Jump to content
Qba W

Mocniejszy Porter bałtycki

Recommended Posts

Postanowiłem uwarzyć mocniejsza wersję porteru bałtyckiego, zacieranie "na lenia"
i moze jakaś przerwa białkowa. Warka po burzliwej dzielona na 2 fermentory do jednego polecą płatki debowe cherry do trugiego whisky. Celuję w 24 l 24-25 Blg
wszelkie uwagi mile widziane

5,45 kg pale ale

2,30 kg monachijski

2,30 kg wiedeński

1,15 kg pszeniczny

1,15 kg carapils

2,30 kg czekoladowy

110 g palony jęczmień

0,65 kg carafa special

 

Chmiele:

 

  • marynka 30g

  • willamette 30 g

 

Inne:

 

  • cukier – 300 g

  • lukrecja

  • płatki dębowe cherry

  • płatki dębowe whisky

 

zacieranie "na lenia" 67 st

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałbym raczej w 62°C. Przy tej gęstości i zacieraniu w temp. 67°C wyjdzie ulepek (niekoniecznie z pokaźną zawartością alkoholu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierałbym raczej w 62°C. Przy tej gęstości i zacieraniu w temp. 67°C wyjdzie ulepek (niekoniecznie z pokaźną zawartością alkoholu).

Patrz pytanie wyżej. Dopiero potem analiza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chce użyć drożdży Saflager S- 23

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO, mógłbyś znaleźć drożdżaki o większej tolerancji na alkohol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chce użyć drożdży Saflager S- 23

Mam nadzieję, że więcej niż jedną saszetkę. W przypadku tak mocnych piw ilość drożdży jest kluczowa.

Tak jak pisał Mateusz zacieraj raczej w niższej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki bardzo. Jakieś uwagi co do zasypu? Zastanawiałem się nad niedużym dodatkiem słodu bisquit. Co o tym sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki bardzo. Jakieś uwagi co do zasypu? Zastanawiałem się nad niedużym dodatkiem słodu bisquit. Co o tym sądzicie?

Wywal wogóle carapilsa. Możesz dodać z 0,3-0,5kg np. caraaroma albo special B.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o 15 - 20 g na 13 l. I zastanawiam się czy w ogóle dodawać lukrecję. Może ktos ma doświadczenie z lukrecją? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Może ktos ma doświadczenie z lukrecją? :)

 

Ano ma.

 

Lukrecja (dodana w postaci wywaru - starty korzeń zalany połową szklanki wrzątku, pozostawiony na kilkanaście minut i odcedzony) dodaje do piwa słodycz o dłuuuugim finiszu. Osobiście uważam, że 50g to optymalna ilość na klasyczną 20l warkę. Polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuję pokombinować, dzieki bardzo za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatecznie dam 2 saszetki Saflager S- 23. Jutro puszczam warkę w ruch. Zacieram w 63 st. Zobaczymy co z tego będzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwór ma 27 Blg i objetość 25l. został zaszczepiony dwiema saszetkami Saflager S- 23, dodałem wywar z 50g i sypnałem 50g marynki na goryczkę :) Przewiduję 10 dni burzliwej i koło miesiąca cichej z dodaniem płatków debowych sherry i whisky. Potem wszystko leci w małe butelki i srrru w najmroczniejsze czeluscie piwnicy.
Wszelkie uwagi zawsze mile widziane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Jako ze za jakiś czas lato i jedynym miejscem w którym pójdzie fermentacja u mnie w domu jest lodówka (kolo 7°C pusta, z fermentującym piwem kolo 10) planuje uwarzyć coś podobnego. Porter bałtycki w wersji 25°BLG. Celuje w 20l, ale z racji, ze program w którym licze ma tylko zacieranie infuzyjne może wyjść więcej. Program obliczył mi cos koło 34srm i 50ibu.

 

Zasyp:

5kg Wiedeński

2.5kg Monachijski II

300g Biscuit

300g Karmelowy 150

200g Karmelowy 300

300g Czekoladowy Jasny

200g Czekoladowy Ciemny

 

Chmielenie proste, bo 50g Iungi na 60 minut, piwo ma leżakować długo przed otwarciem, więc czego bym nie wsypał to aromat zaniknie.

 

Zacieranie:

10min 50°C

60min 62°C

20min 72°C

10min 78°C

Najpewniej dekokcyjne.

(Słody czekoladowe planuje wrzucić na poczatku przerwy 72°C)

 

Drożdże Saflager W34/70. Świeża gestwa po desitce.

 

Jakieś uwagi? To moje pierwsze starcie z tak mocnym piwem, wiec każda będzie cenna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób porządny wygrzew i rzrzedź nieco zacier przed filtracją, przejdzie łatwiej przez wężyk i tak jak pisała wyżej Dori więcej niż jedna paczka drożdżaków (ja dałem dwie). Powodzenia! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porządny wygrzew to mus przy takim gęstym zacierze, to rozumiem ;) I tak najpewniej będę filtrował na 2 wiadra.

Planuje najpierw rozpędzić paczkę drożdży na 10blg, a potem zadać odpowiednio dużo świeżej gestwy.

Ile Ci wyszło po wysladzaniu cienkusza? Zastanawiam się nad zrobieniem z wysłodzin lekkiego porteru angielskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, nie ogarniałem już piwa z wysłodzin. Troche za mało czasu, a rodzina juz burzyła się o zajmowanie kuchni ;)
Przy RISie będę robić z wysłodzin stout

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czarny demon rozlany! Ponad 70 butelek 0,33l :D W smaku słodycz lukrecji, lekka goryczka, sherry jest jeszcze musi się ułożyć, za to whisky jest już przyjemne i cóż za moc :D Mało nie padłem po zawąchaniu osadu z dna fermentora. Do burzliwej dodałem jeszcze po 150 g cukru na fermentor. Teraz pozostaje oczekiwanie aż piweczko się ładnie nagazuje. Nie, nie mierzyłem stopnia odfermentowania ze zwykłego skąpstwa :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna buteleczka która jest do połowy pełna zostanie otwarta za parę tygodni celem sprawdzenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.