Jump to content

Schemat fermentacji lagerów


Radomiak
 Share

Recommended Posts

Witam

 

Chciałem zasięgnąć porady, czy mój sposób postępowania z lagerami jest OK. Robię tak:

- Fermentacja burzliwa: 3 tygodnie w 8-9 C

- Fermentacja cicha: 2 tygodnie w 8-9 C

- Butelkowanie i refermentacja: 2 tygodnie w 15 C

- Lagerowanie: jak najdłużej się da w 4-5 C (tyle mam w garażu w zimie)

- Leżakowanie w butelkach: 15-20 C (aż do wypicia)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja z pierwszym swoim lagerem z prawdziwego zdarzenia postąpiłem tak:

 

Burzliwa (do stałego blg, 3 tygodnie) - zlanie do lagerowania w 1-2st. C na 2 tygodnie - zabutelkowanie (dzisiaj). 

 

Piwo było dość klarowne już podczas zlewania na lagerowanie. Podczas lagerowania sporo drożdży opadło tak, że przy butlekowaniu w rurce wyglądało jak woda.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko zależy od tego jakie ma się aktualnie warunki. Najważniejsza sprawa, żeby fermentacje przeprowadzić w przedziale odpowiednim dla danego szczepu, a najlepiej w dolnym zakresie widełek. W Twoim przypadku zrobiłbym tak: burzliwa - aż do jej zakończenia - w 8-9°C, następnie lagerowanie w temperaturze jak najbardziej zbliżonej do 0°C 2 - 3 tygodnie, rozlew i leżakowanie w 8 -9°C.

Link to comment
Share on other sites

Andre356, dnia 30 marzec 2015 - 23:12, napisał: lagerujesz przed refermentacją Czyli kiedy?

 

 

no przed refermentacją, po cichej :) nie wiem o co dokładnie pytasz.

U mnie to wygląda tak: burzliwa -> cicha tzn. schodzenie z temp. o 1st. C dziennie do docelowej temp. lagerowania (-2st. C) -> lagerowanie po tygodniu na każdy 1 BLG -> podnoszenie temp. o 1 st. C do temp. pracy drożdży, dodanie glukozy i świeżych drożdży (co do tego drugiego to są różne szkoły) rozlew do butelek i refermentacja

 

warto zerknąć na ten wątek:

http://www.piwo.org/topic/13601-dodawanie-swiezych-drozdzy-podczas-rozlewu/?p=275250

Edited by Andre356
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.