Skocz do zawartości
Pierre Celis

[Docent] Pinta i To Øl czyli kooperacja na bogato

Rekomendowane odpowiedzi

TOOLPINTA26 marca 2015 nastąpił kolejny krok milowy w historii pioniera polskiego craftu czyli PINTY. Otóż po raz pierwszy w dziejach PINTY piwo w kooperacji z zagranicznymi piwowarami uwarzone zostało w Polsce. Palma pierwszeństwa w tym zakresie należy do AleBrowaru i piwa Deep Love uwarzonego w Gościszewie z norweskim Nøgne Ø. PINTA także weszła w kooperację z podmiotem z górnej półki rzemieślniczego piwowarstwa, a mianowicie duńskim To Øl. To podobnie jak PINTA inicjatywa kontraktowa, a warzenie odbywa się w belgijskim De Proefbrouwerij. Do Zawiercia zawitał Tobias Emil Jensen czyli połowa tandemu To Øl. Jaki styl został wybrany na kooperację? Ziemek pierwotnie myślał o wędzonym sahti ale ostatecznie stanęło na żytnim kwaśnym ale i osobiście jestem zadowolony z takiego obrotu sprawy. W końcu to już najwyższy czas na sour ejle!

L1510203A do czego sprowadził się udział To Øl przy warzeniu tego piwa? Po pierwsze do dostarczenia know-how, bo zrobienie dobrego soura i nie zakażenie przy okazji całego browaru to jest jakaś umiejętność. Po drugie, do dostarczenia z samej Danii sprawdzonych bakterii Lactobacillus. Śmieliśmy się, że gdyby kurier nie dotarł na czas, to trzeba byłoby skoczyć do sklepu obok po kefir, w końcu to bakterie kwasu mlekowego. Roztwór z Lacto został dodany do pierwszej warki piwa, która w ogóle nie była chmielona aby nie zabić bakterii. Do fermentora powędrują następnie kolejne trzy warki, a piąta warka zostanie nachmielona nowozelandzkim Green Bullet oraz przefermentowana drożdżami US-05. W końcu cztery zakwaszone warki zostaną skupażowane z nachmieloną i odfermentowaną warką nr 5.

L1510094Warzenie stało się okazją do zaproszenia grona przyjaciół wśród których była część ekipy Setki, Jarek z Omerty i Viva la PINTY, Roch i Cedrik ze SmakPiwa.pl, a dodatkowo całkiem pokaźne blogerskie grono. W programie nie zabrakło oczywiście tego, co tygrysy lubią najbardziej czyli degustacji piw nalanych wprost z tanka leżakowego. Jak odmiennie smakuje Atak Chmielu możecie przekonać się oglądając
. W przypadku pozostałych próbowanych piw – Oto Mata IPA, Oki Doki oraz Viva la PINTA!, ich cechą charakterystyczną była względnie mocna goryczka. Widocznie aż tak mocno trzeba chmielić te piwa, by po rozlewie utrzymać chmielowy charakter. Prócz stosunkowo mocnej goryczki, piwa charakteryzowały się intensywnym aromatem oraz drobną pianą. Takie rzeczy tylko w browarze!

L1510271Po warzeniu teleportowaliśmy się do Krakowa, gdzie w Viva la PINTA zorganizowano urodzinową imprezkę PINTY. To już 4 lata od kiedy PINTA zmieniła rynek piwa w Polsce! Główną atrakcją w Viva la PINTA, prócz suto zastawionego stołu, była degustacja piw To Øl dostarczonych przez Rocha i Cedrika. Oj, było na bogato tym bardziej że postanowiłem złamać konwencję i próbować od największego woltażu w dół ;) Udało się jednak zdążyć na styk na powrotny autobus o 1:30 w nocy więc imprezę uważam za wielce udaną. Wielkie dzięki dla wszystkich uczestników spotkania w Zawierciu i Krakowie i oczywiście wszystkiego dobrego dla PINTY!

Gargamel breweryŁadny zestaw na początek dniaZatem zaczynamy sourem!Grzesiu proponuje polskie specjałyNa warzelniW kadzi brzeczka rye sour aleL1510012No chyba dwutlenek siarki :PNa leżakowni"Tutaj śrutujemy"Ambasador markiZiemek i Paweł - pintowi warzelaniL1510070L1510073Pils 9° - słodkieL1510081Ulubiona potrawa ZiemkaMarek zaopatruje na bieżącoNiektórzy piją, inni jedząLejemy Oto Mata IPA!Ziemek i Tobias egzaminująRewelacyjny aromat, intensywna goryczkaBartek też wie co dobreBlogiery w żywioleL1510110aL1510119Paczka z Lacto dostarczona!Tobias i duński LactobacillusBył i wyborny żurA potem znów sourTankowe Oto Mata oraz Oki DokiL1510139L1510146Tym razem lejemy......Viva la Vita!BiesiadaCzas na Lacto!L1510169L1510174L1510179L1510182L1510183L1510190L1510194Historyczny moment - Ziemek wprowadza Lacto do instalacji browaruViva la cooperación!W komplecieL1510213L1510216Pierwsza międzynarodowa kooperacja PINTYPrzenosimy imprę do samochoduL1510225Witamy Kraków!L1510243L1510230L1510232Nowozelandzki sour - lepsze niż Berliner Weisse!Kriek już nie był tak rewelacyjnyL1510247L1510249L1510250L1510256Cedrik i Roch z dobrociamiL1510266L1510269L1510271L1510272L1510277L1510282Byli też Patrycja i Marek z Pracowni PiwaL1510289L1510291Urodzinowy tort, chyba na słodkoL1510297L1510298L1510303Miniak bez czapki? Normalnie nie poznałemL1510306L1510310L1510313L1510320L1510325L1510326Ostatki dla DocentaKraków, do następnego razu!

W bonusie wideodegustacja niefiltrowanej wersji Ataku Chmielu!

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I w jakiej cenie będzie to piwo skoro jednakże warzone w Polsce? I czy w ogóle będzie szerzej dostępne?

Edytowane przez Bogi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×