Skocz do zawartości
Msciwor

Różnice w pianie

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie otworzyłem 2 butelki swojego piwa. Były rozlewane jedna po drugiej, dodałem tyle samo cukru do refermentacji i były refermentowane w tych samych warunkach. Wlałem je do identycznego szkła, identycznie umytego. Z jakiegoś powodu jedno piwo miało niesamowitą pianę, a drugie praktycznie żadnej. Chciałbym zrozumieć dlaczego? Macie jakieś pomysły?

Edytowane przez Msciwor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temperatura piw taka sama? Może z jednej szklanki nie wypłukałeś do końca płynu do mycia naczyń, albo jedno piwo nalewałeś w inny sposób niż drugie - sposób nalewania też ma spore znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temperatura piw taka sama? Może z jednej szklanki nie wypłukałeś do końca płynu do mycia naczyń, albo jedno piwo nalewałeś w inny sposób niż drugie - sposób nalewania też ma spore znaczenie.

 

Identyczna temperatura i zawsze nalewam w mniej więcej ten sam sposób.

Może nie jest to zgodne z zasadami sztuki, ale szkło było myte w zmywarce, więc różnic też nie powinno być.

Mam zagadkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże te same? Rozdzielorz warka do kilka fementorów?

 

Jo mioł taki przypadek, ze w tej samej warce ale przy przelewie brzeczki do 3 fermentorów: pierwszy US 05, Drugi Danstar Nothingham, trzeci Danstar Bry - to przy przelaniu do butelek w pierwszym piana była szybko (po ok 2,5 tyg.), a piwo było bardziej nasycone.

 

Może to miało związek z końcowym BLG:

US05 - 3,4 BLG

Danstary po 2,9 BLG

 

Jeśli u Ciebie to jedna warka 20 litrowa i jedna po drugiej butelka to obstawiom że kapsel nieszczelny (felerny kapsel abo nie dokapslowałeś bo miołeś za mało siły ;))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże te same? Rozdzielorz warka do kilka fementorów?

 

Jo mioł taki przypadek, ze w tej samej warce ale przy przelewie brzeczki do 3 fermentorów: pierwszy US 05, Drugi Danstar Nothingham, trzeci Danstar Bry - to przy przelaniu do butelek w pierwszym piana była szybko (po ok 2,5 tyg.), a piwo było bardziej nasycone.

 

Może to miało związek z końcowym BLG:

US05 - 3,4 BLG

Danstary po 2,9 BLG

 

Jeśli u Ciebie to jedna warka 20 litrowa i jedna po drugiej butelka to obstawiom że kapsel nieszczelny (felerny kapsel abo nie dokapslowałeś bo miołeś za mało siły ;))

 

Ostatnio pękła szyjka butelki gdy kapslowałem, więc siła nie jest problemem :)

 

Dziwię się ponieważ, wszystko było identycznie z tymi piwami. Więc pewnie zrzuce to na kapsle... Ale przekonany nie jestem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś jest na rzeczy - jak butelkuję w butelki z Amber'a to piwa w nim są jakby bardziej nagazowane niż w innych :O Potwierdza mi się praktycznie za każdym razem, przy różnych warkach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś jest na rzeczy - jak butelkuję w butelki z Amber'a to piwa w nim są jakby bardziej nagazowane niż w innych :O Potwierdza mi się praktycznie za każdym razem, przy różnych warkach.

Czy Amber ma coś wygrawerowane na butelkach? Zdejmuje etykiety i nie wiem, które butelki są po czym  :/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Amber ma często wytłoczone na butelce "BROWAR AMBER", ale nie zawsze.

 

Butelki są takie smukłe, jakby ostre. Powiedziałbym: nie "skowyrne"  :D

Edytowane przez lukasmac

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Amber ma często wytłoczone na butelce "BROWAR AMBER", ale nie zawsze.

 

Butelki są takie smukłe, jakby ostre. Powiedziałbym: nie "skowyrne"  :D

 

To chyba nie to. Otworze kolejne butelki (już dzisiaj :) ) i zobaczymy. Może któraś była niedoczyszczona albo coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolejne piwa mialy bardzo fajna piane. Wiec pewnie rzeczywiście cos nie tak z tą jedną butelką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolejne piwa mialy bardzo fajna piane. Wiec pewnie rzeczywiście cos nie tak z tą jedną butelką.

Ja bym obstawiał że może była nie domyta ta butelka , i z tego powodu nawet mała infekcja czy detergenty nie wypłukane .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×