Skocz do zawartości

Browar bez kicka


Rekomendowane odpowiedzi

 #6 AIPA 15,5 BLG (18.09.2015)  z/s Twój Browar

 

 

Zasyp:

Słód Pale Ale 4,8 kg

Słód  Crystal 150  0,4 kg

Słód Aroma 0,2 kg

 

16 litrów wody

 

Zacieranie:

67°C - 90 minut (+15 min - negatywna próba jodowa)

77°C - 5 min, mash out

 

Filtracja i wysładzanie:

4x4 litry, 2x2 litry - 78°C

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Bravo (13,7 alfa), 35 g na 60 min

Cascade (7,7 alfa), 20 g na 15 min

Citra (13,5 alfa), 25 g na 10 min

Cascade (7,7 alfa), 25 g na 5 min

Citra (13,5 alfa), 25 g na 3 min

 

Mech irlandzki, 5 g na 15 min

 

15,5° BLG

 

 

Fermentacja:

BLG 15,5°przy 20 L (19.09.2015, 00.30 h)

Drożdże: Safale US-05

Fermentacja w temp. 19°C

 

25/09/2015 - BLG 2,5° - 26.09 zastanowimy się czy zlewać na cichą czy pozostawić w tym fermentatorze i tak chmielić, oczywiście za kilkanaście dni.

27/09/2015 - BLG 2° - przelanie na cichą

 

Chmielenie na zimno:

Citra (13,5 alfa), 15 g na 6 dni przed rozlewem

Cascade (7,7 alfa), 15 g na 6 dni przed rozlewem

 

Rozlew: 12.10.2015

 

 

Zbite drożdże to efekt użycia mchu irlandzkiego.

 

post-11879-0-98309500-1443424717_thumb.jpg

 

Szczegóły warzenia:

 

16.20 - Zasyp przy 71°. Temperatura spada na 67°, po godzinie 62° więc podgrzewam.

            Po 90 minutach wydaje mi się że próba jodowa pozytywna choć dziwne że po takim czasie, w każdym razie próbuje po raz kolejny i z racji tego gotowanie łącznie trwa 1.45 h

 

18.05 - Próba jodowa ok. Podnosimy temp.

18.20 - Temp 77°. 5 minut. Mash out

18.45 - Filtracja.

18.55 - Wysładzanie. 3x4 litry

             Po spłynięciu 20 L BLG 15°

             Dolewamy 2x2 litry - Uzyskujemy łącznie 26 L przy BLG 13°

19.45 - Koniec wysładzania. Gar na palnik

20.25 - Początek gotowania.

21.30 - Koniec gotowania, BLG 15.5°

21.35 - Chłodzenie. Pierwszy raz w chłodnicy. Efekt mizerny. Do 20° spada w ciągu 1.25 h. Temperatura wody w kranie 20°, być może przez to tak długo?

23.00 - Koniec chłodzenia.

23.05 - Whirpool i oddzielenie chmielin. Znów zawaliłem. Słabo zamieszane i za krótko czekałem. Na koniec wężyka założyłem druciaka kuchennego, który się zapchał. Trochę frustracji i błędów. W efekcie spływa tylko 16 litrów. Reszta zlana do osobnego gara i na drugi dzień rano po wcześniejszym przegotowaniu i wychłodzeniu udaje się odzyskać jeszcze 4 litry. Przy tym wszystkim tyle kombinowania że jak te piwo wyjdzie to będzie cud.

00.30 - Zadanie drożdży

Fermentacja przy 19°

 

UWAGI:

 

1. Dowiedzieć się dlaczego tak długo brzeczka była chłodzona chłodnicą.

2. Usprawnić/poprawić proces oddzielenia chmielin po gotowaniu. Kurde wcześniej takich problemów nie było.

4. Chmiele Citra i Cascade pięknie pachną :]

3. Jak piwo wyjdzie to będzie cud. Chyba za długa przerwa od ostatniego warzenia.

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

 #7 PILS 15 BLG (15.02.2016)  Artur Olender (lekko zmodyfikowany)

 

 

Zasyp:

Słód pilzneński 5 kg

 

16 litrów wody

 

Zacieranie:

64°C - 25 minut

73°C - 35 min,  (negatywna próba jodowa)

76°C - Mash Out

 

Filtracja i wysładzanie:

3x4 litry, 1x2 litry - 78°C

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Marynka (9,5 alfa), 25 g na 0 min

Marynka (9,5 alfa), 25 g na 30 min

Lubelski (3,6 alfa), 30 g na 60 min

 

Gotowanie 75 min

 

15° BLG

 

 

Fermentacja:

BLG 15°przy 22 L (15.02.2016, 19.40 h)

Drożdże: Fermentis Saflager W-34/70

Fermentacja w temp. 8°C

 

Rozlew: 

