Skocz do zawartości
lechu67

Projekt na studia.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Jestem studentem na politechnice wroclawskiej na ostatnim roku studiów, i mam do wykonania dosyć duży projekt. Wraz z 4 innymi osobami, mamy założyć fikcyjna firmę i  ją stworzyć od podstaw. Co za tym idzie ?

Każdy jest za cos odpowiedzialny (konstruktor, technolog, marketing, produkcja,  jakość, logistyka itp..), mi się przytrafiła ‘technolog-konstruktor’. Cokolwiek to znaczy, musze wiedzieć jak się waRZy piwo, gdzie, czego używam ,ile, na ile itd.. aby móc przekazać koledze od produkcji aby mógl zaplanować hale wraz z Layoutami itp..  i koledze z logistyki aby mógł zamówić odpowiedni składniki, butelki itp…

 

Nie szukam wiedzy o każdej przerwie w warzeniu , wpływie danych składników na smak, tylko ogólnie taką abym wiedział jak zrobić piwo i w czym na skale masową.

 

Generalnie postanowiliśmy, że nasza firma będzie na razie sprzedawać  4 browary

 

typowy mieszczuch – klasyczny, jasny lager

uroczy dandys – delikatne piwo pszeniczne

klawy absztyfikant – piwo typu ale

ancymon – piwo z dodatkiem cynamonu

 

Do pory udało mi się uzyskać taka wiedze na temat produkcji piwa :

https://docs.google.com/document/d/1Risze84iEK1uyIkUKBiBPHAnxiFD24Deh7nMJBUqYKo/edit?usp=sharing

 

Jest to dokument gdzie głównym moim celem było opisanie etapów produkcji piwa fokalizując się na potrzebnych mi maszynach i ilościach składników. Możliwe, że jest w nim dużo błędów, bardzo prosiłbym o wskazanie takowych, i ewentualnie komentowanie dokumentu (jest taka opcja włączona)

W skrócie:

„Reasumując firma potrzebuje :

 

Śrutownika

Kadź zacierną

Kadź filtracyjną

Kocioł warzelny

Kadź wirową (osadową)

Płytkowy wymiennik ciepła

Kadzie fermentacyjne

Tanki leżakowe

Maszynę do filtracji piwa (kartonowe filtry namułowe)

(Maszyna do pasteryzacji)

Rozlewnie.”

 

Ile czasu zajmuja poszczegolne etapy ? ile srednio czasu trwa wyprodukowanie jednej warki ?

 

Informacje o ilości skladnikow potrzebnych jest bardzo ciężko znaleźć, pewnie dlatego, że to zależy od piwa. Lecz mimo wszystko może ktoś mi odpowie, ile mniej więcej stosuje się poszczególnych składników na 0.5l piwa typu lager ?

 

Wiem, że pszeniczne różni się tym ze mamy +50% słodu pszenicznego razem z jęczmiennym i jest to piwo górnej fermentacji.

 Czy produkując piwo pszeniczne mogę trzymać się schematu produkcji jaki przedstawiłem w dokumencie czy gdzieś są jakieś różnice ? Czy potrzebuje jakiś dodatkowych maszyn ? Może skladnikow ?

Te same pytania tyczą się dwóch następnych piw.

 

 

 

Pytanie z innej beczki – jaką mniej więcej ma wydajność typowy regionalny browar ? ( ok. 200 000 hl /rok ?)

 

Przepraszam jeżeli gdzieś popełniam duży błąd w ‘rozumieniu’ piwa, lecz startuje od początku, a jasnych i konkretnych informacji na ten temat nie ma.

 

Dziekuje za cierpliwość ;)

Edytowane przez lechu67

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja to wszystko (na prawie) miałem opisane w swoim skrypcie na biotechnologię żywności. Był dokładny schemat ideowy, opis każdej operacji i procesu jednostkowego, opis sprzętu dosyć dokładny wraz z alternatywnymi rozwiązaniami, rodzaje surowców zależności od stylu warzonego piwa, no generalnie wszystko o co pytasz. Dlatego wydaje mi się, że najlepiej jak wypożyczysz odpowiednie książki, pewnie masz jakieś wymagania prowadzącego w stosunku do źródeł np. 70% muszą stanowić książki? Podobnie jak robiłem projekt technologiczny na inny przedmiot (masło, czekolada mleczna) to praktycznie wszystko znaleźliśmy w bibliotece, w internecie trochę gorzej o takie rzeczy chyba, że ktoś Ci tutaj opisze cały proces i będziesz mógł to uwzględnić w źródłach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Według arkuszy kalkulacyjnych udostępnionych na tym forum do wyprodukowania 1000 l piwa 12* BLG potrzeba:

230 kg słodu

1500 l wody (+mycie i takie tam)

800 g chmielu

9/4,5 l drożdży (dona/górna ferm.) i zwiększa się wraz z wiekiem gęstwy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×