Skocz do zawartości
MatKus

10.10.2015 I Opolski Konkurs Piw Domowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opolski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zaprasza wszystkich piwowarów do wzięcia udziału w I Opolskim Konkursie Piw Domowych.

Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD zawartymi w Przewodniku dla Organizatorów Konkursów Piw Domowych PSPD.

Konurs zostanie przeprowadzony w 3 kategoriach:

 

  1. Monachijskie jasne - 1D wg BJCP
  2. SMaSH IPA - 14B wg BJCP z ograniczeniem użycia jednego typu słodu i chmielu
  3. Stout wędzony - 22B+13D wg BJCP

 

Konkurs odbędzie się w trakcie II Opolskiego Festiwalu Piwa, Wina i Sera organizowanego przez Centrum Wystawienniczo Kongresowe w Opolu w dniach 10-11 października 2015

 

Regulamin konkursu

 

Na zwycięzców oczywiście czekać będą nagrody, choć konkrety są na razie w trakcie ustalania.

Mamy jednak już 2 pierwszych sponsorów i szukamy kolejnych, więc na pewno nagrody będą.

 

Sponsorami są:

Centrum Piwowarstwa - centrumpiwowarstwa.pl

Netkoncept.com - netkoncept.com

stegu - www.stegu.pl
meedo - www.meedo.pl
Retro - https://www.facebook.com/Sklep-Monopolowy-RETRO-623371084408876/timeline/

Edytowane przez MatKus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tam nie ma nic o konkretnym typie słodu i chmielu.

Powinno być jasno napisane, że można użyć np. tylko Pale Ale Weyermann i chmiel Challenger.

Tak się zastanawiam, czy producenci tego wybranego słodu i chmielu będą sponsorami konkursu?

Czy to w ogóle jest możliwe wyczuć, że piwo powstało ze słodu Weyermann, a nie np. Castle Malting?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To który chmiel i słód można użyć do IPA?

 

 

 

SMaSH IPA - 14B wg BJCP z ograniczeniem użycia jednego typu słodu i chmielu

 

w wolnym przekładzie z hamierykanckiego odmiana chmielu której szukasz to "umiejętność czytania ze zrozumieniem"

Edytowane przez jaras

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Robin - masz zrobić AIPA zgodnie z 14B wg BJCP, używając jednego rodzaju słodu (sam wybierz jakiego) i jednego rodzaju chmielu (sam wybierz jakiego).

Prościej opisać się nie da :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Szczegółowy regulamin jest jeszcze przygotowywany, ale będzie wyraźnie zaznaczone, że można użyć jednego, dowolnego typu słodu (np. strzegom pale ale, albo wayermann wiedeński czy cokolwiek innegom, ale już nie można np. strzegom pale ale + wayermann pale ale, bo to 2 słody). Prawdopodobnie (ale tego jeszcze nie traktujcie jako 100% pewniak), ponieważ słody mogą dać inny kolor, niż zakłada specyfikacja IPA (nawet sam czysty pale ale nie mieście się w specyfikacji, jest za jasny), poprosimy sędziów, żeby nie dyskwalifikowali piwa ze względu na niezgodność koloru ze specyfikacją IPA.

 

Można także użyć jednego rodzaju chmielu. Oznacza to, że nie można użyć gotowych mieszanek (bo zawierają kilka rodzajów). Będziemy nawet na tyle restrykcyjni, że nie pozwalamy mieszać np. Cascade US + Cascade DE traktując to już jako 2 rózne chmiele.

Edytowane przez MatKus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawdopodobnie (ale tego jeszcze nie traktujcie jako 100% pewniak), ponieważ słody mogą dać inny kolor, niż zakłada specyfikacja IPA (nawet sam czysty pale ale nie mieście się w specyfikacji, jest za jasny), poprosimy sędziów, żeby nie dyskwalifikowali piwa ze względu na niezgodność koloru ze specyfikacją IPA.

IMHO, to są raczej jaja, a nie kategoria konkursu piw domowych.

Prawdopodobnie, poprosimy, toż to chyba konkurs rebusów piwnych, a nie piw.

Rozumiem modę na dziwne piwa i nieodparte dążenie organizatorów do "uatrakcyjnienia" konkursu, ale to chyba powinno mieć ręce i nogi już od samego początku?

Co prawda czasu nadal jest dość dużo jednak, jak dla mnie, organizatorzy chyba wymyślili sobie "marketingową" kategorię, a teraz dumają jak tą "żabę przełknąć".

 

BTW,

 

 

Będziemy nawet na tyle restrykcyjni, że nie pozwalamy mieszać np. Cascade US + Cascade DE traktując to już jako 2 rózne chmiele.

znając jakość dostępnych dla większości chmieli hamerykanskich, garatuluję przyszłym sędziom zdolności sensorycznych w odróżnianiu zastosowania jednego chmielu czy miesznki :smilies:

 

Ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
znając jakość dostępnych dla większości chmieli hamerykanskich, garatuluję przyszłym sędziom zdolności sensorycznych w odróżnianiu zastosowania jednego chmielu czy miesznki

Oczywiście, że sędziowie nie są w stanie odróżnić Cascade DE od Cascade US. Niestety, nadal w pewnym zakresie musimy liczyć na wyrozumiałość osób startujących w konkursie.

