Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 26 Witbier

2,00 kg słód pilzneński 42,11 %

2,00 kg płatki pszeniczne 42,11 %

0,58 kg słód pszeniczny 10,53 %

0,30 kg płatki owsiane 4,21 %

0,08 kg słód Biscuit 1,05 %

20,00gr Styrian Goldings [4,40 %]

15gr kolendra

160gr świeża skórka pomarańczy

drożdże Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522)

Zacieranie

skleikowane płatki + cały słód w 65°C przez 1,5h, próba jodowa negatywna

Gotowanie

65min First Gold, 10min połowa kolendry i skórki pomarańczy, 3 min reszta kolendry i skórki pomarańczy,

Wyszło 20 litrów o gęstości 12°Blg

Fermentacja

gęstwa Belgian Ardennes

 

Wbrew moim obawom filtracja poszła doskonale. Pierwszy raz użyłem długiego (1,5m) wężyka, który idealnie zasysał brzeczkę.

Było dużo lepiej w porównano z warkami o dużym zasypie. Ale też śrutowałem nieco grubiej.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

1) Warka 26 Witbier została zabutelkowana po jednym dniu cichej fermentacji w 12°C, 2°Blg, 170gram glukozy

2) Warka 25 Belgijskie Pale Ale v2 została zabutelkowana z 160 gramami glukozy, końcowy ekstrakt wyniósł 2°Blg .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po prawie dwumiesięcznej przerwie w moim browarze, dziś uwarzyłem California Common.

Piwo początkowo miało być na drożdżach California Lager, niestety starter nie wystartował. :(

Na początku saszetka zaczęła puchnąć dopiero po tygodniu a potem chyba za słabo ostudziłem brzeczkę na starter.

W efekcie starter nie ruszył w ogóle.

Chyba nie jest wina przeterminowanych drożdży( ~0,5 roku) a mojego błędu w sztuce.

Ostatecznie brzeczkę zadałem Nottinghamami. Co ciekawe piwa w tym stylu na takich drożdżach też wygrywają konkursy:

http://www.beerdujour.com/Recipes/Chandrila%20Common%20AKA%20Land%20of%20Lincoln%20Amber.htm

 

Warka nr 27 California Über Alles - piwo w stylu California Common :)

3,00 kg Pale Ale 72,29 %

1,00 kg słód pilzneński 24,10 %

0,10 kg karmelowy ciemny 2,41 %

0,05 kg Biscuit Malt 1,21 %

50 gr Northern Brewer [10,00 %]

1 łyżeczka Irish Moss

drożdże Danstar Nottingham

Zacieranie

70 min w 67°C , Mash Out 10min w 76°C

Gotowanie

60min 25gr Northern Brewer , 10min 15gr Northern Brewer, 10min mech irlandzki , 0 min 10gr Northern Brewer ,

20 litrów, 12°Blg

Fermentacja

saszetka uwodnionych drożdży Danstar Nottingham

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka nr 28 Bitter

4,00 kg Pale Ale

0,20 kg słód pszeniczny

0,20 kg karmelowy jasny

0,20 kg Biscuit Malt

30 gr Target [11,00 %]

40 gr Lublin [4%]

1 łyżeczka Irish Moss

drożdże WLP 005 British Ale

Zacieranie

70 min w 68°C

Gotowanie

60min 20gr Northern Brewer , 15min 5gr Target, 20gr Lublin, 15min mech irlandzki , 0 min 20gr Lublin ,

25 litrów, 11,5°Blg

Fermentacja

starter drożdży British Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 29 Grodzisz

 

1,20kg słód pszeniczny

0,40kg słód pszeniczny dymiony

1,20 kg słód wędzony Weyermann

0,10 kg słód karmelowy jasny Strzegom

0,04 kg słód Biscuit

50 gr chmiel Lublin

1 łyżeczka mech irlandzki

drożdże European Ale (Wyeast Labs #1338)

 

Zacieranie

60 min 68 °C

10 min Mash Out 76,0°C

 

Gotowanie

60 min 30 gr Lublin

15 min 20gr Lublin, łyżeczka mchu irlandzkiego

wyszło 22l 8°Blg

Fermentacja

starter European Ale

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 30 Miodowe z ekstraktów

 

ekstrakt słodowy WES jasny 1,7kg

ekstrakt słodowy WES pszeniczny 1,2kg

miód gryczany 1,3kg

chmiel Magnum 15gr

chmiel Cascade 20gr

1 łyżeczka mech irlandzki

drożdże European Ale (Wyeast Labs #1338)

 

Gotowanie

 

70min

60 min Magnum

15min Cascade 10gr, mech irlandzki

0 Min Cascade. miód gryczany

 

23Litry 12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 Żytnie Ale

 