29.02.2016 - 6 BLG

02.03.2016 - 6 BLG

09.03.2016 - przelanie na cichą - 2.5 BLG

BLG końcowe: 2.5 BLG

Rozlew 13.03.2016 

50 gr syropu  z cukru

 

Szczegóły warzenia:

 

1. Zasyp do wody 16 l o temp 68°

2. Pierwsza przerwa 64° - 25 min

3. Druga 73-74° - 35 min

4. Filtracja 3x4 L i 1x2 L = 14 L

5. Wysładzanie - 30 min

Pomiar po wysładzaniu 14 BLG przy 26 L. Dodaje 1 litr wody

6. Koniec gotowania 16 BLG. Dodaje 1,5 L wody

7. Chłodzenie do 15° - 30 min, 15 BLG

8. Drożdże zadane przy 15° i przeniesione do pomieszczenia gdzie jest 8° (błąd, drożdże powinny być zadane w tej samej temp, drugi błąd, że tylko jedna paczka)

9. Odzysk brzeczki po gotowaniu 0,8 L

 

10. Porażka a nie pils ale wypije się :]

02.03.2016  BLG utrzymuję się na poziomie 6 to efekt zadania tylko jednej paczki drożdży suchych. 

Po konsultacji na forum fermentator przeniesiony do temp około 10-11 na tydzień czasu, po tym planowana jest cicha kolejny tydzień

09.03.2016 temp nawet 13° - BLG zeszło do 2,5

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 #8 AIPA 16 BLG 22 Litry (16.02.2016)  

 

 

Zasyp:

Słód pale ale 5 kg

Słód monachijski 0,7 kg

Słód Carapils 0,3 kg

 

18 litrów wody

 

Zacieranie:

68°C - 60 minut

76°C - 10 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

2x4 litry, 1x3 litry, 2x1 litr - 78°C

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Cascade (6,1 alfa), 35 g na 60 min

Cascade (6,1 alfa), 25 g na 30 min

Cascade (6,1 alfa), 30 g na 15 min

Cascade (6,1 alfa), 10 g na 1 min

Centential (8,5 alfa) 30 g na 1 min

 

 

Gotowanie 90 min

 

16° BLG

 

 

Fermentacja:

BLG 16°przy 22 L (16.02.2016, 19.30 h)

Drożdże: US-05

Fermentacja w temp. 17°C

 

Rozlew: 

29.02.2016 - 3,5 BLG

02.03.2016 - 3 BLG - przelanie na cichą

09.03.2016 - chmielenie na zimno 50 gr Amarillo (8,9 alfa)

BLG końcowe:  3 BLG

Rozlew 13.03.2016 

130 gr syropu z cukru

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 #9 AAA American Amber Ale 12,5 BLG 24 Litry (10.03.2016)  Twój Browar


 


 


Zasyp:


Słód pale ale 3,75 kg


Słód monachijski 1 kg


Słód Crystal 150  0,4 kg


 


18 litrów wody


 


Zacieranie:


68°C - 70 minut


78°C - 5 minut


 


Filtracja i wysładzanie:


17 litrów - 78°C


 


Gotowanie:


Chmielenie:


Bravo, 20 g po 10 min od początku gotowania na 60 min


Wilamette, 31 g na 10 min


Wilamette, 31 g na 1 min


Cascade, 25 g na 1 min


 


Gotowanie 70 min


 


15,5° BLG


Dolewam 4,5 litra wody, BLG 12,5°


 


 


Fermentacja:


BLG 12,5°przy 24 L (10.02.2016, 15.30 h)


Drożdże: US-05


Fermentacja w temp. 17°C


 


Rozlew: 


08.04.2016


BLG końcowe 1°


130 gram syropu z cukru


Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 #10 Sweet Stout  23 Litry 12,5 BLG (11.06.2016)  


 


 


Zasyp:


Słód pale ale 3 kg


Słód monachijski 1 kg


Słód czekoladowy  0,3 kg


Jęczmień palony  0,3 kg


 


Chmiele:


- marynka 30 g


- laktoza 750 g


 


16 litrów wody


 


Zacieranie:


68°C - 70 minut


72°C - 10 minut


Mash Out


 


Filtracja i wysładzanie:


14 litrów - 76°C


25 L 13°BLG


 


 


Gotowanie:


Chmielenie:


Marynka 30 g  9,5% na 60"


Laktoza 750 g na 45"


 


Gotowanie 60 min


 


° 14 BLG, dolewka 3 litry wody 


końcowe BLG 12,5


 


 


 


Fermentacja:


 


Drożdże: Pure Ale Yeast - Gozdawa


Fermentacja w temp. 18°C


 


Rozlew: 


16.07.2016


Syrop z 130 gram cukru


BLG 5,5° - minus laktoza czyli około 3° 


 


Ps. szczęście w nieszczęściu. Zepsuła się kapslownica, na szczęście na ostatniej butelce  :)


Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 #11 Belgian Pale Ale  21L 12,5 BLG (18.07.2016)  - piwopiweczko.pl


 


 


Zasyp:


Słód pale ale 2,8 kg


Słód monachijski I 1 kg


Słód Cara-Pils  0,2 kg


Słód Special W  0,25 kg


 


Chmiele:


- goryczkowy Junga 15g


- aromatyczny Fusion 50g


 


15 litrów wody


 


Zacieranie:


62°C - 40 minut


72°C - 20 minut


Mash Out


 


Filtracja i wysładzanie:


14 litrów - 76°C


25 L przy 12.5 BLG


 


Gotowanie:


Chmielenie:


- Iunga 15 g na 60 min


- Fusion 10 g na 30 min


- Fusion 20 g na 15 min


- Fusion 20 g na 0 min


 


Gotowanie 60 min


 


14 BLG, dolewka 2,2 litry wody 


końcowe BLG 12,5


21 L


 


 


Fermentacja:


 


Drożdże: Gozdawa - Belgian Fruit i Spice Ale Yeast


Fermentacja w temp. 18°C


Burzliwa i cicha w jednym fermentatorze


 


Rozlew: 


105 g na 20 L


2 BLG


01.09.2016


Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

#12 AIPA  21L 15 BLG (18.02.2017)  


 


 


Zasyp:


Słód Pale Ale  Malteurop  5 kg


Słód karmelowy ciemny Caraaroma 0,5 kg


 


Chmiele:


Chmiel Chinook 30 g


Chmiel Citra 50 g


Chmiel German Cascade 50 g


Chmiel Cenntenial  30 g


 


19 litrów wody


 


Zacieranie:


64°C - 60 minut


72°C - 10 minut


Mash Out


 


Filtracja i wysładzanie:


13 litrów - 78°C


26 L przy 11.5 BLG


 


Gotowanie:


Chmielenie:


Chinook 30 g na 60 min


Cascade 20 g na 15 min


Citra 25 g na 10 min


Cascade 20 g na 5 min


Citra 25 g na 3 min


 


Gotowanie 60 min


 


16,5 BLG na 22 l, dolewka 2,2 litry wody 


końcowe BLG 15


21 L


 


 


Fermentacja:


 


Drożdże:  SAFALE US-05


Fermentacja w temp. 14-15°C


Burzliwa 2 tyg


Cicha 2 tyg - dodaje 30 gr Cenntenial + 10 Cascade na zimną


 


Rozlew: 


 


18.03.2017 


90 gr syropu z cukru


Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#13: BELGIAN PALE ALE 12,5°BLG - z/s piwopiweczko.pl. 22/04/2017

 

 

Zasyp:

 

 

Słód pale ale 2,8 kg

 

Słód monachijski 1 kg

 

Słód Cara-Pils 0,2 kg

 

słód Special W 0,25 kg

 

 

15 litrów wody

 

 

 

Zacieranie:

 

 

64 st. C - 40 min

 

72 st. C - 20 min

 

76 st. C - MashOut

 

 

 

Filtracja i wysładzanie:

 

 

14 l wody

 

BLG 10

 

 

 

Gotowanie:

 

 

Chmielenie:

 

Iunga , 15 g na 60 min

 

Fusion , 10 g na 30 min

 

Fusion, 20 g na 15 min

 

Fusion, 20 g na 0 min.

 

 

 

Fermentacja:

 

 

20 litrów przy 12,5°BLG

 

Drożdże Gozdawa - Belgian Fruit i Spice Ale Yeast dodane przy temp 19°

 

Fermentacja w temp. 19°

 

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#14 Made In Poland IPA  23L 14 BLG (19.01.2018)  Twój Browar

  

 

 

Zasyp:

Słód pale ale 5,25 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

Słód karmelowy 30EBC 0,35 kg

 

18 litrów wody

 

Zacieranie:

67°C - 90 minut

78°C - 5 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

16 litrów - 78°C (po 20 l najprawdopodobniej przytkany wężyk i kombinacje)

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Iunga, 30 g na 60 min

Puławski, 37 g na 15 min

Cascade PL, 62 g na 10 min

Oktawia PL, 37 g na 10 min

 

Cascade PL 62 g oraz Chinook PL 37g pójdzie na cichą

 

Gotowanie 60 min

 

14° BLG (po korektach 16 BLG+3 litry wody = 14 BLG)

 

 

Fermentacja:

burzliwa:

BLG 14°przy 24 L (19.01.2018, 21.00 h)

Drożdże: US-05

Fermentacja w temp. 18°C

28.01.2018 - BLG 2

 

cicha:

29.01.2018 (BLG2)

30.01.2018 dodane Chinook PL 37 gram

31.01.2018 dodane Cascade PL 62 gram

 

Rozlew: 

 

BLG końcowe:  2

Rozlew: 06.02.2018

 gr syropu z cukru: 140

 

Niestety wyszło niecałe 23 L

 