Teoretycznie przecież możesz do dowolnego konkursu kupić jakąś Pintę czy Pracownię Piwa czy cokolwiek innego, zerwać etykietę i powiedzieć, że to twoje.

Tego typu kategorie bywały już na wielu różnych konkursach i nie widzę tu problemu.

 

Piszę "prawdopodobnie", ponieważ jeszcze drobne szczegóły uzgadniamy. Dla mnie oczywistym jest, co to znaczy SMaSH, ale, jak się okazuje, mogą być wątpliwości i chcemy je w regulaminie doszczegółowić, żeby nie było później żalów i problemów, jak to przeważnie bywa np. z niemal każdą ustawą :)

Tu masz roboczą wersję regulaminu. W zasadzie, to już ostateczną, ale jeszcze szukamy literówek itp. oraz może doś doprecyzujemy, żeby nie było wątpliwości, dlatego też nie mówię, że to jest ostateczna https://docs.google.com/document/d/1cNBD8a548iWn0nNhDGs5xk8iTRDag64jC2hqCKx91Ao

 

@Sławek: Nie wiem, czy jest sens pisać cały opis samodzielnie. Tak, jak nie piszemy osobnego opisu do "stout wędzony", chociaż tutaj BJCP nam ułatwiła zadanie tworząc kategorię "other smoked", która wymaga podania kategorii bazowej, o ile istnieje taka. Na podobnej zasadzie można by zrobić "Other SMaSH", podać, że to ma być SMaSH + AIPA.

Edytowane przez MatKus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niestety, nadal w pewnym zakresie musimy liczyć na wyrozumiałość osób startujących w konkursie.

Nie licz na to, spójrz na zwycięski American Wheat z Żywca 2014. Gdyby tak bylo jak piszesz, to tego piwa ze względu na jego recepturę, nie powinno być w tej kategorii :smilies: (bo wg mnie sędziowie nie oceniali stylu tylko co im się podoba/smakuje)

 

 

zerwać etykietę i powiedzieć, że to twoje.

a to chba byłoby już nawet przestępstwem. "... kto świadomie wprowadza w błąd, celem uzyskania korzyści..."

 

 

Tego typu kategorie bywały już na wielu różnych konkursach i nie widzę tu problemu

ależ ja też nie widzę problemu w samej kategorii tylko jakoś mi się zdało, że nie do końca była przemyślaną. No czasu jeszcze troszkę jest na to ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ależ ja też nie widzę problemu w samej kategorii tylko jakoś mi się zdało, że nie do końca była przemyślaną

Była przemyślana, ale problem w tym, że to, co ja mam na myśli nie musi być tym samym, co ktoś inny zrozumie czytając mój opis :) Gdybyśmy byli ustawodawcą, to ten regulamin był by juz opubliczniony, i teraz trzeba by czekać na interpretacje ministra czy kogoś tam :)

Ponieważ my wolimy nie pozostawiać za wiele miejsca na "bo mi się wydawało", cieszę się, że jest ta dyskusja, bo dzięki temu możemy od razu w regulaminie wyjaśnić wątpliwości, żeby później osoby warzące to piwo nie wkurzały się, bo coś inaczej zrozumiały, niż "autor miał na myśli".

A do konkursu jeszcze pół roku, to i tak za wcześnie, żeby warzyć IPA na konkurs, więc na szczęście to nie jest jeszcze problem (chociaż rozumiem, że jak komuś bardzo zależy na wygraniu, to może chcieć robić już warki próbne)

 

 

a to chba byłoby już nawet przestępstwem. "... kto świadomie wprowadza w błąd, celem uzyskania korzyści..."
To tak samo, jak dowolne inne oszustwo, np. wsypanie 2 różnych chmieli zamiast jednego. To również jest świadome wprowadzanie w błąd :) Edytowane przez MatKus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nie licz na to, spójrz na zwycięski American Wheat z Żywca 2014. Gdyby tak bylo jak piszesz, to tego piwa ze względu na jego recepturę, nie powinno być w tej kategorii :smilies: (bo wg mnie sędziowie nie oceniali stylu tylko co im się podoba/smakuje)

Na szczęście wg Ciebie, bo nie każdy ma umiejętność oceniania piwa tylko po recepturze, dla przykładu ostatnio zrobiłem hoppy APA gdzie w sumie poszło ponad 400g chmielu(w tym 260g na zimno), a nie ma żadnej bomby chmielowej, żadnej, ale co ja tam się znam, ja tylko lubię dobre piwo :smilies:

 

 

a to chba byłoby już nawet przestępstwem. "... kto świadomie wprowadza w błąd, celem uzyskania korzyści..."

