Skocz do zawartości
Bonnie Rotten

Słabe nagazowanie lagera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem ze słabym nagazowaniem lagera, który leżakował ponad miesiąc w temperaturze 5 stopni C. Po miesiącu w butelkach jest trochę gazu, ale stanowczo za mało, poza tym czuć w smaku jeszcze nieprzefermentowaną glukozę. Nie dawałem gęstwy do refermentacji i to chyba był mój błąd, ale czytałem tutaj, że po miesiącu powinien się i tak nagazować. Jak to więc naprawdę jest? Czy czekać dalej czy otwierać i dodać gęstwy do każdej butelki?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

​A wtedy nie będzie jakichs posmaków piw górnej fermentacji czy można to pominąc przy tak małej ilości glukozy?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Za 3 miesiące to w piwnicy będzie już 18 C, a innymi warunkami nie dysponuję.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Po zabutelkowaniu, zawsze pilsy trzymałem tydzień w temp. pokojowej. Nic się z nimi nie działo. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×