UWAGI: Nie spożywać piwa podczas ważenia - zapomniałem napowietrzyć brzeczki :/

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

#15 AIPA 15 BLG 22 Litry (18.05.2019)  

 

 

Zasyp:

Słód pale ale 5 kg

Słód monachijski 0,7 kg

Słód Carapils 0,3 kg

 

16 litrów wody

 

Zacieranie:

67°C - 90 minut

78°C - 5 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

13 litrów - 78°C ciągłe

 

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Columbus  35 g na 60 min

Equanot  25 g na 15 min

Equanot  25 g na 5 min

Citra  30 g na 1 min

 

 

Gotowanie 60 min

chłodzenie - 30 min do temp 18"

 

 

Fermentacja:

BLG 15°przy 22 L (18.05.2019)

Drożdże: US-05

Fermentacja w temp. 15°C. Temp brzeczki 18*

Burzliwa: od 18.05-02.06 (2 tyg)

31.05 - BLG 3*

02.06 - BLG 2,5 *

Przelanie na cichą 02.06 - 14.06.2019

10.06 - chmielenie na zimno 50 gr Glacier (5 dni)

 

BLG końcowe:  2*

 

Rozlew: 

120 gr syropu z cukru - 14.06.2019

 

UWAGI:

Chmiel Columbus - w zapachu słaby, mam nadzieję że da odpowiednią goryczkę

Citra jak zwykle świetna w zapachu

Equanot stosowany po raz pierwsz w zapachu świetny

Glacier - ok 

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#16 DUNKELWEIZEN 11 BLG 18 L (15.06.2019)  

Niestety z racji śrutowania młynkiem do kawy wydajność słaba. Ekstrakt także wyszedł mniejszy od założonego. 

 

 

Zasyp:

Słód pszeniczny 2,45 kg

Słód monachijski 1,4 kg

Słód karmelowy jasny 0,15 kg

Słód karmelowy ciemny 0,25 kg

 

16 litrów wody

 

Zacieranie:

66°C - 50 minut

72°C - 20 minut

76°C - 5 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

16 litrów - 76°C ciągłe

do 23 L

Po wysładzaniu BLG 8,5 - zbyt mało

 

 

Gotowanie 90 min z racji niskiego blg po wysładzaniu:

Chmielenie:

Lubelski  25 g na 60 min

 

chłodzenie - 30 min do temp 22"

 

Fermentacja:

BLG 11°przy 18 L (15.06.2019)

Drożdże: Safbrew WB-06

Fermentacja w temp. 22°C. 

Burzliwa: od 15.06-15.07 bez przelewania na cichą

BLG końcowe:  6*

 

Rozlew: syrop  z 105 gr cukru

Podpiwek mi raczej wyszedł a nie piwo, no coż i wtopę trzeba zaliczyć.

 

 

A tak wygląda ześrutowany słód przy pomocy starego elektrycznego młynka do kawy. Jak widać albo jest za bardzo zmielony albo pozostały całe ziarna. Po wysładzaniu można też zobaczyć że zrobiła się jednolita masa. Niestety łuski nie były takie jakie powinny być  także filtracja nie przebiegła tak jak powinna. Udało się jedynie  bez problemu zlać brzeczkę. Bałem sie że filtacja szybko utknie i wężyk się zapcha ale na szczęście nie było takiej sytuacji. 

 

 

P90614-225946.jpg

P90614-230957.jpg

P90614-231327.jpg

P90615-092607.jpg

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#17 Irish Red Ale 12,5 BLG 20 L (31.10.2019)  - piwopiweczko.pl (zmodyfikowana temperatura warzenia)

 

 

Zasyp:

Słód pilzneński  1,5 kg

Słód monachijski I 2 kg

Słód Carapils 0,15 kg

Słód Karmelowy 30  0,25 kg

Słód Caraaroma 0,15 kg

Słód barwiący 0,05 kg

 

15 litrów wody

 

Zacieranie:

 

Zasyp 68°C w efekcie temp spada do 67°C  - (Słód barwiący  dodany w temp 72°C)

67°C - 66°C - 10 minut

62°C - 63°C - 30 minut

73°C - 30 minut

77°C - 5 minut

 

Przed wysładzaniem 16 BLG

 

Filtracja i wysładzanie:

16,5 litrów - 78°C ciągłe (filtracja - 20 min, wysładzanie 35 min)

Po wysładzaniu BLG 10,5

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Iunga  10 g na 60 min

Horizon  15 g na 30 min

Horizon  15 g na 10 min

 

Gotowanie 60 min

chłodzenie - 55 min do temp 18" -zbyt długo

 

Fermentacja:

BLG 12,5°przy 20 L

Drożdże: Gozdawa Pure Ale Yeast 7

Fermentacja w temp. 14-15°C - trochę zimno ale ruszyło

Burzliwa: od 31.10-24.11

BLG 3*

 

