Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 152 Brown Ale

 

2,0kg  słód pale ale Weyermann

1,0kg   słód pale ale Halycon

1,0kg   słód pale ale Flagon

0,2kg   słód Brown

0,2kg   Crystal 160 EBC

0,15kg Chocolate

60g Fuggles 60min

40g Fuggles 5min

 

Zacieranie

60min 64°C

 

Drożdże West Yorkshire

12°Blg, 26l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Nowy sezon 2016/2017 otwarty! Wygląda na to, że to już 10 :)
 
Warka 153 Witbier
 
2,5kg  słód pilzneński Ekstra Jasny Weyermann
1,6kg płatki pszeniczne błyskawiczne
0,4kg płatki owsiane górskie
0,4kg płatki orkiszowe błyskawiczne
12g Magnum 10,6% 60min

15g kolendra 10min

20g Curacao 10min
 
Zacieranie

10min kleikowanie płatków

60min 64°C
10min 64°C
 

Drożdże Fermentum Mobile FM20 Białe Walonki
12°Blg, 27l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 154Quadrupel
 
6,0kg słód pilzneński
1,0kg słód wiedeński
0,5kg Special B
0,5kg Abbey

0,5kg słód pszeniczny

0,1kg słód czekoladowy 550EBC

500ml cukier kandyzowany płynny

0,5kg cukier trzcinowy Demerara

30g Magnum 10,6% 60min

 

Zacieranie

60min 62°C

20min 67°C
 

Drożdże Fermentum Mobile FM20 Białe Walonki
22°Blg, 25l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 155 Żytnie Light APA
 
2,0kg słód pilzneński
2,0kg słód żytni
0,2kg karmelowy żytni
0,1kg karmeowy 100EBC

15g Sybilla 60min

15g Rakau 15min

15g Rakau 5min

20g Rakau 0min

 

Zacieranie

60min 73°C

20min 76°C
 

Drożdże Safae US-05
9°Blg, 28l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 156 Pils
 
4,0kg słód pilzneński
0,5kg słód monachijski II
30g Sybilla 60min

30g Sybilla 20min

30g Sybilla 10min

30g Sybilla 0min

 

Zacieranie

60min 62°C

20min 70°C

10min 76°C
 

Drożdże WLP820 Oktoberfest/Märzen Lager
12°Blg, 25l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 157 Pils
 
6,0kg słód pilzneński
0,5kg słód monachijski II

0,5kg słód monachijski jasny

0,2kg Carahell

40g Sybilla 60min

40g Sybilla 20min

40g Sybilla 10min

40g Sybilla 0min

 

Zacieranie

60min 62°C

20min 70°C

10min 76°C
 

Drożdże WLP820 Oktoberfest/Märzen Lager
12°Blg, 35l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 158 Lager Wiedeński
 
5,0kg słód wiedeński
2,0kg słód monachijski ciemny

0,5kg Carahell

40g Tradition 60min

50g Lubelski 20min

 

Zacieranie

60min 62°C

20min 70°C

10min 76°C
 

Drożdże WLP820 Oktoberfest/Märzen Lager
13°Blg, 32l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 158 Ciemne moc(n)e
 
10,0kg słód pilzneński
0,5kg słód monachijski

0,6kg karmelowy ciemny

0,5kg Carahell

0,3kg słód czekoladowy 550EBC

0,08kg Carafa III

60g Marynka 60min

50g Chinook PL 15min

50g Cascade PL 5min

 

Zacieranie

60min 67°C

10min 72°C

10min 76°C
 

Drożdże WLP820 Oktoberfest/Märzen Lager
18°Blg, 35l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka 159 Hot Ale

8,0kg słód pale ale

20g Chinook PL zacieranie

30g Cascade PL 60min

30g Cascade PL 20min

40g Cascade PL 10min

30g Citra 0min

 

Zacieranie

30min 67°C

30min 72°C
 

Drożdże HotHead Ale OYL-057 (starter 2l w 35°C)

