Skocz do zawartości
dafit

Pytanie o chmielenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

przymierzam się do zrobienia piwka, ma to być Pale Ale ok 13blg

 

Wybicie ok 20litrów

 

słody/strzegom/:

 

Pale Ale -4,5kg

Karmelowy Jasny - 0,5kg

Pszeniczny - 0,4 kg

 

 

drożdże us-05

 

 

Chmiele:

 

mam do wyboru

 

Citra, Cascade US, Columbus, Iunga, EKG,  Simcoe, Motueka,

 

Nie mam doświadczenia z chmielami i nie chcę przedobrzyć. Lubię piwa dość goryczkowe, ale też nie chcę też go zrobić wybitnie goryczkowego.

 

Myślałem o:

 

Columbus 25g - 60'

Cascade 20g -10'

Citra 20g - 10'

Cascade 20g -0'

Citra 20g - 0'

 

Na zimno 3dni:

 

Cascade 30g

Citra 30g

Motueka 30g

Simcoe 30g

 

Nie będą się gryzły któreś z tych chmieli ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W kalkulatorze wychodzi 65 ibu, to jest sroga goryczka w 13 :D
Bardzo dużo dajesz na zimno, w którymś artykule (ale teraz nie mogę znaleźć) widziałem podział 1 część na whirpool, 3 na zimno. Możesz trochę zmniejszyć (jak dasz po 20g każdego to i tak już jest bardzo dużo) i te 40g sypnąć na whirpool. Na goryczkę bym zmniejszył tego columbusa do 15g i dał resztę na zimno.

Edytowane przez Sławek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie za duży misz-masz z tymi chmielami na zimno. Na zimno daj Cascade/Citra oraz Simcoe/Columbus po 30 g każdego. Również IMO przegiąłeś ze słodem karmelowym. Przy takim zasypie wyjdzie ci karmelowy ulepek, chyba, że lubisz takie piwa. Dlatego sugeruję zmniejszyć jego ilość do 200 - 300 g. Reszta jest ok. Zatrzyj na wytrwanie i będzie git :)  

 

Edit: Kosztem karmelowego zwiększ ilość słodu pszenicznego.  

Edytowane przez mat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedzi, zaczynam odmierzać słód i do dzieła :

 

Pale Ale - 5kg

Pszeniczny - 1kg

Karmelowy jasny - 0,250kg

 

Zacieranie na lenia słody wrzucę do 15l wody i temp. 69st, znając życie spadnie do ok 67st

 

czas zacierania min 60min do uzyskania negatywnej próby jodowej.

 

wysładzanie za pomocą wężyka z oplotu partiami po 5 litrów do uzyskania brzeczki przed gotowaniem 11blg

 

Chmielenie :

 

Columbus 15g na 60min

Mech irlandzki - 5 gram uwodniony - 10min

Citra i Simcoe po 25g na 0min

Citra i Simcoe po 25g przy studzeniu brzeczki przy ok 75st

 

Chłodzenie w wannie wspomagane zamrożonymi PETami

 

Drożdże bez zmian us-05

Edytowane przez dafit

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz to za dużo tej pszenicy. 600 g wystarczy :) nie szkoda ci ctz na goryczke? A co z chmieleniem na zimno. Z 50 g wypadało by sypnac.

Edytowane przez mat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak może być szkoda CTZ na goryczkę, skoro można ma tyle AK i można go użyć stosunkowo małą ilość?

 

Co do chmielenia na zimno to przecież nie jest konieczne - chmielenie Hop Stand podczas chłodzenia daje równie ciekawe efekty.

Fakt, że najlepiej połączyć obie te metody, ale 100g chmielu na aromat w zwykłym Pale Ale to już chyba lekka przesada.. a bawić się po 25g tu, 25g tam to już zabawa, niekoniecznie warta zachodu :)

Edytowane przez ThoriN

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem muszę więcej korzystać z kalkulatorów przy wyliczaniu zasypu.. bo ilość jaka mi wyszła zmusiła mnie /ze względu na dysponowany sprzęt/ na trochę kombinacji i zrobiłem tak:

 

nastawiłem wiaderko nr 1 z chmieleniem wg schematu z drożdżami us-05 /ok 24l

 

jako że miałem jeszcze nadmiar brzeczki niechmielonej  postanowiłem zrobić klona ŻAPA :) /wiaderko nr 2/,

Dodałem resztkę glukozy co miałem, trochę wody, chmielu IUNGA na goryczkę 15g,  a na aromat na 5min dałem po ok 20g citry z 2013 i chinooka 2013

wyszło ok 17l o 11blg które zadałem s-04

Wiaderko nr 2 przetrzymam ciut dłużej na burzliwej by od razu butelkować

 

Natomiast Piwko z wiaderka nr 1, zleję na cichą i będę chmielić po 25g Citra i Simcoe

 

Jeśli chodzi czy szkoda CTZ na chmielenie na goryczkę to tak jak kolega ThoriN napisał jest ekonomiczny przy zasypie, więc nie jest aż tak szkoda :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×