Skocz do zawartości

Pils a starter z drożdżami do weizena


pepe11

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebowałem na cito materiał na starter do Pilsa , nie mam ekstraktu więc dałem ok. 0,8 l brzeczki z drożdżami do pilsa zadane godzinę wcześniej . Proszę o opinie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak , godzinę wcześniej zadałem 20 l drożdżami gwoździe i banany , potem odebrałem na starter z bohemskimi też FM , byłem pod ścianą , jedyna szansa na warzenie to poniedziałek czy profil drożdży jest bardzo  zagrożony ?

Edytowane przez pepe11
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zagotowałeś tej brzeczki? To byłoby dobre rozwiązanie.

tak to jest jak się wyłączy myślenie ubił bym zbędne drożdżaki i wykluczył zakażenie za jednym zamachem ale zrobię piwo na tym dziwnym blendzie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widawa robi piwo "parowe", które jest fermentowane przechodzonymi drożdżami do pszeniczniaka. Podobno kiedyś tak robili.

Przechodzone drożdże pszeniczne podobno tracą swoje fajne cechy stając się nijakie. Co do tematu to wg mnie żal było by mi mieszać nowych grzybków z czymś tam. Najwygodniej (w tej sytuacji) po prostu wykonać cieńkusza i namnożyć drożdże. Każdy robi po swojemu :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.