11,5°Blg, 42l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 159 Hot Ale

8,0kg słód pale ale

20g Chinook PL zacieranie

30g Cascade PL 60min

30g Cascade PL 20min

40g Cascade PL 10min

30g Citra 0min

 

Zacieranie

30min 67°C

30min 72°C

 

Drożdże HotHead Ale OYL-057 (starter 2l w 35°C)

11,5°Blg, 42l

 

I jak fermentujesz? U mnie lecą w 24C i jest pięknie owocowo ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże zadałem w 35stopniach, pewnie temperatura się obniżyła, ale w domu mam koło 20, także pewnie w fermentorze jest dwadzieścia kilka.

 

Na razie  zapach nie jest aż tak powalająco pomarańczowo-brzoskwiniowy jak ze startera, ale może muszą się jeszcze rozbujać.

 

Tak czy owak jak na ten moment te drożdże są dla mnie odkryciem sezonu, super sprawa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 160  Malinowy Milk Stout

5,0kg słód pale ale

0,5kg Caramunich II

0,5kg jęczmień palony Weyermann

0,25kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann

0,25kg słód czekoladowy jasny Viking

0,75kg laktoza

40g Marynka 60min

 

Zacieranie

60min 62°C

30min 72°C
 

Drożdże HotHead Ale OYL-057 (gęstwa 0,5l w 35°C)

13,5°Blg, 35l

 

Za kilka dni dorzucę maliny. Nie planuję cichej fermentacji, po prostu dorzucę do burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zabeczkowałem warkę 159. Dzisiaj testuję, choć piwo jeszcze nie do końca nagazowane.

 

Drożdże HotHead Ale to jak dla mnie odkrycie sezonu, idealne na lato kiedy jest problem z schłodzeniem i utrzymaniem temperatury fermentacji.

 

Piwo o bardzo czystym profilu, nie wiem jak to jest możliwe przy 35stopniach podczas fermentacji.

 

Liczyłem na nieco więcej owoców w aroamcie, ale w moim piwie w aromacie dominuje chmiel

 

Ogólnie bardzo polecam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 161 Hot Ale

5,0kg pils

3,0kg słód pale ale

30g Chinook PL

20g Amarillo  15min

20g Simcoe  5min

30g Amarillo  na zimno

30g Simcoe  na zimno

 

Zacieranie

60min 67°C

10min 76°C
 

Drożdże FM53 Kveik  (starter 0,5l w 30°C)

11,5°Blg, 42l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 162 Stout

 

6,5kg słód pale ale

0,5kg słód amber

0,5kg czekoladowy

0,5kg jasny czekoladowy

20g Chinook PL -zacieranie

60g Marynka   60min

 

Zacieranie

60min 67°C

20min 76°C
 

Drożdże FM53 Kveik  (starter 0,5l w 30°C)

12°Blg, 42l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 163 Lager Wiedeński

 

2,0kg słód pale ale

2,0kg słód wiedeński

2,0kg słód monachijski II

30g Marynka   60min

30g Żatecki 40min

30g Żatecki 20min

30g Żatecki 10min

 

Zacieranie

60min 60°C

15min 72°C

20min 76°C
 

Saflager W-34/70

12,5°Blg, 32l

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 164 Red Lager

 

3,0kg słód pale ale

2,0kg słód wiedeński

1,0kg słód monachijski II

2,0kg słód pszeniczny ciemny

0,2kg Carafa II Special

20g Iunga   60min

30g Iunga 20min

20g Perle 10min

30g Perle   0min

 

Zacieranie

40min 62°C

20min 68°C

15min 76°C
 

Saflager W-34/70

12°Blg, 42l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka 165 Hot Ale

5,0kg słód pale ale

3.0kg słód żytni

1.0kg słód monachijski II

20g Perle  zacieranie

50g Cascade PL 15min

50g Citra 5min

 

Zacieranie

40min 67°C

20min 72°C

 

Drożdże HotHead Ale OYL-057

9°Blg, 52l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.