Skocz do zawartości

Bardzo powolna fermentacja


Sven

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W piątek wieczorem uwarzyłem piwo Marcowe (Wyszło  14,1 brix), drożdże zadane około 23:30.

Sprawdziłem przed chwilą i aktualnie jest 13brix więc fermentacja idzie, ale dość powolnie bo wychodzi, że zeszło dotychczas 2 Blg.

Fermentacja w temp. 10 stopni.

Drożdże FM Bawarska dolina zrobiony starter 1,2L na mieszadle przez prawie 48h.

Drożdże się ładnie namnożyły, a aktualnie na powierzchni pływa widoczna prawie 1cm warstwa drożdży.

 

Ponieważ jest to mój drugi dopiero dolniak mam pytanie:

 

Czy to normalne, że fermentacja może iść tak wolno i nie mam się jeszcze co zamartwiać ?

 

Wcześniej warzyłem Pilsa lecz na innych drożdżach i poszło dość standardowo, a z tymi nie miałem jeszcze wcześniej styczności więc nie wiem czy u nich to normalna praca.

Edytowane przez Sven
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

W piątek wieczorem uwarzyłem piwo Marcowe (Wyszło  14,1 brix), drożdże zadane około 23:30.

Sprawdziłem przed chwilą i aktualnie jest 13brix więc fermentacja idzie, ale dość powolnie bo wychodzi, że zeszło dotychczas 2 Blg.

Fermentacja w temp. 10 stopni.

Drożdże FM Bawarska dolina zrobiony starter 1,2L na mieszadle przez prawie 48h.

Drożdże się ładnie namnożyły, a aktualnie na powierzchni pływa widoczna prawie 1cm warstwa drożdży.

 

Ponieważ jest to mój drugi dopiero dolniak mam pytanie:

 

Czy to normalne, że fermentacja może iść tak wolno i nie mam się jeszcze co zamartwiać ?

 

Wcześniej warzyłem Pilsa lecz na innych drożdżach i poszło dość standardowo, a z tymi nie miałem jeszcze wcześniej styczności więc nie wiem czy u nich to normalna praca.

Po co sprawdzasz gęstość skoro widać, że fermentacja jest w toku? Zbędne ryzyko infekcji, a poza potencjalnym powodem do stresu niewiele taki pomiar daje. Zostaw piwo, o pomiarach myśl jak już objawy fermentacji zaczną znikać.

Nigdy w trakcie fermentacji nie dokonuję pomiarów, ale koniec burzliwej (w zależności od drożdży i temp.) zazwyczaj mam dopiero po 3-4tygodniach, więc zejście o 2Blg w ciągu niecałych 3 dni nie nazwałbym bardzo powolną fermentacją dla piwa dolnej fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam

W piątek wieczorem uwarzyłem piwo Marcowe (Wyszło  14,1 brix), drożdże zadane około 23:30.

Sprawdziłem przed chwilą i aktualnie jest 13brix więc fermentacja idzie, ale dość powolnie bo wychodzi, że zeszło dotychczas 2 Blg.

Fermentacja w temp. 10 stopni.

Drożdże FM Bawarska dolina zrobiony starter 1,2L na mieszadle przez prawie 48h.

Drożdże się ładnie namnożyły, a aktualnie na powierzchni pływa widoczna prawie 1cm warstwa drożdży.

 

Ponieważ jest to mój drugi dopiero dolniak mam pytanie:

 

Czy to normalne, że fermentacja może iść tak wolno i nie mam się jeszcze co zamartwiać ?

 

Wcześniej warzyłem Pilsa lecz na innych drożdżach i poszło dość standardowo, a z tymi nie miałem jeszcze wcześniej styczności więc nie wiem czy u nich to normalna praca.

Po co sprawdzasz gęstość skoro widać, że fermentacja jest w toku? Zbędne ryzyko infekcji, a poza potencjalnym powodem do stresu niewiele taki pomiar daje. Zostaw piwo, o pomiarach myśl jak już objawy fermentacji zaczną znikać.

Nigdy w trakcie fermentacji nie dokonuję pomiarów, ale koniec burzliwej (w zależności od drożdży i temp.) zazwyczaj mam dopiero po 3-4tygodniach, więc zejście o 2Blg w ciągu niecałych 3 dni nie nazwałbym bardzo powolną fermentacją dla piwa dolnej fermentacji.

 

Przyznam, że sprawdziłem z ciekawości bo chciałem też posmakować jak zmienił się smak w celach doświadczalnych. Było dość mocno gazowane więc coś się tam dzieje jednak wkradła się mała niepewność, bo nie mam zbyt dużego doświadczenia z dolną fermentacją.

Dzięki za odpowiedź i zostawiam już fermentator w spokoju.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz na koncie 20-50 warek (cóż za precyzja) i zaglądasz do wiadra po niecałych 3 dniach? Ja cierpliwości nauczyłem się po pierwszych 2-3 warkach.

 

Napisałem już, ale powtórze: posmakowałem 3 dniowego piwa dla celów edukacyjnych i zrobiłem to pierwszy raz. Gdzie napisałem, że zajrzałem do fermentatora?

A to ile mam warek czy 30 czy 40 lub 50 co ma do tego? Nie liczę ich dokładnie i nie mam takiej potrzeby pisania dokładnie ile ich zrobiłem więc przyjąłem zasadę, że będę pisał przedziałami tak jak wielu z tego forum.

 

Dostałem już odpowiedź na moje pytanie i nie był to Twój post, który nie odniósł się ani słowem do tematu czy pytania.

 

Edytowane przez Sven
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.