x-pac 1 Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 Witam, nastawiłem tydzień temu brewkit gozdawy PALE ALE wszystko zrobiłem jak trzeba, zamiast cukru dałem glukozę. Piwo na początku miało 11blg wyniosłem je na tydzień do piwnicy gdzie jest 20 stopni, po tygodniu sprawdzam a cukromierz rośnie do 15 20 blg, nie wiem o co chodzi. Cukromierz jest dobry na wodzie pokazuje 0, w rurce bulczało teraz już trochę mniej, piany nie było wogóle (ostatnio też przez całą fermentacje nie miałem piany a cukier spadł do 2) zakażenia nie widać. O co chodzi czy to jakiś gaz podnosi mi cukromierz czy co ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anteks 535 1 Browary Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 Zanurzasz go "do góry nogami" 3 dirk gently, amorph i leech dodali reakcje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DGB 1 1 Browary Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
x-pac 1 Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 Aż tak różnica by była przy pomiarze w różnych temp. ? I czy z kilograma cukru wyszło aż 15 blg ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anteks 535 1 Browary Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. To pojechałeś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamsky 170 1 Browary Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 Żeby była różnica 10 blg, to pierwszy pomiar musiałby być robiony w okolicach 100°C. Poza uwalonym spławikiem nic mi nie przychodzi do głowy. CO2 może odrobinę podnieść spławik do góry, ale nie aż tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DGB 1 1 Browary Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 (edytowane) W sumie macie racje, za duża ta różnica dobrze, że czuwają tu bardziej doświadczeni, bo mi nic innego do głowy nie przychodziło Edytowane 26 Marzec 2015 przez DGB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
x-pac 1 Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 Cukromierz jest biowinu, ma takie delikatne peknięcia przy przewężeniu na całym obwodzie, nie pamiętam czy tak było od nowości mam go jakiś miesiąc, na wodzie pokazuje 0, wino wczoraj mierzyłem pokazywał 1,5 wiec wyglada na sprawny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamsky 170 1 Browary Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 (edytowane) Jeśli cukromierz jest sprawny, to prawdopodobnie masz w domu perpetum mobile. Edytowane 26 Marzec 2015 przez adamsky Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_CH 191 2 Browary Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 Papierek ze skalą w cukromierzu lata. A jak nie to Kana Galilejska. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
x-pac 1 Zgłoś Napisano 26 Marzec 2015 Cukromierz sprawny, nie wiem o co tu chodzi jutro wrzucę go do piwa na dłużej, może coś oprócz cukru go podbija, jak chwile potrzymam go w piwie to się ustabilizuje. Zaraz po włożeniu cukromierza wokół niego pojawiają się bąbelki, może jakiś gaz (CO2) podnosi go do góry? Czy to możliwe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbynieks 31 Zgłoś Napisano 27 Marzec 2015 jednemu brzeczka wybucha, drugiemu bailing rośnie...To kara Boska za pijanctwo w Poście. Skaranie... 3 krzychu_72, jacer i janisz87 dodali reakcje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbelka 22 Zgłoś Napisano 27 Marzec 2015 ciekawe co będzie 01.04 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek9999 108 Zgłoś Napisano 27 Marzec 2015 Poczekaj az dojdzie do 30Blg i zadaj porzadne drozdze. Bedziesz mial Barley Wine. (Sorry za brak polskich liter...) 1 dirk gently dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawon 147 Zgłoś Napisano 27 Marzec 2015 no to HGB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wizi 54 Zgłoś Napisano 27 Marzec 2015 Może ktoś Ci cukier dosypuje? Jeśli cukromierz jest sprawny, to innej przyczyny nie widzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dżazder 6 1 Browary Zgłoś Napisano 27 Marzec 2015 Może cukromierz opada na dno naczynia i nie może się głębiej zanurzyć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mat 27 1 Browary Zgłoś Napisano 27 Marzec 2015 No jak dla mnie to kandydatem do nagrody Nobla jestes Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
x-pac 1 Zgłoś Napisano 27 Marzec 2015 Panowie, dzisiaj zrobiłem kolejny pomiar odczekałem jakieś 10 min. Cukromierz najpierw wzniósł się na 15 i powoli spadał aż zatrzymał się na stałe na 5 blg. Ponieważ to moja 3 warka nie wiedziałem co się dzieje, ale z każdą warką nabiera się doświadczenia Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał 1 dirk gently dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr2 543 Zgłoś Napisano 27 Marzec 2015 Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał no popatrz człowiek całe życie się uczy ... i umiera głupi ale co tam, ważne żeby piwo było dobre Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawon 147 Zgłoś Napisano 28 Marzec 2015 wkładając belingometr przy pomiarze warto nim zakręcić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach