Skocz do zawartości
jelon93

Płatki jęczmienne a BLG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

 

Dzisiaj będę warzył piwo, pierwszy raz w życiu (Dry stout). Na dodatek z zacieraniem. Chcę robić wszystko wg receptury dołączonej  do zestawu, aczkolwiek postanowiłem, iż dodam trochę płatków jęczmiennych. Czy to oznacza, że będę musiał coś zmienić np. ilość wody w wysładzaniu? Czy blg się zwiększy?

 

Pozdrawiam

Edytowane przez jelon93

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Słuszny wybór - płatki jęczmienne sprawią, że Twój stout będzie bardziej gładki. Blg się zwiększy, ilości wody nie musisz zmieniać.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No dobra. Mam też pytanie dotyczące chcmielu. W zestawie mam 30g marynki które mam dodać na 60 minut gotowania. Piwo ma mieć 35 IBU więc pomyślałem, że dam więcej chmielu. Co sądzicie o tym:

 

- 20g Marynki w 5 min. gotowania
- 10g Marynki w 45 min. gotowania
- 20g Lubelskiego w 50 min.gotowania

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Według prawideł w dry stoucie daje się tylko jedną dawkę chmielu na początku gotowania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

A kto by tam się przejmował prawidłami

No pewnie. Ja bym jeszcze doradził koledze wyrzucić jęczmień palony, dać citrę na zimno i drożdze WB-06. W końcu Dry Stouta robi, ale co tam. Może mu coś fajniejszego wyjdzie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×