 

Rozlew: 

100 gr syropu z cukru - 24.11.2019

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#18 WEAST COAST IPA 14 BLG 22 L (25.01.2020) 

 

 

Zasyp:

Słód pilzneński  4 kg

Słód Pale Ale  1 kg

Płatki jęczmienne 0,4 kg

 

17 litrów wody

 

Zacieranie:

 

65°C - 66°C - 90 minut

78°C - Mashout

Problemy i kolejna nauka:

spadek tempetarury i napowietrzenie

 

Filtracja i wysładzanie:

16 litrów - 78°C ciągłe

Po wysładzaniu BLG 12,5 i około 27L

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Chinook  20 g na 60 min

Mosaic  20 g na 5 min

Mosaic  25 g na 0 min

Chinook  20 g - Whirlpool, nie zamierzone, po prostu zapomniałem dodać na 10 min

 

Gotowanie 90 min

chłodzenie - 20 min do temp 18"

 

Fermentacja:

BLG 14°przy 22 L

Drożdże: FM Zielone Wzgórza

Fermentacja w temp. 18°C

Burzliwa: od 25/01/2020 22.00

Cicha: 7 dni

Chmielenie na zimno 3 dni przed końcem zastosowaniem dna z Ikei rozczarowało mnie, słaby aromat. Być może mogłem po 1-2 dniach wstrząsnąć lub zamieszać.

Citra 50 gr

Centennial 50 gr

BLG końcowe ok 3.2*

 

 

Rozlew: 15.02.2019 103 gr cukru

 

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#19 MILKSHAKE MANGO IPA 14 BLG 19 L (14.02.2020) 

 

 

Zasyp:

Słód pilzneński  4 kg

Płatki pszeniczne 1 kg

Płatki owsiane 0,8 kg

 

15 litrów wody

 

Zacieranie:

 

66°C - 67°C - 60 minut

71-72°C  - 30 minut do negatywnej próby jodowej

78°C - Mashout

 

Filtracja i wysładzanie:

20 litrów - 78°C - zbyt gęsty zacier, problemy z filtracją - w sumie wysładzanie trwało 2 godziny

Po wysładzaniu BLG 12

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Equanot  50 g na 1 min

 

Gotowanie 70 min

chłodzenie - 25 min do temp 18"

Słabo wyszło po wysładzaniu, w efekcie uzyskane tylko 19 L. 13,5-14 BLG, po dodaniu laktozy 15,5 BLG

 

Chmielenie na zimno:

Mosaic 55 gr

 

Fermentacja:

BLG 14°przy 19 L

Drożdże: FM Zielone Wzgórza - gęstwa

Fermentacja w temp. 18°C

Burzliwa: od 14/02/2020 22.00

 

Po 3 dniach dodana pulpa z mango

 

Rozlew 15.03.2020. końcowe BLG uwzględniając laktozę i mango to 10 według reflektometru

100 gr lukozy na 17 L

 

Problem z fermentacja, przynajmniej tak mi się wydaje. Ruszyła po 12 godzinach trochę pobulgotała i przestała. Brak oznak piany,jedynie gęsta warstwa jak na zdjęciu. Zobaczymy czy tak drożdże się zachowały czy infekcja. Dodałem mech irlandzi 10 min przed końcem gotowania. 

 

Przy rozlewie smak fajny, czuć dobrzr mango. Ostatnie odczucie to lekko piekąca goryczka. Myślę że są to garbniki przez problem z wysladzaniem.

IMG_20200215_133432.jpg

IMG_20200215_133457.jpg

 

Po 24 godzinach fermentacja mocno ruszyła. Ten kożuch to najprawdopodobniej drożdże. Po przelaniu na fermentacje było dużo żuru, bardzo mętne piwo, to też pewnie wpłynęło na taki stan. Zobaczymy dalej.

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#20 AIPA 16,5 BLG 27 L (28.03.2020) 

 

 

Zasyp:

Słód Pale Ale  5,2 kg

Słód monachijski I 2 kg

 

Chmiele:

Citra - 40 gr

Amarillo - 40 gr

Cascade - 40 gr

Centennial - 30 gr

 

21 litrów wody

 

Zacieranie:

 

66°C - 67°C - 60 minut

72°C  - 10 minut

78°C - Mashout

 

Filtracja i wysładzanie:

15,5 litrów - 78°C ciągłe

Po wysładzaniu BLG 16,5

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Citra  40 g na 60 min

Cascade  20 g na 20 min

Amarillo  10 g na 10 min

Amarillo  10 g na 5 min

Amarillo  10 g na 3 min

Cascade  10 g na 0 min

 

Po gotowaniu 18 BLG, dolewam 3 litry wody. BLG końcowe 16,5

 

Gotowanie 70 min

chłodzenie - 40 min do temp 18"

 

Fermentacja:

