Jump to content

Uzyskanie kwasowości w saison


PiotrekU
 Share

Recommended Posts

Mojemu pierwsze podejście do Saison na t58 wyszło raczej średnio.

Z 15 blg po 10 dniach fermentacji zeszło tylko do 5 blg. Fermentacja w 18 stopniach. Piwo wyszło pełne i słodkie liczyłem na coś wytrawnego i lekko kwaśnego.

Postanowiłem zabutelkować połowę warki, druga połowa zlana na cichą, potrzymam jeszcze ze 14 dni.

Zastanawiam się nad celowym zakażeniem np 2 litrów piwa lub nowej brzeczki, sterelizacją jej i wlaniem do fefmentatora.

Ktoś coś kiedyś próbował?

Link to comment
Share on other sites

Nie kombinuj... Butelkuj bo takimi zabiegami tylko zepsujesz sobie to piwo, a nie chce mi się wierzyć że jest niepijalne. Wykorzystaj doświadczenie w przyszłości, zatrzyj bardziej na wytrawnie, a to piwo wypij jakie jest.

ps.

Jeśli już tak bardzo chcesz zakwasić to czemu nie znajdziesz łatwiejszych sposobów? Kwas fosforowy/mlekowy, kwasek cytrynowy?

 

edyt.

Poza tym, oceniać końcowy smak piwa po 10ciu dniach fermentacji to trochę za wcześnie.

Edited by dzeju
Link to comment
Share on other sites

Tu masz krótką dyskusję na temat specjalnego zakwaszania saisona i opinię specjalisty co trzeba zrobić:

http://www.piwo.org/topic/15186-201506-xiii-konkurs-piw-domowych-birofilia-2015-w-%C5%BCywcu/page-2?do=findComment&comment=303280

 

w skrócie - używać dobrych drożdży a nie później kombinować z kwasami/lacto itp.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.