x-pac 1 Report post Posted March 26, 2015 Witam, nastawiłem tydzień temu brewkit gozdawy PALE ALE wszystko zrobiłem jak trzeba, zamiast cukru dałem glukozę. Piwo na początku miało 11blg wyniosłem je na tydzień do piwnicy gdzie jest 20 stopni, po tygodniu sprawdzam a cukromierz rośnie do 15 20 blg, nie wiem o co chodzi. Cukromierz jest dobry na wodzie pokazuje 0, w rurce bulczało teraz już trochę mniej, piany nie było wogóle (ostatnio też przez całą fermentacje nie miałem piany a cukier spadł do 2) zakażenia nie widać. O co chodzi czy to jakiś gaz podnosi mi cukromierz czy co ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 604 1 Items Report post Posted March 26, 2015 Zanurzasz go "do góry nogami" 3 leech, dirk gently and amorph reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
DGB 1 1 Items Report post Posted March 26, 2015 Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x-pac 1 Report post Posted March 26, 2015 Aż tak różnica by była przy pomiarze w różnych temp. ? I czy z kilograma cukru wyszło aż 15 blg ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 604 1 Items Report post Posted March 26, 2015 Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. To pojechałeś Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Report post Posted March 26, 2015 Żeby była różnica 10 blg, to pierwszy pomiar musiałby być robiony w okolicach 100°C. Poza uwalonym spławikiem nic mi nie przychodzi do głowy. CO2 może odrobinę podnieść spławik do góry, ale nie aż tak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DGB 1 1 Items Report post Posted March 26, 2015 (edited) W sumie macie racje, za duża ta różnica dobrze, że czuwają tu bardziej doświadczeni, bo mi nic innego do głowy nie przychodziło Edited March 26, 2015 by DGB Quote Share this post Link to post Share on other sites
x-pac 1 Report post Posted March 26, 2015 Cukromierz jest biowinu, ma takie delikatne peknięcia przy przewężeniu na całym obwodzie, nie pamiętam czy tak było od nowości mam go jakiś miesiąc, na wodzie pokazuje 0, wino wczoraj mierzyłem pokazywał 1,5 wiec wyglada na sprawny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Report post Posted March 26, 2015 (edited) Jeśli cukromierz jest sprawny, to prawdopodobnie masz w domu perpetum mobile. Edited March 26, 2015 by adamsky Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 191 2 Items Report post Posted March 26, 2015 Papierek ze skalą w cukromierzu lata. A jak nie to Kana Galilejska. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x-pac 1 Report post Posted March 26, 2015 Cukromierz sprawny, nie wiem o co tu chodzi jutro wrzucę go do piwa na dłużej, może coś oprócz cukru go podbija, jak chwile potrzymam go w piwie to się ustabilizuje. Zaraz po włożeniu cukromierza wokół niego pojawiają się bąbelki, może jakiś gaz (CO2) podnosi go do góry? Czy to możliwe ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Report post Posted March 27, 2015 jednemu brzeczka wybucha, drugiemu bailing rośnie...To kara Boska za pijanctwo w Poście. Skaranie... 3 jacer, janisz87 and krzychu_72 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 22 Report post Posted March 27, 2015 ciekawe co będzie 01.04 Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 108 Report post Posted March 27, 2015 Poczekaj az dojdzie do 30Blg i zadaj porzadne drozdze. Bedziesz mial Barley Wine. (Sorry za brak polskich liter...) 1 dirk gently reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Report post Posted March 27, 2015 no to HGB Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 61 Report post Posted March 27, 2015 Może ktoś Ci cukier dosypuje? Jeśli cukromierz jest sprawny, to innej przyczyny nie widzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
dżazder 6 1 Items Report post Posted March 27, 2015 Może cukromierz opada na dno naczynia i nie może się głębiej zanurzyć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Report post Posted March 27, 2015 No jak dla mnie to kandydatem do nagrody Nobla jestes Quote Share this post Link to post Share on other sites
x-pac 1 Report post Posted March 27, 2015 Panowie, dzisiaj zrobiłem kolejny pomiar odczekałem jakieś 10 min. Cukromierz najpierw wzniósł się na 15 i powoli spadał aż zatrzymał się na stałe na 5 blg. Ponieważ to moja 3 warka nie wiedziałem co się dzieje, ale z każdą warką nabiera się doświadczenia Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał 1 dirk gently reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 544 Report post Posted March 27, 2015 Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał no popatrz człowiek całe życie się uczy ... i umiera głupi ale co tam, ważne żeby piwo było dobre Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Report post Posted March 28, 2015 wkładając belingometr przy pomiarze warto nim zakręcić Quote Share this post Link to post Share on other sites