BLG 16,5°przy 27 L

Drożdże: US-05

Fermentacja w temp. 16°C, temperatura brzeczki 19C

Burzliwa: od 28/03/2020 22.00 do 08/04/2020

Cicha: od 08/04/2020 do 

 

Chmielenie na zimno (17.04.2020)

Centennial  30 gr

Amarillo 10 gr

Cascade 10 gr

BLG końcowe  4

Zawartość alkoholu ok 7.2

 

 

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#21 Pale Ale na słodko 15 BLG 29 L (03.05.2020) 

https://brewness.com/pl/recipe/karmelowe-na-slodko/view

 

Zasyp:

Słód Pilzneński Viking Malt 5kg  (miało być 4 kg ale z rozpędu wsypałem całą zakupioną paczkę czyli 5 kg)

Słód Wiedeński Viking Malt 2kg 

Słód Carared Weyerman 0,5 kg

 

21 litrów wody

 

Zacieranie:

 

65°C - 10 minut

72°C - 50 minut

78°C - Mashout

 

 

Filtracja i wysładzanie:

17 litrów - 78°C ciągłe do 4-5 BLG

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Marynka  18 g na 60 min

East Kent Golding (UK)  15 g na 10 min

 East Kent Golding (UK)  15 g na 0 min

 

Gotowanie 80 min

chłodzenie - 50 min do temp 18"

 

Po gotowaniu 18,5 BLG przy 24 L

Dolewam 5 L wody w efekcie czego otrzymuję 15 BLG i 29 L

 

Fermentacja:

Drożdże: Safale S-04

Fermentacja w temp. 18°C

Burzliwa bez przelewania na cichą : od 03/05/2020 - 30/05/2020

 

Rozlew: 30.05.2019 180 gr glukozy

ok 3,5-4 BLG

ok 6 % alkoholu

 

Pierwsze wrażenie podczas rozlewu - piwo w smaku dokładnie o jakie mi chodziło, dość słodkie a'la "raciborskie klasyczne", które bardzo lubię. Piwo deserowe. Płci przeciwnej bardzo smakuje czym są bardzo zaskoczone. Niska goryczka i słód dzięki czemu przy piwku można posiedzieć i wolno delektować. Jedyny minus to zbyt duży ekstrakt i moc. W zamiarze miało być ok 12 BLG i 5% alkoholu. Niestety o ten 1 kg słodu pilzneńskiego przysadziłem. Ogólnie ok i na pewno jeszcze zrobię takie piwko. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

#22 APA cascade/citra 13 BLG 24 L (18.04.2021) 

 

 

Zasyp:

Słód Pale Ale  2,5 kg

Słód monachijski  1,25 kg

Słód wiedeński  1,25 kg

Crystal 150 - 0,35 kg

 

Chmiele:

Citra - 50 gr

Cascade - 158 gr

 

15 litrów wody

 

Zacieranie:

 

67-68°C - 70 minut

78°C - 5 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

19 litrów - 78°C ciągłe

Po wysładzaniu BLG 13

 

Gotowanie:

Chmielenie:

po 10 minutach gotowania

Cascade  30 g na 60 min

Cascade  12 g na 30 min

Cascade  12 g na 15 min

Cascade  30 g na 10 min

Cascade  12 g na 5 min

Cascade  12 g na 1 min

Cascade  20 g na 0 min

Po gotowaniu 14 BLG, dolewam 1,7 litra wody. BLG końcowe 13 przy 24 L

 

Fermentacja:

Drożdże: US-05

Fermentacja w temp. 15-16°C, trochę za niska

Burzliwa: od 18/04/2021 do 02/05/2021 - 14dni

Cicha: od 02/05/2021 do 10/05/2021 - 8 dni

 

Chmielenie na zimno (02.05.2021)

Cascade 30 gr - pierwszego dnia przelania na cichą

Citra 50 gr - 4 dnia przelania na cichą

BLG końcowe  3

Zawartość alkoholu ok 5,2%

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

#23 EXTERMINATOR - Double AIPA 17 BLG 20 L (06.01.2022) Twój Browar po własnych modyfikacjach 

 

 

Zasyp:

Słód Pale Ale  5,5 kg

Słód monachijski  1,5 kg

Aroma  0,2 kg

Crystal 300  0,3 kg

 

Chmiele:

Citra - 50 gr

Cascade - 30 gr

Summit - 32 g

Amarillo - 90 gr

Razem: 202 gr chmielu

 

20 litrów wody

 

Zacieranie:

 

67-68°C - 90 minut

78°C - 5 minut (tego zapomniałem zrobić)

 

Filtracja i wysładzanie:

15 litrów - 78°C ciągłe

Po wysładzaniu BLG 16 około 26 L zacieru

 

Gotowanie 60 min:

