Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr Porter Bałtycki "Witelona" została zabutelkowana z 110gramami glukozy, piwo odfermentowało do 5°Blg, wyszło 22l.

Nie dopisałem, że podczas burzliwej dolałem syropu cukrowego aby dość do klasycznego 22°Blg portera bałtyckiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 47 Orzechowe Ale została zabutelkowana z 150 gramami syropu orzechowego Victoria's-Cymes.

Piwo, wbrew oczekiwaniom niektórych posiada trwało pianę, jeśli nalać piwo do szklanki ze sporej wysokości (piwo nienagazowane).

Niestety piwo nie posiada za bardzo smaku orzechowego, jedynie leciutki. Myślę, że nawet syrop orzechowy nie poprawi smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj podwójny jubileusz - 6 urodziny mojego syna i 50 warka

Warka 50 Witbier Urodzinowy

 

1,2kg płatki pszeniczne

1,5kg słód orkiszowy

1,5kg słód pilzneński

0,1kg Karapils

15g Lublin [3,5%] (60 min)

100g skórka pomarańczowa kandyzowana Bakaland

15g kolendra

 

Zacieranie

60min 64°C

10min 70°C

10min 76°Blg

 

Gotowanie

70min

Lublin 60min

10g kolendry 15min

50g skórki pomarańczowej 15min

10g kolendry 5min

50g skórki pomarańczowej 5min

 

23 litrów, 11°Blg

 

Skórki pomarańczowej kandyzowanej nie polecam, całkowicie nie daje aromatu. Żałuje, że nie skoczyłem do sklepu po pomarańcze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka AIPA II

6,0kg słód pale ale 89,55 %

0,3kg słód wiedeński 4,48 %

0,3kg słód pszeniczny 4,48 %

0,1kg Crystal 200 1,49 %

50g Citra [12,00 %] (60 min)

15g Amarillo Gold [10,60 %] (15 min)

20g Cascade [7,60 %] (0 min)

1 łyżeczka mech irlandzki (15 min)

drożdże American Ale (Wyeast Labs #1056)

Zacieranie

50 min 66°C

10 min 72°C

10 min 76°C

Gotowanie

70min

17°Blg, 22l

 

 

starter na gęstwie otrzymanej od codera - dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 52 Belgian Golden Strong Ale

4,8 kg słód pilzneński

0,2 kg carapils

28g Williamette [5,00 %] (60 min)

15g Marynka [7,20 %] (60 min)

20g Saaz [4,00 %] (20 min)

1 łyżeczka Irish Moss (10,0 min)

drożdże Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388)

 

Zacieranie

50 min 64°C

10 min 72°C

10 min 76°C

 

Gotowanie

90min

70min Williamette + Marynka

15min Saaz, mech irlandzki

 

gęstwa Belgian Strong Ale

 

22l, 15°Blg

 

Jak fermentacja ruszy będę dodawał glukozę.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 53 Pils

4,0kg słód pilzneński 81,63 %

0,8kg słód wiedeński 16,33 %

0,6kg Caramunich 2,04 %

20g Northern Brewer [10,00 %] (40 min)

25g Hallertauer Mittelfrueh [3,50 %] (20 min)

Zacieranie

60 min 64°C

10 min 76°C

Gotowanie

70min

 

starter Bohemian Lager

22l, 12°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 51 Aipa II została zabutelkowana z 90g cukru, łyżeczką Danstar Notigham, 20 l w 12°Blg.

Piwo załapało na cichej podczas chmielenia na zimno jakąś infekcje, na wierzchu warki biały kożuszek.

W smaku ok, czuć głównie chmiel, infekcja jak dla mnie, na razie niewyczuwalna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 54 Tmave

4,0kg słód pilzneński

2,0kg słód monachijski

0,5g słód wiedeński

0,3kg Caraaroma

0,1kg słód karmelowy ciemny Strzegom

0,12kg Carafa Special I

10g Marynka [9,1%] (70 min)

20g Saaz [3,50 %] (20 min)

 

Zacieranie

60min 68°C

10min 76°C

 

Gotowanie

100min

 

gęstwa Bohemian Lager

22l, 12°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 55 Żytnie

 

2,0kg słód żytni 40,82 %

1,8kg słód pilzneński 36,74 %

1,0kg słód pale ale 20,41 %

0,08kg Caramunich typ I 1,63 %

0,02kg słód karmelowy pszeniczny 0,41 %

20g Amarillo Gold [8,60 %] (chmielenie podczas zacierania)

20g Cascade [5,50 %] (chmielenie podczas zacierania)

10g Amarillo Gold [8,60 %] (60 min)

15g Cascade [5,50 %] (15 min)

1łyżeczka mech irlandzki (10,0 min)

drożdże Wyeast Koelsch ( #2565)

Zacieranie

30min 62°C

30min 72°C

10min 76°C

Gotowanie

70min

 

starter Koelsch

 

22l, 11,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 56 Lager Wiedeński

 

2,0kg słód monachijski ciemny 38,84 %

2,0kg słód wiedeński 38,84 %

1,0kg słód pilzneński 19,42 %

0,1kg słód Caramunich I 1,94 %

0,05kg słód karmelowy ciemny Strzegom 0,97 %

15g Hallertauer Tradition [5,20 %](60min)

10g Marynka [7,20 %](60 min)

10g Hallertauer Mittelfrueh [5,20 %](20 min)

1 łyżeczka Irish Moss (10,0 min)

drożdże Bohemian Lager

Zacieranie

 

40 min 64°C

20 min 72°C

10 min 76°C

Gotowanie

80min

 

22l, 13°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 57 Kolońskie

4,0kg słód pilzneński 88,89 %

0,2kg słód wiedeński 4,44 %

0,2kg słód pszeniczny 4,44 %

0,1kg słód carapils 2,22 %

25g Hallertauer [5,20 %](60 min)

4g Saaz [3,50 %](30 min)

10g Hallertauer Mittelfrueh [5,20 %](30 min)

mech irlandzki

drożdże drożdże Wyeast Koelsch

Zacieranie

50 min 64°C

10 min 71°C

10 min 76°C

 

Gotowanie

60min

 

23l, 11,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 58 Roggenbier

2,0kg żytni 42,02 %

1,0kg monachijski ciemny 21,01 %

1,0kg pilzneński 21,01 %

0,5kg orkiszowy 10,50 %

0,1kg karmelowy pszeniczny 2,10 %

0,05kg Carafa Special I 1,05 %

0,09kg Crystal 200 1,89 %

0,02kg karmelowy ciemny Strzegom 0,42 %

15g Hallertauer Tradition[5,20 %](60 min)

drożdże Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068)

Zacieranie

30min 50°C

60min 68°C

10min 76°C

 

Gotowanie

75min

20l, 11°Blg

 

coś słabiutko z wydajnością, ale z żytnim to może tak jest

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

po 2 miesiącach wznawiam działalność :)

 

Warka 59 Belgian Pale Ale

 

3,0 kg pale ale 65,50 %

0,3 kg monachijski II 6,55 %

0,3 kg wiedeński 6,55 %

0,3 kg pszeniczny 6,55 %

0,2 kg cara 20 4,37 %

0,2 kg carabelge 4,37 %

0,2 kg caracrystal 4,37%

0,08 kg carawheat 1,75 %

30 g Styrian Goldings [? %] (60 min)

35 g Styrian Goldings [? %] (15 min)

drożdże Trappist High Gravity

Zacieranie

30min 64°C

60min 72°C

10min 76°C

 

Gotowanie

70min

starter THG

12,5°Blg, 22litry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.