Teoretycznie wysłanie w kategorii SMaSH IPA jakiejś mieszanki też można pod to podciągnąć ;)

 

Ale tak w sumie to trochę zgadzam się z Dr2, wytyczne na konkursy wg mnie powinny być sensoryczne a nie surowcowe, surowcowe wytyczne są dobre na panele degustacyjne.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W innych krajach potrafią robić konkursy surowcowe, co więcej z konkretnie określonego składu piwa które ma iśc na konkurs, i jakoś są w stanie takie konkursy przeprowadzać. A u nas już kombinatorstwo... "A bo wyślę, sędziowie i tak się nie zczają"

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kategoria mi się podoba, ale zgadzam się z Dr2 i kantorem. Wytyczne surowcowe są nieweryfikowalne.

Kolejny problem jest taki, że są te 3 czy 4 odmiany chmielu które w single-hopach kasują konkurencję.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wytyczne surowcowe są nieweryfikowalne.

Dokładnie. Bo czy np jeśli ktoś zrobi single malt na samym pilzneńskim, ale z czego 300g upraży wcześniej w piekarniku - czy to w dalszym ciągu będzie SM? :)

Edytowane przez Stasiek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Bo czy np jeśli ktoś zrobi single malt na samym pilzneńskim, ale z czego 300g upraży wcześniej w piekarniku - czy to w dalszym ciągu będzie SM? :)

 

A czy prażony pilzneński to nadal pilzneński, czy już karmelowy lub palony?

Edytowane przez MatKus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pytanie w którym miejscu uważasz że zaczyna się proces produkcji piwa. Możesz zrobić dekokcję, możesz karmelizować prętem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pytanie w którym miejscu uważasz że zaczyna się proces produkcji piwa. Możesz zrobić dekokcję, możesz karmelizować prętem.

Masz rację, można po prostu celowo przypalić zacier a później dodać więcej słodu i wody oraz zrobić wiele innych, podobnych efektów.

Prywatnie uważam, że takie praktyki powinny być dozwolone, to już jest w zasadzie etap zacierania i tu piwowar powinien mieć wolną rękę. Inna sprawa, to czy takie przypalanie będzie korzystne dla smaku i aromatu, ale to już nie problem zasad.

 

Pogadamy o tym z resztą osób z oddziału i damy znać, bo sam takiej decyzji wolał bym nie podejmować.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo co to jest SMaSH - piwo na samym słodzie podstawowym które ma pokazać walory konkretnej odmiany chmielu. Jak dla mnie żaden karmel nie wchodzi w grę, nie ważne kto i jaką metodą go wykonał.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

piwo na samym słodzie podstawowym które ma pokazać walory konkretnej odmiany chmielu.

Można zrobić smasha na monachu czy wiedeńskim,  chociaż ciężko to będzie nazwać ipa. Zwyczajowo robi się tak z słodem pilzneńskim, ale nie jest to jedyna opcja.

Wszystkie ograniczenia surowcowe w konkursach, nawet blg są trudne do zweryfikowania i trzeba tam zaufać piwowarom (chyba że konkurs ma spory budżet i może sobie pozwolić na badania laboratoryjne). Pytanie co organizatorzy mieli na myśli przez SMaSH, czy chodziło o wytrawną ipa, czy o to, co piwowar potrafi zrobić na jednym słodzie (wspomniane wyżej prażenie czy karmelizacja w kotle).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Podstawowym założeniem tej kategorii jest to, aby uczestnik konkursu uzyskał jak najlepsze IPA wykorzystując jeden typ słodu i jeden chmiel. Uważamy, że potrzeba dużej wprawy, doświadczenia oraz dokładnego pilnowania wszystkich etapów przygotowania piwa. Doskonale wiecie, że woda, dodatki poprawiające jej jakość, różne etapy zacierania, czasy gotowania i chmielenia, jakość i typ użytych drożdży, schłodzenie i poprawnie przeprowadzona fermentacja są istotnymi czynnikami wpływającymi na ostateczny charakter piwa. Umiejętność zgrania tego wszystkiego z jednym słodem i chmielem jest dość wymagająca. Naszym zdaniem, właśnie poprawność przeprowadzenia przez piwowara tych etapów, będzie najważniejsza w tej kategorii. 

 

Z jednej strony mamy "marketingowo" ciekawą konkurencję, z drugiej może ona być dość wymagająca, czego nie widać na pierwszy rzut oka.

 

Wszystkie kategorie konkursowe zostały skonsultowane z Komisją Sędziowską jeszcze przed ich ogłoszeniem. Szczegółowe opisy poszczególnych kategorii pojawią się wkrótce. Dziękuję wszystkim zaangażowanym w dyskusję. Każdy konstruktywny głos na pewno poprawi jakość I Opolskiego KPD. Pamiętajmy, że niezależnie od konkursu czy od stylów konkursowych istnieje możliwość oszustwa, począwszy od przekłamania w blg, ale zawsze zakładamy, że piwowar domowy to uczciwy gość/gościówa.

 

Serdecznie zapraszam do zaglądania w ten wątek i do wzięcia udziału w konkursie!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×