Skocz do zawartości
PiotrekU

Uzyskanie kwasowości w saison

Rekomendowane odpowiedzi

Mojemu pierwsze podejście do Saison na t58 wyszło raczej średnio.

Z 15 blg po 10 dniach fermentacji zeszło tylko do 5 blg. Fermentacja w 18 stopniach. Piwo wyszło pełne i słodkie liczyłem na coś wytrawnego i lekko kwaśnego.

Postanowiłem zabutelkować połowę warki, druga połowa zlana na cichą, potrzymam jeszcze ze 14 dni.

Zastanawiam się nad celowym zakażeniem np 2 litrów piwa lub nowej brzeczki, sterelizacją jej i wlaniem do fefmentatora.

Ktoś coś kiedyś próbował?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie kombinuj... Butelkuj bo takimi zabiegami tylko zepsujesz sobie to piwo, a nie chce mi się wierzyć że jest niepijalne. Wykorzystaj doświadczenie w przyszłości, zatrzyj bardziej na wytrawnie, a to piwo wypij jakie jest.

ps.

Jeśli już tak bardzo chcesz zakwasić to czemu nie znajdziesz łatwiejszych sposobów? Kwas fosforowy/mlekowy, kwasek cytrynowy?

 

edyt.

Poza tym, oceniać końcowy smak piwa po 10ciu dniach fermentacji to trochę za wcześnie.

Edytowane przez dzeju

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

T58 to nie są drożdże typowe do saison. Pewnie gdybyś skorzystał z płynnych, dedykowanych do tego stylu efekt byłby lepszy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tu masz krótką dyskusję na temat specjalnego zakwaszania saisona i opinię specjalisty co trzeba zrobić:

http://www.piwo.org/topic/15186-201506-xiii-konkurs-piw-domowych-birofilia-2015-w-%C5%BCywcu/page-2?do=findComment&comment=303280

 

w skrócie - używać dobrych drożdży a nie później kombinować z kwasami/lacto itp.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj jeszcze kilka dni. Kwasowość moze zaczac dopiero wychodzic. Daj piwku się ułożyć...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×