Jump to content
x-pac

BLG po tygodniu fermentacji zamiast spadać, rośnie, o co chodzi ?

Recommended Posts

Witam,

 

nastawiłem tydzień temu brewkit gozdawy PALE ALE wszystko zrobiłem jak trzeba, zamiast cukru dałem glukozę. Piwo na początku miało 11blg wyniosłem je na tydzień do piwnicy gdzie jest 20 stopni, po tygodniu sprawdzam a cukromierz rośnie do 15 20 blg, nie wiem o co chodzi. Cukromierz jest dobry na wodzie pokazuje 0, w rurce bulczało teraz już trochę mniej, piany nie było wogóle (ostatnio też przez całą fermentacje nie miałem piany a cukier spadł do 2) zakażenia nie widać. O co chodzi czy to jakiś gaz podnosi mi cukromierz czy co ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to  ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to  ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. 

To pojechałeś :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby była różnica 10 blg, to pierwszy pomiar musiałby być robiony w okolicach 100°C. :)

 

Poza uwalonym spławikiem nic mi nie przychodzi do głowy. CO2 może odrobinę podnieść spławik do góry, ale nie aż tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie macie racje, za duża ta różnica   ;)  dobrze, że czuwają tu bardziej doświadczeni, bo mi nic innego do głowy nie przychodziło

Edited by DGB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukromierz jest biowinu, ma takie delikatne peknięcia przy przewężeniu na całym obwodzie, nie pamiętam czy tak było od nowości mam go jakiś miesiąc, na wodzie pokazuje 0, wino wczoraj mierzyłem pokazywał 1,5 wiec wyglada na sprawny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukromierz sprawny, nie wiem o co tu chodzi jutro wrzucę go do piwa na dłużej, może coś oprócz cukru go podbija, jak chwile potrzymam go w piwie to się ustabilizuje. Zaraz po włożeniu cukromierza wokół niego pojawiają się bąbelki, może jakiś gaz (CO2) podnosi go do góry? Czy to możliwe ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ktoś Ci cukier dosypuje? Jeśli cukromierz jest sprawny, to innej przyczyny nie widzę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, dzisiaj zrobiłem kolejny pomiar odczekałem jakieś 10 min. Cukromierz najpierw wzniósł się na 15 i powoli spadał aż zatrzymał się na stałe na 5 blg. Ponieważ to moja 3 warka nie wiedziałem co się dzieje, ale z każdą warką nabiera się doświadczenia :) Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał

no popatrz człowiek całe życie się uczy ... i umiera głupi :smilies:

 

ale co tam, ważne żeby piwo było dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...