Chmielenie:

po 10 minutach gotowania

Summit  32 g na 60 min

Cascade  20 g na 40 min

Cascade  10 g na 15 min

Amarillo   20 g na 30 min

Amarillo  10 g na 15 min

Amarillo  10 g na 10 min

Amarillo  30 g na 5 min

Citra   10 g na 15 min

Citra   10 g na 10 min

Citra   10 g na 5 min

Mech irlandzki na 10 min przed końcem gotowania 

 

Po gotowaniu BLG końcowe 17 przy 20 L - duże straty - następnym razem po gotowaniu zlać wszystko przez hopspidera i tyle

 

Fermentacja:

Drożdże: US-05

Fermentacja w temp. 18°C, 

Burzliwa:  - 17dni

Cicha:  - 7 dni

 

Chmielenie na zimno - 5 dni przed końcem (fałszywe dno z Ikei)

Amarillo 20 gr

Citra 20 gr 

BLG końcowe  3

Zawartość alkoholu ok 7,2%

 

Butelkowanie: 19 L, nasycenie ustalone na 2,3 - 107 gr cukru do refermentacji

 

UWAGI: 

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

#24 Oktoberfest Bier  14 BLG 25 L (luty2023) 

 

 

Zasyp:

Wiedeński  2,5 kg

Słód monachijski  3,1 kg

karmelowy jasny  0,25 kg

 

 

Chmiele:

Perle - 45 gr

H.Hersbrucker - 20 gr

 

Razem: 65 gr chmielu

 

16 litrów wody

 

Zacieranie:

 

52°C - 10 minut

 

64°C - 30 minut

72°C - 45 minut

78°C - 5 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

22 litrów - 78°C ciągłe

Po wysładzaniu BLG 12 około 29 L zacieru

 

Gotowanie 70 min:

Chmielenie:

po 10 minutach gotowania

Perle  45 g na 50 min (po 10 min od gotowania)

Hersbrucker  20 g na 15 min (15 min przed koncem gotowania)

 

Po gotowaniu BLG końcowe 14 

 

Fermentacja:

Drożdże: MANGROVE JACK'S - Bavarian Lager M76

Fermentacja w temp. 8-12°C, 

Burzliwa:  - 15dni

Cicha:  - 7 dni

 

Butelkowanie: 6 gr glukozy na 1 litr piwa

 

UWAGI: Po gotowaniu wychładzam chłodnicą do 40 stopni a następnie daje na kilka godzin na balkon. Wychladzam do ok 8stopni. 

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PIERWSZE PIWO NA NOWYM SPRZĘCIE - GRAINFATHER S40

 

#25 West Coast IPA 14 BLG 25 L (24.03.2023) 

 

Zasyp:

Słód Pale Ale  2,5 kg

Pilzneński  3,5 kg

 

Chmiele:

Citra - 108 gr

Chinnok - 13 gr

Mosaic - 90 gr

Razem: 211 gr chmielu

 

21 litrów wody

 

Zacieranie:

 

66°C - 90 minut

78°C - 5 minut 

 

Filtracja i wysładzanie:

14 litrów - 78°C ciągłe

Przed wysładzaniem 18 BLG

Po wysładzaniu BLG 13 około 30 L zacieru

 

Gotowanie 60 min:

Chmielenie:

 

Chinook  13 g na 55 min

Mosaic   50 g na 50 min

Citra   70 g na 5 min

Reszta chmielu pójdzie na cichą

 

Po gotowaniu BLG 14,5 i 24 L

Dolewam 1l wody do uzyskania 14 blg I 25 l

 

Fermentacja:

Drożdże: US-05 x 2 

Fermentacja w temp. 18°C, 

Burzliwa:  - 10dni

Cicha:  - 7 dni

 

Chmielenie na zimno - 5 dni przed końcem (fałszywe dno z Ikei)

Citra 38 gr 

Citra 40 gr 

BLG końcowe  

Zawartość alkoholu ok %

 

Butelkowanie:  L, nasycenie ustalone na 2,3 - 107 gr cukru do refermentacji

 

UWAGI. Pierwsza warka na kociołku warzelnym GRAINFATHER S40. 

Jestem bardzo zadowolony, fajnie, czyściej, mniej kombinacji i wygodniej.

Już wiem, że zainwestowane pieniądze nie poszły na marne. Nie wróciłbym do gara.

Trzeba tylko pamiętać, że jeśli kupujemy gotowy zestaw surowców z danej firmy (w tym przypadku Twój Browar) trzeba zmienić ilość wody do zacierania oraz wysładzania tzn.

- dodajemy 3 L do zacierania a odejmujemy z wysladzania. Chociaż ja odjąłem tylko 2 L do wysładzania. Użyłem ogólnie 35 L wody a aplikacja GF podała, że muszę użyć 35,8.

Jedyny minus jaki na ten moment widzę to duże bagno mimo stosowania hop spidera do gotowania i zlewania do fermentatora. Dołączam zdjęcie. 

Trzeba nad tym pomysleć.

