Jump to content
Msciwor

Różnice w pianie

Recommended Posts

Właśnie otworzyłem 2 butelki swojego piwa. Były rozlewane jedna po drugiej, dodałem tyle samo cukru do refermentacji i były refermentowane w tych samych warunkach. Wlałem je do identycznego szkła, identycznie umytego. Z jakiegoś powodu jedno piwo miało niesamowitą pianę, a drugie praktycznie żadnej. Chciałbym zrozumieć dlaczego? Macie jakieś pomysły?

Edited by Msciwor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura piw taka sama? Może z jednej szklanki nie wypłukałeś do końca płynu do mycia naczyń, albo jedno piwo nalewałeś w inny sposób niż drugie - sposób nalewania też ma spore znaczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura piw taka sama? Może z jednej szklanki nie wypłukałeś do końca płynu do mycia naczyń, albo jedno piwo nalewałeś w inny sposób niż drugie - sposób nalewania też ma spore znaczenie.

 

Identyczna temperatura i zawsze nalewam w mniej więcej ten sam sposób.

Może nie jest to zgodne z zasadami sztuki, ale szkło było myte w zmywarce, więc różnic też nie powinno być.

Mam zagadkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże te same? Rozdzielorz warka do kilka fementorów?

 

Jo mioł taki przypadek, ze w tej samej warce ale przy przelewie brzeczki do 3 fermentorów: pierwszy US 05, Drugi Danstar Nothingham, trzeci Danstar Bry - to przy przelaniu do butelek w pierwszym piana była szybko (po ok 2,5 tyg.), a piwo było bardziej nasycone.

 

Może to miało związek z końcowym BLG:

US05 - 3,4 BLG

Danstary po 2,9 BLG

 

Jeśli u Ciebie to jedna warka 20 litrowa i jedna po drugiej butelka to obstawiom że kapsel nieszczelny (felerny kapsel abo nie dokapslowałeś bo miołeś za mało siły ;))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże te same? Rozdzielorz warka do kilka fementorów?

 

Jo mioł taki przypadek, ze w tej samej warce ale przy przelewie brzeczki do 3 fermentorów: pierwszy US 05, Drugi Danstar Nothingham, trzeci Danstar Bry - to przy przelaniu do butelek w pierwszym piana była szybko (po ok 2,5 tyg.), a piwo było bardziej nasycone.

 

Może to miało związek z końcowym BLG:

US05 - 3,4 BLG

Danstary po 2,9 BLG

 

Jeśli u Ciebie to jedna warka 20 litrowa i jedna po drugiej butelka to obstawiom że kapsel nieszczelny (felerny kapsel abo nie dokapslowałeś bo miołeś za mało siły ;))

 

Ostatnio pękła szyjka butelki gdy kapslowałem, więc siła nie jest problemem :)

 

Dziwię się ponieważ, wszystko było identycznie z tymi piwami. Więc pewnie zrzuce to na kapsle... Ale przekonany nie jestem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś jest na rzeczy - jak butelkuję w butelki z Amber'a to piwa w nim są jakby bardziej nagazowane niż w innych :O Potwierdza mi się praktycznie za każdym razem, przy różnych warkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś jest na rzeczy - jak butelkuję w butelki z Amber'a to piwa w nim są jakby bardziej nagazowane niż w innych :O Potwierdza mi się praktycznie za każdym razem, przy różnych warkach.

Czy Amber ma coś wygrawerowane na butelkach? Zdejmuje etykiety i nie wiem, które butelki są po czym  :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amber ma często wytłoczone na butelce "BROWAR AMBER", ale nie zawsze.

 

Butelki są takie smukłe, jakby ostre. Powiedziałbym: nie "skowyrne"  :D

Edited by lukasmac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amber ma często wytłoczone na butelce "BROWAR AMBER", ale nie zawsze.

 

Butelki są takie smukłe, jakby ostre. Powiedziałbym: nie "skowyrne"  :D

 

To chyba nie to. Otworze kolejne butelki (już dzisiaj :) ) i zobaczymy. Może któraś była niedoczyszczona albo coś takiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne piwa mialy bardzo fajna piane. Wiec pewnie rzeczywiście cos nie tak z tą jedną butelką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne piwa mialy bardzo fajna piane. Wiec pewnie rzeczywiście cos nie tak z tą jedną butelką.

Ja bym obstawiał że może była nie domyta ta butelka , i z tego powodu nawet mała infekcja czy detergenty nie wypłukane .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.