnie zamieszaj i juz po kłopocie.. rozlewaj to piwo.. . nie przekraczaj 8gr na litr , bo bedziesz miła granaty.. to jest najprostsza recepta.. . Ilośc cukru do refermentacji mozna też obliczyc.. ale póki co .. korzystaj z tej proporcji.. i powoli zgłebiaj szczegóły.. Edited April 28, 2015 by stach Quote Share this post Link to post Share on other sites
stach 4 Posted April 1, 2015 (edited) Przepraszam za formę .. cos mi się spacja " zacięła"? Edited April 28, 2015 by stach Quote Share this post Link to post Share on other sites
altanis 1 Posted April 10, 2015 Polecam ten filmik i link pod nim. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Areh 5 1 Items Posted April 12, 2015 Przepraszam za formę .. cos mi się spacja " zacięła"? To użyj opcji "Edytuj" i popraw błędy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
frugo90 0 Posted April 13, 2015 Cześć Moja pierwsza warka (od razu z zacieraniem, Summer Ale 12 plato), jest już od tygodnia na cichej. Zarówno burzliwa jak i cicha przeprowadzona w temperaturze otoczenia 14-15 stopni na drożdżach Danstar Nottingham. Przy przelewaniu jak mierzyłem to było około 3 blg. Teraz mam taki problem. Do refermentacji chcę użyć zwykłego białego cukru (sacharozy) w roztworze wodnym (12 plato). Rozlew chcę przeprowadzić w temperaturze pokojowej. I stąd moje pytanie: Przetrzymać piwo z 1-2 dni w 20 C, żeby ulotnił się związany CO2 i dać taką ilość cukru jak do nagazowania piwa w 20 C, czy przynieść piwo z piwnicy i dać taką ilość jak do piwa o temp 15 C i od razu rozlewać? Jest jakaś różnica? Bo jak zrobię drugim sposobem to podczas rozlewu piwo będzie mi się i tak ogrzewało i CO2 będzie uciekał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leepa79 4 Posted April 13, 2015 http://www.piwo.org/topic/4045-ilosc-glukozy-do-refermentacji-a-temperatura/ Quote Share this post Link to post Share on other sites