Jump to content
Sign in to follow this  
redachtor

Wyciskanie młóta

Recommended Posts

Taka mnie wczoraj podczas filtracji naszła myśl, że od cholery brzeczki się w młócie marnuje. 4-5 kg ześrutowanych surowców zwiąże w sobie jak gąbka ładnych parę litrów płynu. Czekać żeby to naturalnie odciekło to by trzeba ze dwie godziny pewnie. Można by niby wycisnąć... Ale... No właśnie, czy się wtedy z młóta nie wydobędzie kupy składników w brzeczce niepożądanych, różnego rodzaju tanin i innych garbników?

Więc wyciskacie czy nie wyciskacie. Bo ja wczoraj odpuściłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Taka mnie wczoraj podczas filtracji naszła myśl, że od cholery brzeczki się w młócie marnuje. 4-5 kg ześrutowanych surowców zwiąże w sobie jak gąbka ładnych parę litrów płynu. Czekać żeby to naturalnie odciekło to by trzeba ze dwie godziny pewnie. Można by niby wycisnąć... Ale... No właśnie, czy się wtedy z młóta nie wydobędzie kupy składników w brzeczce niepożądanych, różnego rodzaju tanin i innych garbników?

Więc wyciskacie czy nie wyciskacie. Bo ja wczoraj odpuściłem.

Obiekcje nie bezpodstawne, ale...

faktem jest, że w przemyśle wyciskają! Wszędzie tam, gdzie używa się nowoczesnych filtrów zacierowych. Do tego zasyp jest wtedy dużo bardziej rozdrobniony, a łuska przy rozdrabnianiu nie chroniona, tak jak w przypadku stosowania kadzi filtracyjnych. I co? Ano uchodzi, żadnej katastrofy smakowej nie ma, a wydajność lepsza.

Ale nas stać na to, by nie wyciskać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na przykład wysładzam i jeszcze na koniec wyciskam w worku podobnym do tego jak do zacierania, a co... Zawsze tam jakies 2 litry jeszcze się wyciśnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istotny jest ekstrakt a nie litraż. Jeśli woda wysłodkowa na 2-3% to uzyskałeś 50g ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Istotny jest ekstrakt a nie litraż. Jeśli woda wysłodkowa na 2-3% to uzyskałeś 50g ekstraktu.

Właściwie trzeba by było sprawdzić doświadczalnie czy z młuta z którego wysładzamy brzeczkę o ekstrakcie 3°Blg można wycisnąc prasą większy balling :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, tylko dlaczego tego nie robić, jeśli w młucie faktycznie jeszcze jakieś stężenie ekstraktu pozostało?

Lepiej wg mnie wycisnąć i stosować mniej wody do wysładzania, wtedy ekstraktu i tak w sumie będzie więcej w końcowym efekcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

Istotny jest ekstrakt a nie litraż. Jeśli woda wysłodkowa na 2-3% to uzyskałeś 50g ekstraktu.

Właściwie trzeba by było sprawdzić doświadczalnie czy z młuta z którego wysładzamy brzeczkę o ekstrakcie 3°Blg można wycisnąc prasą większy balling :D

No dobra, tylko czy przy okazji nie wyciśniemy tych garbników dla których poniżej 3 blg nie wysładzamy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

NO tylko, że piszesz, ze liczy sie dla ciebie ekstrakt.... a przy wyciskaniu jest go więcej.

Oczywiście czas jest ważny, ale nie przy wyciskaniu nie schodzi go aż tak dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak, tylko dlaczego tego nie robić, jeśli w młucie faktycznie jeszcze jakieś stężenie ekstraktu pozostało?

Lepiej wg mnie wycisnąć i stosować mniej wody do wysładzania, wtedy ekstraktu i tak w sumie będzie więcej w końcowym efekcie.

No to w takim wypadku czemu nie wysładzać do zera? Wycisniesz wszystko. Tylko to pogorszy jakość brzeczki. No i zaoszczędzisz może 2zł. Moim zdaniem nie warto szukać oszczędności w tym miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba sie nie zrozumieliśmy,

pisałem że warto wyciskać, gdyż w takiej sytuacji można, stosując mniej wody do wysładzania, uzyskać planowaną ilość brzeczki o większym siężeniu. Abstrahuję tu od tego, ile rzeczywiście procentowo ekstraktu więcej uzyskamy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli użyjesz mniej wody do wysładzania to uzyskasz mniejszą wydajność i więcej ekstraktu zostanie w wysłodzinach.

Jeśli kogoś interesuje szklanka brzeczki która zostaje w młócie to może wyciskać do bólu. Dobrze będzie zastosować prasę taką jak do tłoczenia soku z jabłek. Co najmniej trzeb zastosować sokowirówkę :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No super tu sobie dyskutujemy. Tylko jakby wciaż nie padła odpowiedz na pytanie, czy takie wyciskanie nie będzie sprzyjało ługowaniu z młóta rzeczy w brzeczce niepożądanych.

Edited by redachtor

Share this post


Link to post
Share on other sites
No super tu sobie dyskutujemy. Tylko jakby wciaż nie padła odpowiedz na pytanie, czy takie wyciskanie nie będzie sprzyjało ługowaniu z młóta rzeczy w brzeczce niepożądanych.

Czes w poście nr 4 wyjaśnił co nieco :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
No super tu sobie dyskutujemy. Tylko jakby wciaż nie padła odpowiedz na pytanie, czy takie wyciskanie nie będzie sprzyjało ługowaniu z młóta rzeczy w brzeczce niepożądanych.

Teoretycznie tak, ułatwia to wydzielanie tanin i garbników, a może i lipidów. Podobnie szkodliwe jest mielenie słodu na makę razem z łuską. Jednak komercyjne browary niemieckie robia i jedno i drugie, a piwa robią o jakości bardzo dobrej.

 

Lepiej jednak, abyśmy my powstrzymali sie od tych praktyk; zysk jest mizerny (~1 zł) a ryzyko istnieje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim doczekalem sie porzadnego filtratora - filtrowalem przez pieluche lub gaze. Wycisnalem mloto tylko raz - brzeczka zrobila sie nieprzyjemnie metna i ogolnie nie bylem zadowolony z tego, co zrobilem. Od tej pory tylko wysladzam woda. Czy jakies niepozadane substancje sie moga wtedy przedostac do brzeczki, to nie wiem - po prostu organoleptycznie stwierdzilem bezsens wyciskania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakoś nie wyciskałem.

BELZEBUB wg mnie dobrze myśli. Wlać mniej wody do wysładzania i wycisnąć tą resztę z młóta do żądanej ilosci. Wtedy blg powinno być większe. Najlepiej spróbować i sie przekonać czy warto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...