Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 42 AIPA

 

6,00 kg słód pale ale Maris Otter 89,55 %

0,30 kg słód wiedeński 4,48 %

0,30 kg słód pszeniczny 4,48 %

0,10 kg słód Crystal 200 1,49 %

50g Citra [12,00 %] (60 min)

15g Amarillo Gold [8,60 %] (15 min)

20g Cascade [5,50 %] (0 min)

1 łyżeczka mech irlandzki (15,0 min)

drożdże Wyeast 1272 American Ale II

Zacieranie

60 min 66°C

 

gęstwa Wyeast 1272 American Ale II

 

22l, 16,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zabutekowałem RISa, 6°Blg, ~19l + 110gram glukozy.

Na cichą wrzuciłem też pół paczki płatków dębowych średnio przypalanych (~10g).

Smak zdominował całkowicie to piwo, jak na teraz to jest do bani, mam nadzieje, że to się ułoży, choć wątpię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43 Helles "Opowieść zimowa"

 

4,0kg słód pilzneński 81,63 %

0,8kg słód wiedeński 16,33 %

0,1kg Carapils 2,04 %

30g Northern Brewer [10,00 %] (60 min)

20g Lublin [3,50 %] (15 min)

 

Zacieranie

30 min 64°C

30 min dekokcja 5l, 72°C

 

starter Munich Lager

26l, 12°Blg

Edycja: Wymyśliłem nazwę ;)

Edycja II: Zmiana stylu, po pierwszych degustacjach jest to raczej monachijskie jasne

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siedzę w domu bo ma zapalenie oskrzeli.

A jak mam wolne to warze :P

 

Warka 45 Porter Bałtycki "Witelon"

4,00kg słód monachijski ciemny

3,00kg słód wiedeński

2,00kg słód pilzneński

0,25kg Caraaroma

0,25kg Carafa Special II

0,25kg Caramunich

0,25kg słód karmelowy ciemny Strzegom

0,10kg słód czekoladowy typ III Litovel

35g Marynka [7,20 %] (60 min)

20g Lublin [5,00 %] (20 min)

1łyżeczka mech irlandzki

drożdże Munich Lager

 

Zacieranie

20 min 64 C

6L dekoktu 10min 72C potem 10min wrzenia

20min 72C

10min 76C

 

gęstwa Munich Lager

 

21l, 21Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43 Pils "Opowieść zimowa" została przelana do kega z 50gramami cukru , 6l zostało zabutelkowane z cukierkami Mistra Sladka.

Piwo odfermentowało do 3°Blg, trochę za mało jak na pilsa, zresztą jest taki lekko słodkawy.

Ale piwo oczywiście jest dobre ;), właśnie spijam drugi kufelek:beer:.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 46 Marcowe "Sancti Magi"

 

2,0kg słód pilzneński 38,10%

2,0kg słód monachijski ciemny 38,10 %

1,0kg słód wiedeński 19,05 %

0,2kg Karapils 3,81 %

0,05kg Caaroma 0,95 %

30g Hallertauer [5,20 %] (60 min)

20g Hallertauer [5,20 %] (15 min)

1łyżeczka mech irlandzki(10,0 min)

drożdże Munich Lager (Wyeast Labs #2308)

 

Zacieranie

25 min 64°C

35 min 72°C

10 min 76°C

 

Gotowanie

90min

 

gęstwa Munich Lager

22l; 13,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 47 Orzechowe Ale

2,0kg słód pilzneński 56,66 %

0,8kg słód wiedeński 22,66 %

0,5kg słód orkiszowy 14,16 %

0,2kg carapils 5,67 %

0,03kg palony jęczmień 0,85 %

20g chmiel Williamette [5,50 %]

1łyżeczka mech irlandzki

5 orzechów włoskich z nalewki

drożdże American Ale II

Zacieranie

60 min 66°C

10 min 73°C

Gotowanie

70min

Chmiel - 60min.

Mech irlandzki, 5 orzechów włoskich -15min.

 

18 litrów, 12°Blg

 

Eksperymentalne piwo warzone z myślą o VI WKPD. Co z tego wyniknie to się dopiero okaże ;).

Trochę obawiam się o dodatek orzechów włoskich, które zawierając tłuszcz mogą zlikwidować pianę.

Z drugiej strony mam nadzieje, że tłuszcz został ekstrahowany podczas robienia nalewki.

Poza tym nalewka była zrobiona z orzechów zielonych i tłuszczu na powierzchni brzeczki nigdy nie zauważyłem.

Podczas cichej fermentacji mam zamiar dodać właściwą ilość orzechów włoskich ~1,5 litrowy słoik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 48 Pils

 

3,9kg słód pilzneński 97,50 %

0,1kg Carapils 2,50 %

30g Hallertauer [5,20 %] (60 min)

20g Hallertauer [5,20 %] (15 min)

20g Lublin [3,50 %] (15 min)

1łyżeczka mech irlandzki

drożdże Munich Lager

 

Zacieranie

50min 64°C

10min 72°C

10min 76°C

Gotowanie

75min

1 dawka chmielu przez 60min

2 dawka chmielu przez 15min

 

20l; 12°Blg , zadane gęstwą Munich Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem, orzechy zawierają tłuszcze a to nie wpływa dobrze na piwo.

Też tak myślałem, tyle że nalewkę robi się jeszcze z całkiem zielonych orzechów włoskich, które tłuszczu jeszcze nie zawierają.

Cóż na efekty trzeba poczekać i oczywiście nie jestem tego pewny na 100% ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś odbyło się wielkie warzenie na wesele mojej siostry. Nie odbyło się bez małych kłopotów. Mój sprzęt nie do końca jest przystosowany do takiego wybicia ;), Filtracja trwała 2,5 godziny.

 

Warka 49 Pils Weselny

 

19kg słód pilzneński

3kg słód pszeniczny

1kg słód maonachijski

0,5kg Karapils (50,0 EBC)

50g Magnum [15,00 %] (60 min)

100g Spalt Select [4,80 %] (15 min)Hops

 

Zacieranie

60min 68°C

 

Gotowanie

90min

Magnum 60min

Spalt Select 20min

120 litrów, 13°Blg

 

edycja: numeracja warki

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

120 litrów' date=' 13°Blg[/b']

widzę że normalnie warki robiłeś do 25 litrów, jak osiągnąłeś takie wybicie?

-lodówka turystyczna 66l, z filtratorem kiblowym długości niecałego metra co okazało się największym problemem (lodówka była zapełniona po brzegi), mimo tego wydajność mnie zaskoczyła

-pożyczony gar 100l plus taboret gazowy, gar 30l i kuchenka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.