1,90 kg słód żytni

1,50 kg słód pale ale

1,00 kg słód pilzneński

0,10 kg Karapils

10,00 gr Magnum [14,00 %] (60 min)

15,00 gr Cascade [5,50 %] (15 min)

10,00 gr Cascade [5,50 %] (0 min)

1 łyżeczka mech irlandzki (10,0 min)

drożdże European Ale (Wyeast Labs #1338)

 

Zacieranie

30min - 64°C

30min - 72°C

10min - 76°C

 

20l, 11,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 32 Letnia pszenica

 

2,00 kg słód pszeniczny

2,00 kg słód pilzneński

0,10 kg Karapils

10,00 gr Saaz [3,80 %] (60 min)

10,00 gr Cascade [4 %] (60 min)

drożdże WLP 300 Hefeweizen

 

Zacieranie

30min - 42°C (8l wody)

(+10l wody) 30min - 62°C

dekokt 5l -> 30min 72°C

dekokt 3l -> 10min - 76°C

 

22l, 11,5°Blg

 

edit: numeracja warek

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 33 Witbier

 

2,50 kg słód pilzneński

0,60 kg słód pszeniczny

1,40 kg płatki pszeniczne

0,20 kg płatki owsiane

18 gr Lublin [4%] (60 min)

20gr skórka pomarańczy

10gr Curacao

15 gr Kolendra

drożdże WLP 550 Belgian Ale

 

Zacieranie

60 min 64,0 C

20 min 72,0 C

5 min 78,0 C

 

Gotowanie

chmiel 60 min

10gr skórki pomarańczy + 5gr curacao 15 min

10gr skórki pomarańczy + 5 gr curacao 0 min

 

22l, 10°Blg

 

jak drożdże wystartują dodam syropu cukrowego aby podwyższyć ekstraktywnośc do ~11-12°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj zabutelkowałem warkę 32 weizenbier, 21litrów z 170 gramami glukozy (mam nadzieje, że granatów nie będzie), zeszło do 2°Blg

smak i zapach mocno bananowy, goździków brak lub nikłe

może to drożdże (WLP 300 Hefeweizen), może za krótka przerwa ferulikowa??

jakie macie doświadczenia z tymi drożdżami?

teoretycznie te drożdże to to samo co Wyest 3068

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 Żytnie Ale została dzisiaj zabutelkowana z 150 gramami glukozy, 18litrów.

Bardzo specyficzne smak i piwo. Warto spróbować uwarzyć coś takiego, bardzo dobrze się zapowiada.

Pisze się na jedną buteleczkę :) Muszę coś dobrego uwarzyć, żeby było godne wymiany :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 Żytnie Ale została dzisiaj zabutelkowana z 150 gramami glukozy, 18litrów.

Bardzo specyficzne smak i piwo. Warto spróbować uwarzyć coś takiego, bardzo dobrze się zapowiada.

Co rozumiesz przez specyficzne?

Piłem do tej pory dwa piwa żytnie (z Konstancina i Thurn und Taxis) i to drugie mi bardziej smakowało (było mniej "pszeniczne"). Mam zestaw surowców z BA na Roggenbiera ale kusi mnie żeby użyć drożdży Safbrew S-33 żeby uniknąć pszenicznych smaków tyle, że nie wiem jakie piwo wyjdzie na drożdżach WB-06.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 Żytnie Ale została dzisiaj zabutelkowana z 150 gramami glukozy' date=' 18litrów.

Bardzo specyficzne smak i piwo. Warto spróbować uwarzyć coś takiego, bardzo dobrze się zapowiada.[/quote']

Pisze się na jedną buteleczkę :) Muszę coś dobrego uwarzyć, żeby było godne wymiany :)

oczywiście jest zarezerwowana

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 Żytnie Ale została dzisiaj zabutelkowana z 150 gramami glukozy' date=' 18litrów.

Bardzo specyficzne smak i piwo. Warto spróbować uwarzyć coś takiego, bardzo dobrze się zapowiada.[/quote']

Co rozumiesz przez specyficzne?

Piłem do tej pory dwa piwa żytnie (z Konstancina i Thurn und Taxis) i to drugie mi bardziej smakowało (było mniej "pszeniczne"). Mam zestaw surowców z BA na Roggenbiera ale kusi mnie żeby użyć drożdży Safbrew S-33 żeby uniknąć pszenicznych smaków tyle, że nie wiem jakie piwo wyjdzie na drożdżach WB-06.

To nie jest roggenbier. Piwo zostało zrobione na drożdżach fermentacji mieszanej w 18-16°C, raczej neutralnych smakowo (European Ale).

Bardziej celowałem w amerykańskie piwa żytnie, których zresztą nie piłem :).

http://www.wiki.piwo.org/index.php/American_Wheat_or_Rye_Beer

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.