A teraz kilka informacji co do czasu produkcji.

Zasyp 11.30 - przelew do fermentacji 16.00 czyli łączny czas 4,5 h. 

Chlodzenie - 25 min do temp 24 stopnie przy temp wody w kranie 14 stopni. Później przeniesione wiadro na klatkę schodową, gdzie jest 18 stopni.

Od końca wysladzania do gotowania - 30 minut.

1679688283440.jpg

1679688283798.jpg

1679688283847.jpg

1679688283891.jpg

1679688283980.jpg

1679688284164.jpg

1679688284341.jpg

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#30 Bourbon RIS 24 BLG 13 L (15.07.2023) 

 

 

Zasyp:

Słód Pale Ale  4,4 kg

Słód monachijski  1,7 kg

Słód melanoidynowy 0,3 kg

Karmelowy  600 - 0,2 kg

Czekoladowy  400 - 0,4 kg

Czekoladowy  1200 - 0,35 kg

Palone ziarno jęczmienia - 0,25 kg

 

Chmiele:

Challenger - 40 gr

Fuggles - 20 gr

 

Dodatki: Płatki dębowe Bourbon - 50 gr na cichą

 

23 litrów wody do zacierania.

 

Zacieranie:

 

64-66°C - 70 minut bez czekoladowego 1200 i palonego ziarna. te dodaje po tych 70 min.

68°C - 10 min

78°C - 10 minut

 

Po zacieraniu 20 BLG

 

Filtracja i wysładzanie:

1,6 L - 78°C 

Po wysładzaniu BLG 19 i 19,5 L

 

Gotowanie:

Chmielenie:

 

Challenger  40 g na 60 min

Fuggles 20 g na 20 min

 

Po gotowaniu 24 BLG  przy 13 L

Duża strata po gotowaniu.

 

Chłodzenie do 30 stopni z racji gorącego lata i temperatury w sieci wodociągowej.

Brzeczka wsadzona do lodówki i schłodzona do 18 stopni a następnego dnia zadane drożdże. 

 

Fermentacja:

Drożdże: Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności + 80 ml gęstwa po NZ Hazy Pale Ale - Fermentum Mobile FM55 Zielone wzgórze

Fermentacja burzliwa w lodówce w temp. 

- pierwsze 7 dni 17,5 stopnia

- drugie 7 dni 18,5 stopnia

Fermentacja cicha planowana jest 30 dni w 18 - 19 stopniach i w tym czasie dodam płatki dębowe macerowane wcześniej w whisky. 

 

 

1690387492304.jpg

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#31 Dry Stout 13 BLG 9 L (16.07.2023) 

 

Dry stout powstał w tym samym czasie co RIS z jego wysłodzin i gotowany był w warniku a później chłodzony w kociołku po schłodzeniu RISa. 

 

 

Zasyp:

Zasyp taki jak w przypadku RISa z warki #30

 

Chmiele:

Fuggles - 50 gr

 

 

Zacieranie:

 

Zacier po RISie wysłodzony do 8BLG i 13,5 L 

 

Gotowanie:

Chmielenie:

Fuggles 25 g na 60 min

Fuggles 25 g na 30 min - miało być na 20 min - moja pomyłka.

 

Po gotowaniu 13 BLG  przy 9 L

 

 

Fermentacja:

Drożdże: 80 ml gęstwa po NZ Hazy Pale Ale - Fermentum Mobile FM55 Zielone wzgórze

Fermentacja burzliwa w lodówce w temp. 17,5stopnia a od drugiego tygodnia 18,5

Nie przelewam na fermentację cichą.

 

Piwko wyszło świetne. 

1690387417809.jpg

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#32 Belgian Pale Ale  13 BLG 25 L (30.09.2023) 

 

 

Zasyp:

Pale Ale  4,2 kg

Słód monachijski  0,5 kg

Abbey  0,5 kg

Melanoidowy 40 - 0,25 kg

 

 

Chmiele:

Saaz - 50 gr

StyrianGoldings - 50 gr

 

 

18 litrów wody (15+3 z racji warzenia w kociołku)

 

Zacieranie:

 

63°C - 30 minut

73°C - 40 minut

78°C - 5 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

17 litrów - 77°C ciągłe

 

Gotowanie 70 min:

Chmielenie:

po 10 minutach gotowania

Saaz  50 g na 60 min (po 10 min od gotowania)

StyrianGoldings  50 g po 55 min od początku gotowani  (15 min przed koncem gotowania)

 

Po gotowaniu BLG końcowe 14,5

Dolewam 1,5 l wody - BLG 13 przy 26 L

 

Fermentacja:

Drożdże: Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki

Fermentacja w temp. 18,5°C, 

Burzliwa, bez cichej:  - 23 dni

 

Butelkowanie: 6 gr glukozy na 1 litr piwa

24 L , Blg spadło do 3 

Alko ok. 5,4

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.