Skocz do zawartości
Qba W

Mocniejszy Porter bałtycki

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem uwarzyć mocniejsza wersję porteru bałtyckiego, zacieranie "na lenia"
i moze jakaś przerwa białkowa. Warka po burzliwej dzielona na 2 fermentory do jednego polecą płatki debowe cherry do trugiego whisky. Celuję w 24 l 24-25 Blg
wszelkie uwagi mile widziane

5,45 kg pale ale

2,30 kg monachijski

2,30 kg wiedeński

1,15 kg pszeniczny

1,15 kg carapils

2,30 kg czekoladowy

110 g palony jęczmień

0,65 kg carafa special

 

Chmiele:

 

  • marynka 30g

  • willamette 30 g

 

Inne:

 

  • cukier – 300 g

  • lukrecja

  • płatki dębowe cherry

  • płatki dębowe whisky

 

zacieranie "na lenia" 67 st

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zacierałbym raczej w 62°C. Przy tej gęstości i zacieraniu w temp. 67°C wyjdzie ulepek (niekoniecznie z pokaźną zawartością alkoholu).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zacierałbym raczej w 62°C. Przy tej gęstości i zacieraniu w temp. 67°C wyjdzie ulepek (niekoniecznie z pokaźną zawartością alkoholu).

Patrz pytanie wyżej. Dopiero potem analiza.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chce użyć drożdży Saflager S- 23

Mam nadzieję, że więcej niż jedną saszetkę. W przypadku tak mocnych piw ilość drożdży jest kluczowa.

Tak jak pisał Mateusz zacieraj raczej w niższej temperaturze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo. Jakieś uwagi co do zasypu? Zastanawiałem się nad niedużym dodatkiem słodu bisquit. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo. Jakieś uwagi co do zasypu? Zastanawiałem się nad niedużym dodatkiem słodu bisquit. Co o tym sądzicie?

Wywal wogóle carapilsa. Możesz dodać z 0,3-0,5kg np. caraaroma albo special B.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Myślałem o 15 - 20 g na 13 l. I zastanawiam się czy w ogóle dodawać lukrecję. Może ktos ma doświadczenie z lukrecją? :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktos ma doświadczenie z lukrecją? :)

 

Ano ma.

 

Lukrecja (dodana w postaci wywaru - starty korzeń zalany połową szklanki wrzątku, pozostawiony na kilkanaście minut i odcedzony) dodaje do piwa słodycz o dłuuuugim finiszu. Osobiście uważam, że 50g to optymalna ilość na klasyczną 20l warkę. Polecam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ostatecznie dam 2 saszetki Saflager S- 23. Jutro puszczam warkę w ruch. Zacieram w 63 st. Zobaczymy co z tego będzie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Potwór ma 27 Blg i objetość 25l. został zaszczepiony dwiema saszetkami Saflager S- 23, dodałem wywar z 50g i sypnałem 50g marynki na goryczkę :) Przewiduję 10 dni burzliwej i koło miesiąca cichej z dodaniem płatków debowych sherry i whisky. Potem wszystko leci w małe butelki i srrru w najmroczniejsze czeluscie piwnicy.
Wszelkie uwagi zawsze mile widziane

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam. Jako ze za jakiś czas lato i jedynym miejscem w którym pójdzie fermentacja u mnie w domu jest lodówka (kolo 7°C pusta, z fermentującym piwem kolo 10) planuje uwarzyć coś podobnego. Porter bałtycki w wersji 25°BLG. Celuje w 20l, ale z racji, ze program w którym licze ma tylko zacieranie infuzyjne może wyjść więcej. Program obliczył mi cos koło 34srm i 50ibu.

 

Zasyp:

5kg Wiedeński

2.5kg Monachijski II

300g Biscuit

300g Karmelowy 150

200g Karmelowy 300

300g Czekoladowy Jasny

200g Czekoladowy Ciemny

 

Chmielenie proste, bo 50g Iungi na 60 minut, piwo ma leżakować długo przed otwarciem, więc czego bym nie wsypał to aromat zaniknie.

 

Zacieranie:

10min 50°C

60min 62°C

20min 72°C

10min 78°C

Najpewniej dekokcyjne.

(Słody czekoladowe planuje wrzucić na poczatku przerwy 72°C)

 

Drożdże Saflager W34/70. Świeża gestwa po desitce.

 

Jakieś uwagi? To moje pierwsze starcie z tak mocnym piwem, wiec każda będzie cenna.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zrób porządny wygrzew i rzrzedź nieco zacier przed filtracją, przejdzie łatwiej przez wężyk i tak jak pisała wyżej Dori więcej niż jedna paczka drożdżaków (ja dałem dwie). Powodzenia! :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Porządny wygrzew to mus przy takim gęstym zacierze, to rozumiem ;) I tak najpewniej będę filtrował na 2 wiadra.

Planuje najpierw rozpędzić paczkę drożdży na 10blg, a potem zadać odpowiednio dużo świeżej gestwy.

Ile Ci wyszło po wysladzaniu cienkusza? Zastanawiam się nad zrobieniem z wysłodzin lekkiego porteru angielskiego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Niestety, nie ogarniałem już piwa z wysłodzin. Troche za mało czasu, a rodzina juz burzyła się o zajmowanie kuchni ;)
Przy RISie będę robić z wysłodzin stout

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czarny demon rozlany! Ponad 70 butelek 0,33l :D W smaku słodycz lukrecji, lekka goryczka, sherry jest jeszcze musi się ułożyć, za to whisky jest już przyjemne i cóż za moc :D Mało nie padłem po zawąchaniu osadu z dna fermentora. Do burzliwej dodałem jeszcze po 150 g cukru na fermentor. Teraz pozostaje oczekiwanie aż piweczko się ładnie nagazuje. Nie, nie mierzyłem stopnia odfermentowania ze zwykłego skąpstwa :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jedna buteleczka która jest do połowy pełna zostanie otwarta za parę tygodni celem sprawdzenia ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×